Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магистерская.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

2.2. Процедура мікрокредитування малого та середнього бізнесу комерційними банками Житомирської області

Малий та середній бізнес Житомирської області займає в структурі кредитування банків близько 2 %.

Мікрокредитування - продукт, розроблений для фінансування малого та середнього бізнесу й приватних підприємців, чия офіційна звітність не дозволяє скласти об'єктивну думку про поточне положення діяльності клієнта, або зовсім відсутня (наприклад, приватні підприємці, що працюють за системою єдиного податку), а, отже, не дає їм можливості одержати звичайний банківський кредит. Невипадково, що зараз в Україні все більша кількість банків звертають увагу на роботу саме з цією цільовою аудиторією, в зв'язку з чим конкуренція на ринку  мікрокредитування з кожним роком збільшується.

Джерелами отримання фінансів для малого і середнього бізнесу є:

- Український, регіональний та місцеві фонди підтримки малого підприємництва;

- Український державний фонд підтримки селянських (фермерських) господарств.

Для забезпечення виконання заходів комплексної програми розвитку малого і середнього бізнесу підприємництва на 2005-2006 роки також передбачається залучення асигнування з додаткових джерел:

- за програмами міжнародної технічної допомоги;

- міжнародні та національні інвестиційні програми;

- за рахунок безпосередніх виконавців окремих заходів.

З метою покращення доступу підприємців, які працюють в пріоритетних сферах діяльності, до кредитних ресурсів, у жовтні 2003 року головою Житомирської облдержадміністрації затверджено Тимчасове положення про фінансово-кредитну підтримку суб'єктів малого підприємництва, в якому розроблено механізм часткової компенсації за рахунок коштів обласного бюджету банківських процентних ставок по мікрокредитах. На сьогоднішній день, даний механізм був запроваджений в 12 регіонах країни (Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, м. Києві, м. Севастополі).

Впровадження фінансово-кредитної підтримки підприємництва в області сприятиме створенню нових робочих місць, розвитку виробничих потужностей, впровадженню нових видів продукції та послуг, підвищенню їх якості, розвитку експортного потенціалу області, модернізації та оновленню основних фондів.

Таким чином, в результаті підвищення ефективності роботи підприємницьких структур, вищезазначені бюджетні витрати будуть компенсуватися відповідним зростанням податкових й інших надходжень у місцеві бюджети.

Компенсація відсотків за рахунок коштів обласного бюджету суб'єктам малого підприємництва здійснюється тільки при кредитуванні реалізованих (пропонованих до реалізації) ними інвестиційних та інноваційних проектів і використанні кредитних коштів банків на такі цілі:

- поповнення оборотного капіталу;

- здійснення інвестиційних вкладень, проектів або реалізацію інноваційних проектів.

Структурний аналіз бюджетних коштів, які використовувались за цільовим призначенням на підтримку малого підприємництва в Україні, засвідчує, що основна доля (56%) бюджетних асигнувань з місцевих бюджетів 2004 року була спрямована на здешевлення банківських кредитів для суб’єктів малого та середнього підприємництва. У минулому році в Житомирській області на розвиток підприємництва було передбачено 100 тис. грн., з них на часткову компенсацію банківських процентних ставок по мікрокредитах було заплановано 25%.

Протягом 2003 - 2004 років від суб’єктів малого підприємництва для участі у конкурсі надійшло 11 заяв. Загальна сума їх банківських кредитів становила більше ніж 800 тис. гривень. Конкурсна комісія, ретельно розглянувши надіслані справи, надала компенсацію 4 суб’єктам малого бізнесу на суму 15,7 тис. гривень. Це дало можливість підприємцям отримати пільгові кредити для розширення виробничої діяльності.

На жаль, вищезазначений механізм не має поширення в районах. Свідченням цього є те, що за весь час його дії до обласної комісії звернулись підприємці тільки 6 регіонів (Андрушівського, Житомирського, Нов.-Волинського, Черняхівського районів та міст Бердичева і Житомира). Відповідна робота проводиться тільки на обласному рівні. В результаті, постає потреба нагадати райдержадміністраціям та міськвиконкомам про необхідність її активізації.

