Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ММ Тема 6.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
43.56 Кб
Скачать

3. Мікроперебудова бнк.

БНК - це, як правило, об'єднання підприємств: самостійних юридичних осіб, чи філій. Розрізняють процеси перебудови в БНК, що відбуваються на рівні об'єднання підприємств, і ті, що реалізуються всередині окремого підприємства. За аналогією з використовуваними в економічній теорії термінами (мікро- і макроекономіка) назвемо процеси перебудови на рівні БНК макроперебудовою, а ті процеси, що у більшості охоплюють проблематику підприємств, —мікроперебудовою.

У 90-х рр. набули поширення концепції радикальної перебудови підприємства. їх метою була зміна ділових процесів для досягнення стрибкоподібного поліпшення діяльності фірми. Це дозволяє відмовитися від застарілих норм і перебороти негативний вплив господарських догм.

Якщо неможливо переробити ділове середовище, то можна переробити свій бізнес. Концепція перебудови підприємства застосовується в трьох основних випадках:

  • фірма знаходиться в глибокій кризі (неконкурентний рівень витрат, масова відмова споживачів від продукту фірми);

  • стан фірми задовільний, але прогнози на майбутнє несприятливі (є тенденції зниження конкурентноздатності, тобто фірма повинна реагувати на негативні зміни обстановки, поки вони не набули фатального для неї характеру;

  • фірма благополучна, бізнес розвивається, але проводиться агресивна політика; у цьому випадку ціль - нарощування відриву від найближчих конкурентів і створення унікальних конкурентних переваг.

У процесі корінної перебудови можна виділити наступні етапи:

Інформується бажаний образ фірми - етап проходить у рамках розробки стратегії фірми, її цілей і способів досягнення, особливого значення набуває орієнтація на споживача. У результаті визначаються напрямки перебудови, тобто процеси, що дійсно можуть бути суттєво поліпшені і є життєво важливими для даного бізнесу;

X)створюється модель реального бізнесу фірми. Уній детально описуються і документуються основні операції компанії, оцінюється їх ефективність, відтворюється система процесів, за допомогою яких компанія досягає своїх цілей.

З) розробляється модель нового бізнесу перепроектування існуючого бізнесу;

4) впровадження моделі нового бізнесу в господарське життя. Всі елементи моделі бізнесу втілюються на практиці. Тут важливі вміле стикування і перехід від старих процесів до нових таким чином, щоб виконавці не відчували дисгармонії робочої обстановки і не знаходилися в стані стресу.

Реалізація стратегії можлива лише в результаті діяльності людей. Виділимо такі характерні фігури перебудови, як керівник проекту, керуючий процесом перебудови, менеджери процесів, робоча команда.

Керівником проекту перебудови призначається один з вищих керуючих фірми. Він очолює всю діяльність по перебудові в цілому.

Керуючий процесом перебудови здійснює оперативне керівництво проектом у цілому, часто формально є заступником керівника.

Менеджери процесів відповідальні за перебудову конкретних ділових процесів. Менеджер формує команду для перебудови «свого» процесу і забезпечує умови для її роботи.

Здійснюють процес перебудови робочі команди на чолі з менеджерами процесів (адміністратори, групи забезпечення якості, координації, консультанти і розроблювачі).

У процесі перебудови організації акцент може робитися на різних аспектах.

У залежності від того, що поставлено в центр перебудови, виділяють такі її типи, як переорієнтація, реструктуризація, реінжиніринг і регенерація.

Якщо в результаті перебудови радикально міняється структура фірми, то говорять про реструктуризацію, при радикальній зміні пріоритетів — про переорієнтацію; повну перебудову фірми, що охоплює всі аспекти, називають регенерацією: зміни, пов'язані не стільки з зовнішніми проявами, скільки з внутрішньою трансформацією - це реінжиніринг.

Згадані стилі перебудови розрізняються в основному по типу зусиль, необхідних для їх здійснення (табл.). Реструктуризація вимагає переважно формалізованих дій і майже не зв'язана з мотивацією персоналу. Навпроти, переорієнтація є слабко формалізованим процесом, що вимагає, однак, сильної мотивації. Найбільш складним процесом є регенерація, що супроводжується найбільш значним обсягом роботи як у сфері формалізованих дій, так і по мотивації персоналу. Реінжиніринг характеризується як проміжний процес.

Таблиця Об'єм зусиль по перебудові організації.

Процес

Об'єм зусиль в сфері формалізованих дій

Об 'єм зусиль по мотивації дій персоналу

Реструктуризація

високий

низький

Переорієнтація

низький

високий

Реінжиніринг

середній

середній

Регенерація

високий

високий

Виходом з даної ситуації є розробка і реалізація програми розвитку організації, що використовує зміну організаційної культури. У результаті, як правило, з'являються чи модернізуються системи розподілу власності й участі в управлінні, впроваджується гнучка організаційна структура (проектні групи, розвиток горизонтальних зв'язків).