Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
401.92 Кб
Скачать

2. Вивчення та оцінка системи внутрішнього контролю ПрАт «Рівень»

2.1 Характеристика системи внутрішнього ПрАт «Рівень»

З метою успішного функціонування підприємства, підвищення рівня рентабельності, збереження та збагачення його активів необхідний налагоджений механізм управління, найважливішим елементом якого є повсякденний внутрішній контроль.

Система контролю має бути економічно вигідною, тобто затрати на її функціонування мають бути меншими за витрати підприємства через її відсутність. Якщо система внутрішньогосподарського контролю буде функціонувати ефективно, це дасть змогу скоротити витрати на проведення внутрішнього аудиту.

Система внутрішнього контролю визначає всі внутрішні правила та процедури контролю, запроваджені керівництвом підприємства для досягнення поставленої мети — забезпечення (в межах можливого) стабільного і ефективного функціонування підприємства, дотримання внутрішньогосподарської політики, збереження та раціональне використання активів підприємства, запобігання та викриття фальсифікацій, помилок, точність і повнота бухгалтерських записів, своєчасна підготовка надійної фінансової інформації.

Система внутрішнього контролю включає три основні елементи:

  1. Середовище контролю, де відбуваються операції, — це заходи і записи, які характеризують загальне ставлення керівництва і власників підприємства до діючої системи внутрішнього контролю, значення діючої системи внутрішнього контролю для підприємства.

  2. Система бухгалтерського обліку — це заходи і записи підприємства, шляхом яких бухгалтерські операції оформлюються в регістрах бухгалтерського обліку. Така система визначає, збирає, аналізує, підраховує, класифікує, записує, підсумовує і надає інформацію про операції та інші заходи.

  3. Незалежні процедури перевірки — це аудиторські процедури, які використовуються аудитором для визначення того, чи були фінансово-господарські операції клієнта належним чином санкціоновані, правильно оформлені і відображені в облікових регістрах, а також чи всі помилки в процесі ведення справ і реєстрації даних по них виявляються максимально швидко. Це означає, що процедури контролю дають упевненість у тому, що мета контролю за забезпеченням повноти, точності, законності, захисту активів і файлів даних будуть досягнуті та буде видана надійна фінансова інформація.

На рис. 1 наведена модель системи внутрішнього контролю, на основі якої буде проведено детальне вивчення внутрішнього контролю ПрАТ «Рівень».

Рис. 1. Структура системи внутрішнього контролю підприємства

До факторів середовища контролю належать зовнішні і внутрішні фактори.

Зовнішні фактори.

Загальний стан економіки. Сучасний загальний стан економіки та нестабільність законодавства негативно впливають на діяльність підприємства. В умовах фінансової кризи особливо гостро відчувається негативний вплив економічних процесів в країні та у світі. Під впливом постійних змін знижується ефективність функціонування системи внутрішнього контролю на підприємстві.

Нестабільність законодавства. Податкове та економічне законодавство в Україні настільки нестабільне та недосконале, що підприємство не може навіть як слід працювати, не те що реагувати на його постійні зміни.

Регулювання обліку. Для регулювання обліку ПрАТ «Рівень» користується такими нормативами: Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 р., Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України з метою забезпечення єдиної облікової політики та надання достовірної фінансової звітності, План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств і організацій та розроблена до нього, Інструкція із застосування, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. №291.

Внутрішні фактори.

Філософія і стиль управління. Керівництво підприємства серйозно та відповідально відноситься до ефективної побудови та організації системи бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю. Управлінський персонал (зокрема, бухгалтер, головний бухгалтер) несе відповідальність за підготовку та достовірне представлення фінансових звітів у відповідності до Положень (стандартів) фінансової звітності, які діють в Україні. Відповідальність управлінського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання внутрішнього контролю стосовно підготовки та достовірного представлення фінансових звітів, які не містять суттєвих викривлень внаслідок шахрайства або помилки; вибір та застосування відповідної облікової політики, а також облікових оцінок, які відповідають обставинам.

Організаційна структура. Організаційна структура ПрАТ «Рівень» закріплює прийоми розподілу прав, обов'язків, відповідальності, підходів до контролю виконання функцій посадових осіб, які приймають певну участь в обліковому процесі. На підприємстві існує така організаційна структура господарської системи, яка чітко визначає існуючі форми повноважень і підпорядкованості, всі члени колективу мають достатню кваліфікацію, стаж роботи.

Суть управлінських і функціональних зв’язків у господарській діяльності ПрАТ «Рівень» полягає в тому, що очолює кожен відділ даного підприємства керівник, який здійснює всі функції управління даного підрозділу. А кожен працівник підрозділу безпосередньо підпорядковується тільки цьому керівнику. В свою чергу керівники кожного з відділів є підзвітним вищому органу управління-директору підприємства. Працівники кожного з відділів виконують розпорядження тільки свого безпосереднього керівника (наприклад, робочі – накази майстра, бухгалтер і касири – головного бухгалтера). Директор не має права віддавати розпорядження робітникам, минаючи їх безпосереднього керівника.