Кредитування малого та середнього бізнесу по програмі мікрокредитування здійснюється в представництвах трьох комерційних банків Житомирської області – ЗАТ КБ ЖРУ “ПриватБанк”, АППБ Житомирська філія Аваль, КБ “Надра”. Загалом же практика видачі мікро кредитів бере свій початок з 2003 року при запровадженні програми підтримки малого та середнього бізнесу як такої, і першим кредитувати суб’єкти підприємництва став ЗАТ КБ ЖРУ “ПриватБанк” за рахунок власних коштів. Влітку 2004 року ЖРУ КБ “ПриватБанк” почав сумісну співпрацю з консалтинговою фірмою по програмі підтримки малого та середнього бізнесу за рахунок коштів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку та Німецько-Українським Фондом. В 2004 році до кредитування малого та середнього бізнесу по програмі мікрокредитуваня за рахунок коштів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку та Німецько-Українським Фондом приєднався КБ “Надра”. І лише навесні 2005 року програму мікрокредитування став підтримувати АППБ ЖФ “Аваль”.

Мікрокредитування являє собою кредитування приватних підприємців, мікро й малих підприємств, як за рахунок ресурсів Міжнародних Фінансових Організацій (Європейський банк Реконструкції й Розвитку, Німецько-Український Фонд) (далі «МФО»), так і за рахунок власних коштів Банку.

Таблиця 2.2.

Мікрокредитування в Житомирській області за лінією Європейського банку Реконструкції

Основні критерії

Лінія Європейського банку Реконструкції й Розвитку

Мікро Кредити (micro)

Малі кредити (small)

Цільова група

приватні підприємці й підприємства - резиденти України (частка іноземного капіталу або держави не більше 49%), 30% статутного капіталу в яких оплачене наявними коштами або в натуральній формі

Вид діяльності

торгівля, виробництво, послуги

торгівля (тільки основний капітал), виробництво, послуги

Строк роботи позичальника в бізнесі

для торгівлі - не менш 3 місяців; для виробництва, послуг - не менш 6 місяців

Індивідуальний розмір кредиту

100$ - 20.000$ (виключення - до 30.000$)

20.000$ - 75.000$ (виключення - до 125.000$)

Строк кредиту

поповнення оборотного капіталу – до 8 місяців (виключення - до 12 місяців); покупка основних коштів – до 24 місяців (виключення - до 36 місяців)

Валюта

гривня або долари США, або еквівалент у гривні

Процентна ставка

за рішенням Кредитного Комітету РП, але не нижче мінімального рівня, затвердженого ГБ

собівартість ресурсів ЕБРР + не більше 10% - визначається Протоколом Кредитного Комітету ГБ

Кількість співробітників

не більше 20 чоловік

не більше 100 чоловік

Проекти, які можуть бути профінансовані по лінії Європейського банку Реконструкції й Розвитку в розрізі Малих кредитів (small):

  • капітальні інвестиції;

  • проекти в сфері обслуговування;

  • поповнення оборотних коштів для виробничих підприємств або підприємств, що надають послуги;

  • покупка встаткування, автотранспорту (легкових автомобілів, мікроавтобусів, спеціального автотранспорту та ін.) з метою виробництва, надання послуг або торговельної діяльності;

  • придбання нерухомості для використання з метою виробництва, надання послуг або торговельної діяльності;

  • проведення ремонтних робіт основних коштів у торгівлі, виробництві або сфері послуг.

Мал-кредити (small) не можуть бути використані на поповнення оборотних коштів для торгівлі.

Таблиця 2.3.

