Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крок 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
254.46 Кб
Скачать

2.2 Інфраструктура промислового підприємства та його матеріально-технічна база

На початку створення підприємства, тобто ще в період проектування, з метою забезпечення нормального протікання виробничого процесу передбачається формування, а в подальшому розвиток та удосконалення відповідно до внутрішніх потреб і зовнішніх умов, його інфраструктури.

Інфраструктура підприємства складається з його: матеріально-технічної бази та соціальної сфери.

Матеріально-технічна база підприємства (МТБП) створюється для безпосереднього забезпечення виробничого процесу і складає виробничу інфраструктуру підприємства.

Соціальна сфера створюється для безпосереднього забезпечення потреб трудового колективу і складає соціальну інфраструктуру підприємства.

Виробнича та соціальна інфраструктура складають у цілому інфраструктуру промислового підприємства.

Матеріально-технічна база підприємства – це сукупність необхідних для виробничого процесу засобів виробництва (засобів праці) [11, С.5].

До її складу входять три групи засобів виробництва [11, С.5]:

  • рухомий склад;

  • під’їзні шляхи;

  • виробничо-технічна база.

До рухомого складу належать засоби виробництва, які прямо чи опосередковано пов’язані з транспортуванням продукції та працівників (автомобілі, контейнери, спеціальний та спеціалізований транспорт, вагони, вантажно-розвантажувальна техніка).

До під’їзних шляхів належать відрізки автомобільних шляхів, залізниць, по яких підвозиться сировина та вивозиться продукція виробництва.

До виробничо-технічної бази належить сукупність об’єктів господарювання, які безпосередньо забезпечують процес виробництва підприємства з технічного боку, а саме:

  • виробничі підприємства та їх структурні підрозділи;

  • допоміжне виробництво;

  • автозаправні станції та станції забезпечення нафтопродуктами;

  • підприємства-постачальники сировини та матеріалів;

  • ремонтні майстерні й станції технічного та гарантійного обслуговування;

  • складські приміщення;

  • гаражі та допоміжні приміщення тощо.

Таким чином, МТБП – це сукупність усіх підприємств і засобів виробництва, без яких неможлива будь-яка діяльність підприємства.

Співвідношення між групами засобів виробництва, виражені у відсотках, називають видовою структурою МТБП.

Соціальна сфера охоплює житлово-комунальне господарство, дитячі ясла та садки, поліклініки, медпункти, будинки відпочинку та санаторії, клуби, палаци культури, навчальні комбінати тощо.

Підсумовуючи усе вищесказане, можна сформулювати загальне визначення інфраструктури промислового підприємства.

Інфраструктура ПП – це сукупність підрозділів в їх взаємозв’язку в процесі випуску продукції та обслуговування трудового колективу, а також їх кількісний склад, співвідношення за чисельністю працівників, площі, що ними займаються та їх територіальні розташування.

В межах інфраструктури промислового підприємства з виробничо-технічного (технологічного) та організаційного поглядів вирізняють поняття виробничої, загальної та організаційної структур управління.