Щодо системи бухгалтерського обліку, то на ПрАТ «Рівень» вона представлена обліковою політикою, формою ведення бухгалтерського обліку на підприємстві та способом обробки облікової інформації.

Функціональні обов’язки головного бухгалтера на підприємстві регулюються посадовою інструкцією головного бухгалтера, яка розроблена у відповідності до Статуту ПрАТ «Рівень» на основі «Положення про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», листа Державного комітету України з нагляду за охороною праці «Про розробку та вимоги до посадових інструкцій».

Наказ про облікову політику підприємства й організацію бухгалтерського обліку був виданий у березні 2006 р. Згідно з ним:

  1. Розроблено робочий план рахунків відповідно до діяльності підприємства.

  2. Встановлена тривалість операційного циклу 12 місяців.

  3. Облік і оцінка основних засобів здійснюється відповідно до вимог П(С)БО 7 «Основні засоби». Термін одержання майбутніх економічних вигод від їх експлуатації більше року.

  4. Встановлена вартісна межа, що входить до складу МШП у розмірі 1000 грн. без ПДВ.

  5. При нарахуванні амортизації основних засобів використовується податковий метод.

  6. Установлено для МНМА метод нарахування амортизації в розмірі 100% їхньої вартості в першому місяці використання об’єкта.

  7. Облік і оцінка нематеріальних активів здійснюється відповідно до вимог П(С)БО 8 «Нематеріальні активи». Термін одержання майбутніх економічних вигод від їх експлуатації – більше року.

  8. Наприкінці звітного року переглядається термін одержання економічних вигод від використання основних засобів, інших необоротних засобів і нематеріальних активів.

До складу форм бухгалтерської звітності входить Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал, Примітки до річної фінансової звітності. Щокварталу та в кінці року подається до органів Державної податкової адміністрації Баланс підприємства та Звіт про фінансові результати.

Окрім обробки інформації «вручну», для ведення бухгалтерського обліку ПрАТ «Рівень» використовує комп’ютерні програми.

Процедури перевірки.

Процедури контролю за санкціонуванням операцій спрямовані на забезпечення законності здійснення операцій. Відповідальність за організацію здійснення господарської діяльності покладена на директора підприємства. Санкція керівника підприємства необхідна при направленні працівника у відрядження, прийнятті на роботу, видачі коштів з каси, при відпуску ТМЦ на сторону тощо.

Розподіл прав і обов’язків. Права працівників на підпис документів визначаються керівником підприємства і як правило оформлюються наказом, існує розподіл обов’язків працівників бухгалтерії та матеріальної відповідальності за окремі активи підприємства (наприклад, касир несе відповідальність за зберігання коштів у касі).

Обов’язкове документування усіх господарських операцій. Кожна операція, яка здійснюється на підприємстві обов’язково реєструється, вноситься в первинні документи, регістри, і кожен вид операції має вноситися у відповідний документ, що є невід’ємною частиною ведення бухгалтерського обліку.

Інвентаризація дозволяє здійснити перевірку відповідності облікових даних з її фактичною наявністю.

У ході дослідження системи внутрішнього контролю був сформований листок оцінки властивого ризику та ризику невідповідності внутрішнього контролю. Цей документ аудитора дає підстави для визначення та оцінки властивого ризику (таблиця 4).

Таблиця 4

Листок оцінки властивого ризику та ризику невідповідності внутрішнього контролю

Питання

Відповідь Так/ні

Джерело інформації

Примітки

Зовнішні фактори властивого ризику

1.Який загальний стан економіки галузі:

спад виробництва

депресія

зростання ділової активності?

2. Чи вплинули негативно на розвиток підприємств галузі:

загальний стан економіки України

зростання рівня інфляції

чинне законодавство ?

зміни офіційного обмінного курсу іноземних валют?

3. Чи належить продукція галузі до :

конкурентноспроможної

швидко старіючої

енергоємної

матеріалоємної

трудомісткої ?

4. Чи характерний для галузі тривалий виробничий цикл?

5. Чи залежить галузь від імпортних поставок паливно-мастильних матеріалів, енергії, сировини, тощо?

6. Чи відбувались в галузі протягом звітного періоду банкрутства (згортання виробництва)?

7. Чи отримує галузь значні дотації від уряду?

8. Чи спостерігалися значні зміни у тенденції прибутковості (збитковості) серед підприємств галузі?

Внутрішні фактори властивого ризику та ризику контролю.

1.Яка форма власності підприємства :

державна

приватна?

2.Як здійснюється керівництво підприємством:

одноосібно

колегіально ?

3. Чи має керівництво:

достатню кваліфікацію

практичний досвід роботи ?

4. Чи має керівництво негативну репутацію?

6. Чи знаходиться керівництво під чиїмось негативним впливом?