Мікрокредитування в Житомирській області за лінією Німецько-Українського Фонду

Основні критерії

Лінія Німецько-Українського Фонду

Мікро Кредити

Малі кредити

Цільова група

приватні підприємці й підприємства- резиденти України (частка іноземного капіталу або держави не більше 49%), а також спільні підприємства, що працюють у сфері виробництва, з німецьким засновником, частка якого в статутному фонді становить від 30 % до 70 %

Вид діяльності

торгівля, виробництво, послуги

торгівля (тільки основний капітал), виробництво, послуги

Строк роботи позичальника в бізнесі

для торгівлі - не менш 3 місяців, для виробництва; послуг - не менш 6 місяців

Індивідуальний розмір кредиту

100 EUR – 25.000 EUR

25.000 EUR - 100.000 EUR (виключення - до 250.000 EUR)

Строк кредиту

поповнення оборотного капіталу – до 8 місяців (виключення - до 12 місяців); покупка основних коштів – до 24 місяців (виключення - до 36 місяців)

Валюта

гривня або Eвро, або еквівалент у гривні

Процентна ставка

за рішенням Кредит-ного Комітету РП, але не нижче мінімального рівня, затвердженого ГБ

собівартість ресурсів НУФ + не більше 10% -визначається Прото-колом Кредитного Комітету ГБ

Кількість співробітників

не більше 20 чоловік

не більше 250 чоловік

Заборонено видавати мікрокредити за рахунок кредитних коштів МФО для фінансування діяльності, основною метою якої є:

  • Виготовлення або виробництво зброї;

  • Виготовлення або виробництво виробів з хутра й торгівлі рідкими видами тварин;

  • Виготовлення або виробництво сигарет;

  • Виготовлення або виробництво спиртних напоїв;

  • Ігорний бізнес;

  • Валютні спекуляції;

  • Інвестиції в цінні папери, для подальшого їхнього перепродажу;

  • Інші види діяльності, які входять у перелік виробництв, фінансування яких заборонено з погляду, можливого завдання збитків екології.

Мікрокредитування проводиться винятково регіональними структурами вищевказаних Комерційних Банків Житомирської області, де реалізація програми мікрокредитування здійснюється фахівцями з даного напрямку.

Мікрокредити надаються суб'єктам господарської діяльності на комерційній, договірній основі, за умови дотримання принципів забезпеченості, зворотності, терміновості, платності й цільовій спрямованості.

Пріоритетним напрямком є кредитування малих підприємств і приватних підприємців з метою, пов'язаною з розвитком їхнього бізнесу. Поряд із цим, можливо здійснення мікрокредитування на споживчі цілі з обов'язковим дотриманням принципів процедури мікрокредитування.

При мікрокредитуванні дотримуються всі положення діючого Керівництва комерційних банків ЖРУ КБ “ПриватБанк”, АППБ ЖФ “Аваль”, ЖФ КБ “Надра” й кредитної політики банків, які відбиті в Декларації про Кредитну Політику.

Погашення позичкової заборгованості й нарахованих відсотків по мікрокредитуванню здійснюється позичальником винятково щомісяця рівними частками, починаючи з дати списання суми кредиту на позичковий рахунок. При цьому нарахування й сплата відсотків по кредиту здійснюється в день погашення внеску по кредиту. При наявності яскраво вираженої сезонності у веденні господарської діяльності позичальника, можливе застосування спеціального графіка погашення - зменшення суми погашення основного боргу в розмірі не більше 40% від повної суми щомісячного внеску залежно від сезонних коливань виторгу клієнта.

При використанні кредиту на покупку основних коштів, що вимагають додаткового часу для замовлення, доставки, монтажу й введення їх в експлуатацію, можлива відстрочка сплати першого внеску по «тілу» кредиту (відсотки погашаються щомісяця), але не більше двох місяців, при обґрунтуванні такої необхідності й здійсненні надалі твердого моніторингу його погашення.

