Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки_2012.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

УМАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТСАДІВНИЦТВА

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра менеджменту

зовнішньоекономічної діяльності

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для виконання контрольної роботи з дисципліни

«ІНВЕСТИЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

(для студентів заочної форми навчання зі спеціальностей 7.03060101, 8.03060101 «Менеджмент організацій»)

Умань - 2012

Приліпко С.М. Методичні вказівки для виконання контрольної роботи з дисципліни «Інвестиційний менеджмент» (для студентів заочної форми навчаня 7.03060101, 8.03060101 «Менеджмент організацій») / С.М. Приліпко. ­– Умань. – 2012. – 32 с.

Укладач: доцент кафедри менеджменту ЗЕД, к.е.н. Приліпко С.М.

Рецензенти: завідувач кафедри менеджменту ЗЕД УНУС, професор, д.е.н. Школьний О.О., доцент кафедри менеджменту організацій УНУС, к.е.н. Петренко Н.О.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності _____. ______. 2010 р. протокол № ____.

Розглянуто та схвалено на засіданні науково-методичної комісії факультету менеджменту _____. ______. 2010 р. протокол № ____.

ЗМІСТ

Передмова …………………………………………………………….

4

1.

Концепція вартості грошей у часі …………………………………...

5

2.

Розрахунок майбутньої вартості грошей ……………………………

6

3.

Розрахунок теперішньої вартості грошей …………………………..

9

4.

Майбутня вартість ануїтету ………………………………………….

11

5.

Теперішня вартість ануїтету ………………………………………….

13

6.

Питання для самоконтролю ………………………………………….

15

7.

Практичні завдання ……………………………………………………..

17

8.

Розподіл практичних завдань для самостійної роботи студентів……...

29

9.

Список рекомендованої літератури …………………………………

30

Передмова

Актуальним завданням сьогодні є розвиток інвестиційної діяльності, який спрямований на створення привабливого інвестиційного середовища та суттєвого нарощування обсягів інвестицій. Основою майже всіх інвестиційних розрахунків є концепція вартості грошей у часі, за допомогою якої можна оцінити розміри знецінення (збільшення вартості) грошових потоків у будь-який період інвестування.

Володіння методичним інструментарієм інвестиційного менеджменту дозволить краще зрозуміти правильність прийняття управлінських рішень, економічно їх обґрунтовувати за допомогою наведеної методики розрахунку показників. Успіхи в інвестиційній діяльності можливі лише при одержанні достатнього рівня теоретичних знань разом з практичними навиками щодо вмілого використання кількісних методів в управлінні інвестиціями.

Основна увага приділяється зосередженню студентів на понятті концепції вартості грошей у часі, обчисленні простих і складних відсотків, визначенні майбутньої і теперішньої вартості грошей, розрахунку ануїтетних платежів.

Метою підготовки методичних вказівок з дисципліни “Інвестиційний менеджмент” є формування у студентів сучасного економічного мислення та системи знань у галузі управління інвестиційною діяльністю підприємств, засвоєння основних теоретичних положень та опанування необхідними практичними навичками, що мають забезпечувати її ефективність.

Методичні вказівки містять змістовні пояснення понять і термінів. У кожній темі наведені приклади завдань і їх розв’язання. Окремо подані завдання для роботи на практичних заняттях. Для спрощення розрахунків наведені таблиці з обчисленими відсотковими факторами в залежності від періоду інвестиційної діяльності і розміру відсотка.

Для закріплення теоретичних знань для студентів подані питання для самоконтролю. Список рекомендованої літератури налічує 17 джерел.

1. Концепція вартості грошей у часі

Інвестиційний менеджмент вимагає здійснення різноманітних фінансово-економічних розрахунків, пов'язаних із потоками грошових коштів у різні періоди часу. Ключову роль у цих розрахунках відіграє вартість грошей у часі. Концепція такої вартості ґрунтується на тому, що вартість грошей із плином часу змінюється через інфляцію, ризик і схильність до ліквідності, урахування норми прибутку на грошовому ринку, в ролі якої звичайно виступає норма позичкового відсотка. Гроші, вдало вкладені сьогодні, в майбутньому можуть принести дохід. Проте ті ж гроші з часом можуть втратити свою вартість через інфляцію, ризик, схильність до ліквідності.

Враховуючи, що процес інвестування тривалий у часі, в інвестиційній практиці часто необхідно порівнювати вартість грошей на початку їхнього інвестування з вартістю грошей при їхньому поверненні у вигляді майбутнього прибутку, амортизаційних відрахувань тощо. Порівнюючи вартість грошових коштів при їхньому інвестуванні і поверненні, прийнято використовувати два основні поняття – майбутня вартість грошей і теперішня вартість грошей.

Майбутня вартість грошей це сума інвестованих у даний час коштів, в яку вони перетворяться через певний період часу з урахуванням певної ставки відсотка.

Визначення майбутньої вартості грошей пов'язане з процесом нарощування цієї вартості, що являє собою поетапне збільшення суми вкладу шляхом приєднання до первісного його розміру суми відсотка (відсоткових платежів). Ця сума розраховується за так званою відсотковою ставкою.

В інвестиційних розрахунках відсоткова ставка застосовується не тільки як інструмент нарощування вартості грошових коштів, а й у ширшому сенсі – як вимірник ступеня доходності інвестиційних операцій.

Теперішня вартість грошей це сума майбутніх грошових надходжень, зведених з урахуванням певної відсоткової ставки (так званої «дисконтної ставки») до теперішнього періоду.

Визначення теперішньої вартості грошей пов’язане з процесом дисконтування цієї вартості, що є операцією, зворотною до нарощування при обумовленому кінцевому розмірі грошових коштів. У цьому разі сума відсотка відраховується з кінцевої суми (майбутньої вартості) грошових коштів. Така ситуація виникає в тих випадках, коли необхідно визначити, скільки коштів потрібно інвестувати сьогодні для того, щоб через певний проміжок часу отримати заздалегідь обумовлену їхню суму.

При проведенні фінансово-економічних розрахунків, пов'язаних із інвестуванням коштів, процеси нарощування і дисконтування вартості можуть здійснюватися за двома схемами: за схемою простих і за схемою складних відсотків.