7.Чи є причини у керівництва прикрасити фінансовий стан підприємства (перекрутити його показники):

зміна форми власності

необхідність отримання кредиту

необхідність підтримання певного курсу акцій

можлива зміна власника?

8. Чи відбулись у звітному періоді

(очікуються найближчим часом) зміни:

у складі керівництва

у складі власників

форми власності ?

9.Чи існує чіткий розподіл функціональних обов’язків на підприємстві?

10. Чи збігається реальний розподіл повноважень членів керівництва з формальними обов’язками?

11. Чи передбачений організаційною структурою підприємства орган внутрішнього контролю:

ревізійна комісія

відділ внутрішнього аудиту?

12. Чи усвідомлює керівництво важливість бухгалтерського обліку?

13. Чи немає конфлікту між керівництвом та головним бухгалтером?

14. Чи здійснюються інвентаризації перед складанням річної звітності?

15. Чи укладені договори про матеріальну відповідальність у передбачених законодавством випадках?

16. Чи відбулись зміни у складі традиційних користувачів звітності за звітний період, чи передбачаються найближчим часом після його закінчення (вказати, які саме)?

17. Чи були випадки крадіжок, зловживань на підприємстві?

18 .Чи спостерігається висока плинність кадрів серед :

працівників бухгалтерії

матеріально відповідальних осіб ?

19. Чи є підприємство позивачем (відповідачем) у судовій справі?

20.Чи є філії( дочірні підприємства)?

21. Чи вистачає підприємству власних оборотних коштів?

22. Чи використовуються підприємством позики?

23.Чи спостерігається високий рівень постійних витрат?

24. Чи є підприємство збитковим?

25. Чи були значні фінансові втрати на підприємстві?

26.Чи залежить підприємство від:

незначної кількості замовників

незначної кількості постачальників?

27.Чи здійснює підприємство декілька видів діяльності?

28. Які форми оплати переважають на підприємстві:

готівкова

безготівкова

інші форми ?

29.Чи здійснювались нетрадиційні господарські операції протягом звітного періоду?

30. Чи високий ступінь складності здійснюваних господарських операцій?

31.Чи здійснює підприємство зовнішньоекономічну діяльність?

32.Чи застосовується на підприємстві:

ручна обробка облікової інформації

комп'ютерна ?

33.Чи здійснювались перевірки діяльності підприємства у звітному році (вказати які саме)?

34.Чи проводився аудит у попередньому звітному періоді?

35.Чи змінився аудитор ( аудиторська фірма) ?

36. Чи відбувались у звітному періоді зміни в обліковій політиці підприємства ?

37. Чи сплачувало підприємство значні санкції за податками і платежами?

ні

ні

так

так

так

так

ні

так

ні

так

ні

ні

ні

ні

ні

ні

ні

ні

так

так

ні

так

так

ні

ні

ні

ні

ні

ні

ні

ні

ні

так

так

ні

ні

так

ні

так

ні

ні

ні

ні

ні

ні

ні

так

так

ні

ні

ні

ні

ні

ні

ні

так

ні

ні

ні

ні

так

так

ні

ні

ні

ні

ні

Статистичні дані, ЗМІ

Статистичні дані, інформація і звітність підприємства

Статут підприємства та статистичні дані

Статистичні дані

Статистичні дані

Статистичні дані

Статистичні дані

Статистичні дані

Статут

Статут

Посадові інструкції

Установчі документи

Установчі документи

Посадові інструкції

Установчі документи

Наказ про облікову політику

Інвентаризаційні описи, акти про проведення інвентаризації

Договори про матеріальну відповідальність

Облікові регістри

Трудові договори, звіт з паці ф 1-ПВ

Документи по судовій справі

Установчі документи

Фінансова звітність

Фінансова звітність

Фінансова звітність

Фінансова звітність

Фінансова звітність

Договори

Статут

Облікові регістри

Облікові регістри

Наказ про облікову політику

Аудиторський висновок

Облікові регістри

Щодо середовища контролю, то тут слід сказати, що організаційна структура підприємства налагоджена належним чином, узгоджені права і обов’язки, здійснюється санкціонування господарських операцій, кадрова політика має відповідний професійний рівень і персонал розуміє свої обов’язки, регулярно проводяться збори, вчасно проводиться інвентаризація, є посадова інструкція, укладаються договори про матеріальну відповідальність. На основі опитування працівників бухгалтерії, було з’ясовано, що розподіл права і обов’язків відповідно до посадових інструкцій реально виконується.

Забезпечення інформацією керівництва здійснюється з допомогою системи бухгалтерського обліку – другого елемента системи внутрішнього контролю. До її складу відносять облікову політику, форму обліку та спосіб обробки облікової інформації.

Отже, аналізуючи інформацію отриману з анкети, можна зробити висновок, що бухгалтерський облік у ПрАТ «Рівень» ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства. У своїй роботі бухгалтер підприємства керується Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та іншими відповідними нормативними документами.

Підприємство проводить оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складає статистичну та фінансову звітність. Як ми бачимо суттєвих недоліків не виявлено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]