У виняткових випадках, клієнтам, що мають 100% позитивну кредитну історію в банку й відмінний фінансово-економічний стан, можливе встановлення індивідуального графіка погашення кредиту. При цьому, відхилення від стандартної схеми сплати щомісячних внесків (складання спеціального графіка, надання відстрочки), повинне бути в обов'язковому порядку погоджено з Управлінням мікрокредитування Загальносистемного Бізнесу корпоративних клієнтів ГБ, шляхом напрямку відповідного обґрунтування – Резюме по кредиту, у якому повинна бути чітко позначена необхідність зміни механізму (періодичності) погашення позичкової заборгованості. В Житомирській області, де реалізація мікрокредитування здійснюється спільно c консалтинговою організацією IPC (International Project Consult), узгодження зазначених змін здійснюють її представники – консультанти IPC, закріплені за комерційними банками ЖРУ КБ “ПриватБанк”, АППБ ЖФ “Аваль”, ЖФ КБ “Надра”.

Головними відмінними рисами мікрокредитування є однорівнева система організації кредитного процесу й методика оцінки фінансового стану потенційних позичальників, заснована на використанні технології, застосовуваної при кредитуванні за рахунок коштів МФО в рамках кредитних ліній для підтримки малого й середнього бізнесу.

Принцип територіальної інтеграції мікрокредитування: Зона надання регіональними підрозділами кредитів у рамках Програми мікрокредитування при розгляді заявок до еквівалента 10 000 доларів США поза залежністю від джерела фінансування (кошти ЕБРР/НУФ, або власні ресурси Приватбанку) - у радіусі не більше 30 км. від риси населеного пункту, у якому вони територіально розташовані.

При мікрокредитуванні юридичних осіб кредити можуть видаватися в національній валюті України; в іноземній валюті без конвертації для оплати контрактів з нерезидентами; в іноземній валюті, з конвертацією в гривню, у вигляді:

  •        кредитної угоди / лінії (поновлюваної / непоновлюваної);

  •        термінового кредиту;

  •        кредитного ліміту на корпоративну пластикову карту.

При мікрокредитуванні приватних підприємців і фізичних осіб (керівників, власників / засновників фірм) кредити можуть видаватися в наявній і безготівковій формі на поточний рахунок:

  •         у національній валюті України, у т.ч. споживчі у вигляді: кредитної угоди / лінії (поновлюваної / непоновлюваної); термінового кредиту; кредитного ліміту на пластикову карту.

  •         в іноземній валюті у вигляді: споживчого (термінового кредиту / кредитної угоди / лінії (поновлюваної / непоновлюваної)); кредитного ліміту на пластикову карту.

При цьому, кредити в іноземній валюті можуть видаватися, як з конвертацією в національну валюту, так і без конвертації, відповідно до діючого законодавства України.

Коло функціональних обов'язків експертів по мікрокредитуванню можна охарактеризувати як сукупність заходів, спрямованих на ефективне освоєння перспективної ніші ринку банківських послуг - фінансування малого й середнього підприємництва, шляхом активного надання кредитних коштів представникам зазначеної цільової аудиторії, при обов'язковому збереженні високого рівня якості проведення активних операцій і керування кредитними ризиками, а також ступеня надійності формованого портфеля.

При однорівневій організації кредитного процесу - мікрокредитуванні, у перелік основних завдань і обов'язків експертів по даному напрямку входить: залучення клієнтів; допомога клієнту при оформленні необхідних документів для одержання кредиту; проведення аналізу фінансового i соціально-економічного стану клієнта; оцінка i підбір забезпечення по кредиту; вибір оптимальної схеми кредитування i представлення пропозиції по кредиту на КК; моніторинг поточного портфеля; рішення проблем із простроченнями i забезпечення погашення кредиту.

При першому відвіданні банку позичальник спілкується з кредитним експертом. На цій першій стадії Кредитний експерт пояснює потенційним позичальникам параметри й умови кредитування, а також описує процедуру одержання кредиту. Кредитний експерт оцінює потенційну кредитоспроможність та платоспроможність потенційного позичальника, а також перевіряє відповідність бізнесових параметрів програмі мікрокредитування.

