Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крок 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
254.46 Кб
Скачать

Тема 2. Структура промислового підприємства

2.1 Функції типового промислового підприємства

Ключові терміни та поняття:

  • Основні функції промислового підприємства.

  • Виробнича система.

  • Основні структурні елементи виробничої системи.

  • Додана вартість.

  • Додаткові функції організації.

Типове підприємство в процесі своєї діяльності здійснює три основних функції [3, С.23]:

  1. Фінансування.

  2. Виробництво.

  3. Маркетинг.

Ці три, а також інші додаткові функції виконують різні, але пов’язані між собою дії, необхідні для успішної діяльності підприємства. Успішність залежить не тільки від того, як добре вони виконуються, але й від того, наскільки добре вони взаємодіють між собою. Таку взаємодію можна зобразити у вигляді взаємопересічених кругів (див. рис. 1).

Рис.1 Основні функції підприємства [3, С.24]

Якщо такий взаємозв’язок відсутній, то може скластися ситуація за якої маркетинг буде просувати товари, що не є вигідними виробнику і навпаки, виробництво може продукувати продукцію на яку відсутній попит.

Виробнича функція підприємства охоплює всі дії, що безпосередньо пов’язані з виробництвом товарів, робіт і послуг. А тому пов’язується не тільки з процесом виробничих і складальних операцій, результатом яких є товари, але й зі сферою послуг. Крім того, вона зорієнтована на перетворення капіталовкладень (виробничих факторів) у готову продукцію. Процес такого перетворення – не що інше, як виробничий процес. Він є змістом промислового підприємства і з погляду системного підходу розглядається в якості системи, в межах якої створюються продукти та послуги і яка охоплює працівників, знаряддя, предмети праці, а також інші елементи необхідні для її функціонування.

Додана вартість є сутністю виробничої функції і являє собою різницю між вартістю вкладень і вартістю або ціною кінцевого продукту [3, С.26].

Фінансова функція – це дії, пов’язані із забезпеченням організації ресурсами за прийнятну ціну, та їх розподілом в межах підприємства. Вона передбачає виконання таких завдань [3, С.26]:

  • складання бюджету – передбачається формування паритету між потребами та джерелами фінансових ресурсів для найефективнішого досягнення цілі або комплексу цілей підприємства.

  • економічний аналіз інвестиційних пропозицій – передбачає вибір найкращої з альтернатив.

  • забезпеченість фондами – фінансування виробничого процесу в необхідні терміни може мати критичне значення особливо за умов обмеженості фондів. Враховуючи, що підприємства отримують переважну частину своїх фондів з прибутків, виникає необхідність у плануванні потоків грошової готівки.

Маркетингова функція, в основному, зводиться до продажу та/або просуванню на ринок товарів і послуг підприємства. Її вирішенню підпорядковані такі завдання [3, С.27]:

  • реклама;

  • ціноутворення;

  • оцінка бажань і потреб споживачів;

  • короткострокові маркетингові дослідження (тобто доведення інформації про ринок товарів і послуг виробникам матеріалів, складання робочих графіків тощо);

  • довготермінові дослідження (тобто доведення інформації про ринок товарів і послуг розробникам та дизайнерам для модернізації старих та розробки нових виробів);

  • встановлення та підтримка інформаційних зв’язків між виробником та споживачем (напр., про терміни виготовлення та поставки товарів тощо).

Іншими (допоміжними) функціями виробництва є [3, С.27]:

Бухгалтерія – підготовка фінансових звітів, включаючи звіт про прибутки та балансовий звіт, надання інформації керівництву про вартість робочої сили, матеріалів, про накладні витрати, про стан інвентарних запасів тощо.

Відділ постачання відповідає за закупівлю матеріалів, сировини, напівфабрикатів, комплектуючих тощо.

Відділ кадрів – відповідає за найм, навчання персоналу, рух кадрів тощо.

Відділ збуту – здійснює комплекс дій по відвантаженню товарів на склад готової продукції, в гуртову, роздрібну мережі або кінцевому споживачеві.

Технічне обслуговування – займається питаннями утримання та ремонту обладнання, виробничих споруд та майданчиків, систем опалення та кондиціонування, а також забезпечення технічної та екологічної безпеки.