Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
401.92 Кб
Скачать

1. Завдання та інформаційна база аудиту довгострокових кредитів банку

Фінансовий кредит — це позичковий капітал, який надається банком-резидентом або нерезидентом, кваліфікованим як банківська установа згідно із законодавством країни перебування нерезидента, або резидентами i нерезидентами, які мають статус небанківських фінансових установ, у позичку юридичній або фізичній особі на визначений строк для цільового використання та під процент.

Основним різновидом фінансових кредитів є банківський кредит, який надається суб’єктам кредитування всіх форм власності у тимчасове користування на умовах, передбачених кредитним договором. Основними з цих умов є: забезпеченість, повернення, строковість, платність і цільова спрямованість.

П(С)БО 11 «Зобов'язання» визначає порядок формування та відображення у звітності інформації про зобов'язання. Цим стандартом усі зобов'язання класифікуються на довгострокові, поточні, забезпечення та непередбачені зобов'язання.

Аудитор перевіряє, чи дотримано порядку, за яким кредитні взаємовідносини регламентуються на підставі кредитних договорів. У кредитному договорі банк бере на себе зобов'язання надати кредит, а позичальник — використати, сплатити борг і повернути його.

Під час аудиту довгострокових позик і векселів аудитор керується П(С)БО 11 «Зобов'язання». Аудитору слід врахувати, що до довгострокових зобов'язань належать:

  • довгострокові кредити банків;

  • інші довгострокові фінансові зобов'язання;

  • відстрочені податкові зобов'язання;

  • інші довгострокові зобов'язання.

Зобов'язання, на яке нараховуються відсотки та яке підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців від дати балансу, слід розглядати як довгострокове, якщо первісний термін погашення був більшим ніж дванадцять місяців та до затвердження фінансової звітності існує угода про переоформлення цього зобов'язання на довгострокове.

Зобов'язання за кредитною угодою буде довгостроковим, якщо:

  • позикодавець до затвердження фінансової звітності погодився не вимагати погашення зобов'язання внаслідок порушення певних умов, пов'язаних із фінансовим станом позичальника;

  • не очікується виникнення подальших порушень кредитної угоди протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Аудитор з'ясовує, чи довгострокові зобов'язання, на які нараховуються відсотки, відображаються в балансі за їхньою теперішньою вартістю, яка залежить від умов та виду зобов'язання.

За кредитом рахунка 50 «Довгострокові позики» відображаються суми одержаних позик, за дебетом — їх погашення.

Аудитор з'ясовує, чи дотримано умов кредитної угоди:

  • чи своєчасно сплачуються нараховані відсотки;

  • чи своєчасно погашаються отримані позики.

Кредитний договір укладають установа банку і підприємство; у ньому передбачається об'єкт кредитування, умови одержання і сплати позик, процентні ставки плати у кредит, строки, на які видаються позики. Тепер широко використовується комерційне кредитування, коли здійснюється реалізація товарів за умови розстрочки платежу.

Аудитор здійснює аналіз фінансового стану підприємства, контролює дотримання строків платежів, своєчасність сплати комерційного кредиту. Комерційні кредити підприємство покриває за рахунок власних оборотних коштів, інших джерел, а також за рахунок банківського кредиту. Завдання аудитора — перевірити законність одержання і використання банківських кредитів за цільовим призначенням, своєчасність погашення їх.

Перевіряючи записи у Головній книзі й балансі, аудитор з'ясовує, якими видами позик користувалось підприємство. Для перевірки дотримання порядку кредитування, оформлення позик та їх погашення аудитор керується Інструкцією № 3 про відкриття банками рахунків у національній і іноземній валюті, затвердженою Постановою Правління НБУ від 27. 05. 96 № 121.

Аудит кредитних операцій доцільно проводити за видами позик (кредитів) — під товарооборот, товари сезонного нагромадження, на тимчасові потреби тощо.