Якщо рішення про видачу кредиту позитивне, то Кредитний експерт у той же момент заповнює з клієнтом кредитну заяву, а так само видає клієнту перелік документів, необхідних для подальшої роботи. Заповнення кредитної заявки обов'язково відбувається відразу на першій зустрічі з клієнтом. У цьому випадку в клієнта не буде технічних складностей із заповненням, на це знадобиться значно менше часу, а інформація буде більш правдивою i реальною. Форма заявки значно спрощена i містить самі необхідні зведення про клієнта i бізнес. Список необхідних документів так само скорочений до мінімуму. Кредитний експерт на першій зустрічі домовляється із клієнтом про час проведення аналізу на місці бізнесу i пояснює йому, що необхідно підготувати всі документи, згідно, до аналізу, тому що це істотно скоротить час видачі кредиту.

Зведений пакет документів по програмі мікрокредитування комерційними банками містить наступні документи: для приватного підприємця – заява на одержання кредиту; копія паспорта й довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру; копія свідоцтва про державну реєстрацію; копія довідки ДПА про постановку на облік платника податків; копії патентів, ліцензій, дозволів; документи, що підтверджують право власності на заставне майно; договори, пов'язані з веденням господарської діяльності (оренди, договору про спільну діяльність і т.п.) у випадку їхньої наявності; для юридичної особи – заява на одержання кредиту; копія установчого договору; копія уставу; копія свідоцтва про державну реєстрацію; копія свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ; довідка про внесення в єдиний державний реєстр підприємств і організацій України (статистика); протокол зборів засновників (акціонерів) про рішення оформити кредит у банку; протокол зборів засновників (акціонерів) фірми-заставника про згоду на передачу майна в заставу (із чіткою вказівкою переліку, кількості й місця розташування майна); документи, що підтверджують право осіб на підписання кредитних договорів і договорів, що укладають у забезпечення зобов'язань (застава, поручительство, гарантія); протокол зборів засновників (акціонерів) про призначення директора; копія наказу про призначення головного бухгалтера; копії паспортів керівника, головного бухгалтера, поручителів; копія довідки про присвоєння індефікаційного номера директора /поручителів; копії патентів, ліцензій, дозволів; документи, що підтверджують право власності на заставне майно; договору оренди (у випадку наявності об'єктів оренди); господарські договори про спільну діяльність (у випадку наявності); картка зі зразками підписів осіб, що мають право підпису.

Стадія аналізу позичальника є дуже важливою. На eтaпi аналізу Кредитний експерт відвідує не тільки безпосередньо підприємства Позичальника, але i його будинок. Такий аналіз, проведений на місці, є одним з основних пунктів у технології мікрокредитування. У противагу традиційним кредитним технологіям, що базуються на активах підприємства, кредитна технологія, використовувана підрозділом банку, фокусується не тільки на оцінці активів потенційного позичальника, але i на здатності клієнта погашати кредит. От чому, вci аспекти діяльності підприємства i соціально-економічне оточення повинні бути проаналізовані комплексно.

Умовно процедуру мікрокредитування комерційними банками можна розділити на декілька етапів.

Одним з найголовніших етапів є аналіз фінансового стану бізнесу позичальника. У цій частині аналізу Позичальник обов’язково повинний надати такі фінансові звіти як: звіт прибутків і збитків та балансовий звіт підприємства за останній звітний період. Основними співвідношеннями, при яких допускається кредитування позичальника, повинні бути умови: власний капітал повинний бути більше суми пропонованого кредиту; чистий середньомісячний прибуток підприємства повинен цілком покривати місячні внески по кредиту i середньомісячні витрати родини.

Головним призначенням програми мікрокредитування є надання вільних коштів банку та міжнародних фондів у вигляді кредиту на розвиток підприємництва на Україні, що є досить актуальним аспектом у процесі поступового входження України до ринкової економіки. Виникає проблема автоматизації та моделювання оцінки кредитоспроможності клієнтів.

Мікропозичальниками є мікро, та малі підприємства, а також приватні підприємці без створення юридичної особи. Оцінка якості кредитів мікропозичальникам вимагає дещо іншого підходу, ніж оцінка якості кредитів середнім та великим підприємствам.

Кредитний експерт прикладає максимум зусиль для того, щоб одержати найбільш правдиву i надійну інформацію, що є основою для аналізу. Основними методами збору інформації є бесіда з підприємцем (клієнтом). Правдивість отриманої інформації перевіряється з використанням «перехресних перевірок» i інших джерел (включаючи бесіди з персоналом підприємства, членами родини й ін).

Крім того кредитний експерт детально вивчає й оцінює місця бізнесу i місця проживання з метою одержання якісного враження про економічний i соціальний стан позичальника, вивчає існуючі документи по бізнесу клієнта i запропонованому забезпеченню (договори, контракти, квитанції про оплату, документи про власність i т.д.)

Таким чином, критерії для оцінки якості кредитів мікро i малому бізнесові можливо характеризувати лише як суміш критеріїв для оцінки кредитів великим підприємствам та кредитів фізичним особам. Інакше кажучи, чим менший об'єм господарської діяльності, тим важливіше роль критеріїв для оцінки кредитів фізичним особам. Отже, аналіз лише фінансових документів позичальника не дозволяє робити висновок про якість кредиту.

Оцінка якості проводиться по двох напрямках: оцінка фактора менеджменту й оцінка фактора ринку. Фактор менеджменту містить у co6i рівень менеджменту, ступінь довіри до клієнта, кредитну icтopiю i готовність нести особисту відповідальність за кредит. Аналіз ринку містить у co6i оцінку привабливості виробленого продукту, фактори виробництва, структуру клієнтів, структуру постачальників, конкуренцію, тривалість діяльності i будь-який інший фактор, що може впливати на ділову активність підприємства.

Рівень менеджменту визначається в першу чергу професійним досвідом менеджерів чи власників, а також досвідом роботи на посаді менеджера або терміном перебування в якості власника, віком, характером, попереднім досвідом роботи в бізнесі (формальному i неформальному), зв'язками в діловому світі, технічними знаннями й освітою. Ці якості знаходять надалі своє відображення в керуванні бізнесом у цілому, тобто в сферах планування, маркетингу, організаційних навичках i т.д.

Ступінь довіри до клієнта містить у co6i відкритість, чесність, готовність клієнта надати фактичну інформацію. Вона також містить у co6i стабільність, що визначається в т.ч. тривалістю проживання по одній адресі i сімейному стані. Крім того, внутрішній звіт банку, одержуваний від служби безпеки, також може допомогти у визначенні прийнятності клієнта як позичальника.

Кредитна історія містить у co6i попередній досвід роботи з кредитами. Успішні погашення попередніх кредитів - гарний знак i свідчення того, що клієнт діє відповідально. Чим довше клієнт обслуговується в банку, тим краще банку відомий його бізнес i тим вище ймовірність того, що відносини між ними гapні. Варто також враховувати кредитну icторію інших (колишніх i дійсних) фірм керівника позичальника.

Ринкове положення визначається шляхом аналізу привабливості виробленого компанією продукту, а також залежить від факторів виробництва, структури клієнтів, структури постачальників, конкуренції, тривалості ділової активності й інших факторів, що визначаються специфікою діяльності тiєї чи iншої компанії. Привабливість продукту визначається його ціною, якістю, асортиментом i іміджем вироблених клієнтом товарів чи послуг. Фактори виробництва містять у co6i кваліфікацію робітників, стан виробничих приміщень i устаткування, наявність комунікацій, місце розташування.

Структура клієнтської бази також є важливим чинником. Невелика кількість клієнтів сприяє підвищенню ризиків для компанії. Те ж саме можна сказати i про постачальників. Чим ширше база постачальників, тим менше ймовірність того, що підприємство зіштовхнеться з порушеннями з боку постачальників i вище імовірність стабільності руху коштів.

Кількісними критеріями є в першу чергу фінансові коефіцієнти клієнта.