За даними балансу і записами в реєстрі аналітичного обліку аудитор встановлює, чи використовувалася позика за цільовим призначенням. Аудитор перевіряє правильність відомостей про забезпечення виданих позик, наявність власних оборотних коштів у товарних запасах, повноту використання позик на тимчасові потреби, під нормативні запаси матеріальних цінностей. Особливій перевірці підлягають факти виникнення простроченої заборгованості, при цьому встановлюють причини, суму збитків від сплати процентів за підвищеною ставкою, перевіряють ефективність заходів щодо погашення прострочених позик, з оздоровлення фінансового стану підприємства.

Основними причинами виникнення простроченої заборгованості є невиконання плану товарообороту, порушення позичальниками договірних зобов'язань, затоварювання тощо. Перевірку кредитних операцій здійснюють паралельно з аналізом виконання плану товарообороту і стану товарних запасів.

Типовими порушеннями є включення до забезпечення безтоварних рахунків при кредитуванні під розрахункові документи в дорозі некредитованих товарно-матеріальних цінностей, неточні відомості про склад товарних запасів сезонного нагромадження.

Якщо підприємство одержало позику під товари сезонного зберігання, доцільно звірити суму фактичних залишків товарів сезонного зберігання з даними, поданими у банк.

Конкретні завдання аудиту довгострокових кредитів банку наведені в таблиці 1.

Таблиця 1

Конкретні завдання аудиту довгострокових кредитів банку

Напрямки аудиту

Конкретні завдання аудиту

Наявність

Перевірка чи існують банківські кредити на конкретну дату

Права і зобов'язання

Перевірка правильності оформлення і дотримання умов договорів та інших документів

Оцінка

Перевірка правильності оцінки довгострокових кредитів банку у балансі за сумою погашення, нарахування та сплати відсотків

Факт події

Перевірка правильності документів, які підтверджують здійснення відповідних операцій

Повнота обліку

Перевірити, чи всі операції з довгостроковими кредитами відображені у обліку та чи в повному обсязі

Подання і розкриття інформації у звітності

Перевірка повноти відображення здійснених операцій в Балансі та Примітках до фінансової звітності

Для виконання поставлених завдань є необхідною інформаційна база по статті, що підлягає перевірці. Джерела інформації для аудиту поточних зобов’язань представимо у таблиці 2.

Таблиця 2

Джерела інформації для аудиту довгострокових кредитів банку

Нормативні документи

Закони України:

«Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р., «Про оплату праці» № 1008/95-ВР від 24.03.1995 р., Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання»

Податковий кодекс України від 2 грудня 2010 р. № 2755-VІ,

Форми фінансової звітності

Баланс (ф. №1) рядок 440 «Довгострокові кредити банків», Звіт про рух грошових коштів (ф. №3)

Первинні документи

Платіжні доручення, графіки погашення заборгованості на підприємстві, виписки банку; чеки; розрахунки та довідки бухгалтерії,

Регістри синтетичного і аналітичного обліку

Виписки з Головної книги та оборотно-сальдової відомості по рахунку 50

У таблиці 3 наведена форма робочого документа аудитора для отримання інформації при перевірці довгострокових кредитів банку.

Таблиця 3

Замовник _____________________ Аудиторська фірма ___________

Період перевірки ________________ Аудитор ____________________

Номер (шифр) документа _________

Перелік інформації, що належить до отримання при перевірці довгострокових кредитів банку

№ з/п

Перелік необхідних даних

Інформація по підприємству

Джерело інформації

1

Характеристика банку-кредитора, суми кредиту, строків повернення, умов сплати відсотків за кредит

2

Перевірка пакету документів щодо отримання кредиту

3

Перевірка правильності класифікації кредитів і позик на довгострокові і короткострокові

4

Перевірка цільового використання кредитів

5

Перевірка повноти та своєчасності погашення зобов’язань по кредитам

6

Складання переліку несвоєчасно погашених заборгованостей по довгостроковим кредитам

7

Перевірка правильності нарахування та сплати відсотків за кредит

8

Перевірка правильності записаних бухгалтерських проводок

9

Перевірка первинних документів, що стосуються кредиту

10

Відповідність записів аналітичного обліку по наведеним рахунками записам у головній книзі по відповідним рахункам

11

Звірення оборотів і залишків у виписках банку, реєстрах обліку та головній книзі

12

Перевірка правильності визначення курсових різниць на дату операції і на кінець звітного періоду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]