При розрахунку коефцієнтів для малих підприємств обов'язково потрібно враховувати зв'язок між господарською та приватною сферами клієнтами, a іноді i їх нероздільність (аналіз соціально-економічної одиниці).

Оскільки мікрокредити видаються, в основному молодим та зростаючим підприємствам, прогноз на найближче майбутнє має велике значення при розрахунку коефіцієнтів. Перспективи розвитку відіграють більшу роль, ніж цифри минулого. Послідовно, при розрахунку коефіцієнтів належить враховувати прогноз фінансової діяльності клієнта.

Мікрокредити, як правило, короткострокові. Відповідно, наголос належить ставити на тi коефіцієнти, які враховують короткостроковий характер кредитів.

В залежності від суми кредиту, наголос ставиться на відповідні коефіцієнти. Чим менша сума кредиту, тим більшого значення набувають економічні показники, що розраховуються на підставі аналітичних даних економічного потенціалу соціально-економічної одиниці i меншого - показники національного банку України i навпаки.

Таблиця 2.4.

Економічні показники діяльності соціально-економічної одиниці

№ п/п

Коефіцієнт

Розрахунок

Норматив

1

Коефіцієнт загальної ліквідності (КЛ 1)

КЛ 1 = Короткострокові активи / Короткострокові пасиви

Більше 1

2

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (КЛ 2)

КЛ 2 = Ліквідні кошти (гроші) / Короткострокові пасиви

Більше 1

3

Частка власного капіталу (ДСК)

ДСК = Власний капітал / Активи

Більше 0,5

4

Коефіцієнт маневреності (КМ)

КМ = (Власний капітал - Основні кошти) / Власний капітал

Позитивне значення

5

Оборотність оборотного капіталу (ООК)

ООК = (90 * Оборотні кошти) / Реалізація за квартал

1

6

Оборотність кредиторської заборгованості (ОКЗ)

ОКЗ = (90 * Креди-торська заборгованість) / Реалізація за квартал, де кредиторська забор-гованість - всі зобов'язання, крім фінансових позик.

1

7

Оборотність дебіторської заборгованості (ОДЗ)

ОДЗ = (90 * Дебіторська заборгованість) / Реалізація за квартал

Менше 30

8

Коефіцієнт покриття внеску вільними коштами (КП 1)

КП 1 = Вільні кошти наприкінці місяця / Щомісячний внесок

1,5

9

Коефіцієнт покриття внеску грошовим обігом (КП 2)

КП 2 = (30 * Щомісячний внесок) / Надходження грошей за місяць, або

КП 2 = (90 * Щомісячний внесок) / Надходження грошей за квартал

Менше 5

10

Співвідношення між сумою оборотних коштів і сумою кредиту (СОК)

СОК = Сума оборотних коштів / Сума кредиту

Більше 1

11

Співвідношення між сумою власного капіталу й сумою кредиту (ССК)

ССК = Сума власного капіталу / Сума кредиту

Більше 1

Економічні показники діяльності соціально-економічної одиниці, що розраховуються на підставі аналітичних даних економічного потенціалу соціально-економічної одиниці.

1. Коефіцієнт загальної ліквідності (КЛ 1)

Короткостроковими активами є всі активи, які можна перетворити в ліквідні кошти за короткий строк (до 1-го року). У цьому випадку під короткостроковими активами розуміються всі оборотні кошти мінус прострочена дебіторська заборгованість.

Короткостроковими пасивами є всі пасиви, які підлягають до оплати в короткий строк (до 1-го року).

Коефіцієнт загальної ліквідності показує, чи вистачить у підприємства (підприємця) оборотних коштів, тобто ліквідних активів для швидкого погашення всіх своїх зобов'язань.

2. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (КЛ 2)

Мікропозичальники, як правило, прагнуть до найбільш оптимального використання коштів. Отже, вони намагаються знизити залишки в касі й на рахунках банку до необхідного мінімуму. Така стратегія характерна для підприємств торговельної й виробничої сфери. Через цього значення цього показника дуже обмежено.

Значення цього коефіцієнта показує наявність в аналізованого підприємства (підприємця) грошей для миттєвого погашення всіх своїх короткострокових зобов'язань.

3. Частка власного капіталу (ДСК)

Цей коефіцієнт ставиться до показників, які подають інформацію про довгострокову стабільність клієнта. Чим більше строк кредиту, тим більша увага варто приділяти значенню цього коефіцієнта.

Однак, деякі торгуючі підприємства схильні активно працювати з використанням позичених грошей - короткострокові позики, товарний кредит і т.д., що сильно впливає на частку власного капіталу в структурі балансу.

У кожному разі, значення цього коефіцієнта не може бути нижче 0,3 з урахуванням запитуваного кредиту.

Таким чином, частка власного капіталу повинна бути не менш 50% у момент фінансового аналізу, або не менш 30% після видачі кредиту.

4. Коефіцієнт маневреності (КМ)

КМ подає інформацію про фінансову стабільність (незалежності) підприємства. Він показує, яка частина власного капіталу спрямована на формування оборотних коштів.

Однак, для підприємств сфери послуг значення цього показника може бути негативним, тому що величина оборотних коштів невелика.

У цьому випадку необхідно особлива увага приділяти структурі основних коштів і аналізувати, наскільки вони диверсифіковані для того, щоб підприємство змогло, якщо буде потреба, продати частину основних коштів для погашення своїх зобов'язань без серйозного збитку для бізнесу.

5. Оборотність оборотного капіталу (ООК)

ООК виражається кількістю днів, що потрібно для повного обороту оборотних коштів. Коефіцієнт подає інформацію про ефективність використання оборотних коштів.

6. Оборотність кредиторської заборгованості (ОКЗ)

ОКЗ виражається кількістю днів, сума виторгу яких дозволяє підприємству розрахуватися по своїх поточних зобов'язаннях.

Значення коефіцієнта повинне бути не більше кількості днів, протягом яких підприємство повинне погасити свої зобов'язання відповідно до договорів з постачальниками / покупцями товару (продукції, послуг). Інакше потенційний позичальник не виконує своїх зобов'язань перед своїми партнерами, що може привести до розриву відносин з ними й, як слідство, негативно вплинути на можливість повернення кредиту.

7. Оборотність дебіторської заборгованості (ОДЗ)

ОДЗ виражається кількістю днів, протягом яких дебітори погашають свої зобов'язання перед підприємством. Коефіцієнт подає інформацію про можливі утруднення в одержанні дебіторської заборгованості й відповідно в потоці коштів. Якщо значення коефіцієнта перевищує кількість днів по договорах, це може вплинути на здатність клієнта погасити кредит. Нормальна величина даного показника для мікропозичальників до 30 днів, для великих клієнтів - 30 - 60 днів, однак, існують значна різниця між галузями й навіть окремими підприємствами.

8. Коефіцієнт покриття внеску вільними коштами (КП 1)

КП вимірює, у скільки разів вільні кошти перевищують щомісячний внесок по кредиту.

Вільні кошти наприкінці місяця - чистий прибуток після сплати всіх податків, вилучення коштів засновниками (для юр. особи) / витрат на родину (для НП / фіз. особи), відповідно до звіту про прибуток і збитки.

9. Коефіцієнт покриття внеску грошовим обігом (КП 2)

Цей коефіцієнт надає інформацію про те, чи сумісний внесок за кредит із грошовим обігом клієнта, і виражається кількістю днів, необхідних клієнтові для того, щоб нагромадити внесок по кредиту.

Значення цього показника залежить від виду бізнесу й від фінансованого проекту. Так, наприклад, для торгівлі цей коефіцієнт повинен бути значно вище (не більше 5 днів), чим для підприємства, що працює в сфері послуг. При досить високому значенні КП2, члени Кредитного Комітету можуть допускати невеликий відступ від нормативного значення КП1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]