Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пометун.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
2.97 Mб
Скачать

4. Застосування опорних схем та сигналів у навчанні історії

Одним із популярних засобів наочного навчання є опорний кон­спект. Однак до сьогодні відсутнє єдине розуміння, єдине визначення даного дидактичного засобу.

Одні педагоги під опорним конспектом мають на увазі заготовле­ний вчителем і розмножений для кожного учня текстовий конспект із коротким викладом теми, питання, хрестоматійного джерела і т. д.

Інші бачать в опорному конспекті такий засіб, що містить у собі лише основні орієнтири пошуку необхідного для вивчення матеріалу. У відпрацьованому вигляді, на їхню думку, такий дидактичний засіб є самостійно створеним учнем повноцінним традиційним конспектом.

Треті вважають, що опорні конспекти - це взаємозалежний набір умовних позначок, знаків (символів), що містять у собі закодовану інформацію.

Таким чином, типів опорних конспектів може бути кілька. Визна­чення опорного конспекту бажано мати одне. Для його напрацювання звернемось до групи основних «робочих» термінів.

Опора - сила, на яку можна опертися; підтримка, допомога в чому-небудь133. Сигнал - умовний знак для передачі якого-небудь пові­домлення, розпорядження, команди і т. ін.134 Опорний сигнал - засіб наочності (схема, малюнок, креслення, криптограма), що містить необхідну для довгострокового запам'ятовування навчальну інфор­мацію, оформлену за правилами мнемоніки (мистецтва запам'ятову­вання)135.

Знак ~ предмет, позначка, зображення, які вказують на що-небудь, підтверджують щось; зображення з відомими умовним значенням136.

133 Великий тлумачний словник сучасної української мови. - С. 675.

134 Там само. - С 1119.

135 Степанищев А.Т. Методика преподавания и изучения истории. - М., 2002.-С. 181.

136 Великий тлумачний словник сучасної української мови. - С. 376. 184

Символ - умовне позначення якого-небудь предмета, поняття або яви­ща137. Піктограма - умовний малюнок із зображенням яких-небудь дій, подій, предметів та ін.138; засіб передавання інформації зображен­ням предметів, подій та дій за допомогою умовних знаків та графічних образів139. Піктографічний лист - примітивний рисунковий лист, у якому предмети і дії зображувалися за допомогою поєднання їхніх малюнків. Використовується як прийом навчання, зокрема на уроках історії140.

Ідеограма - письмовий знак, що позначає (на відміну від букви) не звук якої-небудь мови, а ціле слово чи корінь, певне поняття141. Конс­пект - стислий писаний виклад чи короткий запис змісту чого-не­будь142.

Виходячи з розглянутої робочої термінології, опорним конспектом, на нашу думку, називається сукупність опорних сигналів, знаків, сим­волів, стисле словесно-графічне зображення необхідної інформації, що служить достатньою опорою, орієнтиром для придбання і засвоєння учнями певних знань, як правило, з однієї теми, розділу чи курсу.

*Подумайте

Працюючи в парах, визначте, чим відрізняються опорні конспекти від інших засобів наочності?

Існуюча практика викладання і вивчення історичних дисциплін виявила найбільш доцільними опорні конспекти двох типів.

Перший тип - опорні конспекти, що містять основні словесно-циф­рові орієнтири пошуку, знаходження і засвоєння необхідної інфор­мації. Тут позначені досліджувана тема і питання, названі основні положення, ідеї, факти і т. п., надані конкретні посилання на джерела. Пропонуються таблиці, заповнення яких дозволить учню засвоїти матеріал в узагальненому вигляді. Конспект вимагає приведення прикладів, що підтверджують те чи інше теоретичне положення, якщо необхідно - розробки дидактичних засобів і виконання практичних завдань.

Як приклад пропонується опорний конспект до вивчення студента­ми сутності однієї з інтерактивних технологій навчання - дискусії.

137 Великий тлумачний словник сучасної української мови. - С. 1121.

138 Там само. - С 778.

139 Педагогічний словник / За ред. акад. М.Д. Ярмаченка. - К., 2001. - С 365.

140 Коджаспирова Г.М., Коджаспиров А.Ю. Педагогический словарь. - М., 2002.-С. 112.

141 Великий тлумачний словник сучасної української мови. - С 394.

142 Великий тлумачний словник сучасної української мови. - С. 449.

185

Опорний конспект з теми «Дискусія у навчанні історії»

Терміни. Дискусія - це широке публічне обговорення якогось спірного питання. Дискусією в дидактиці називають технологію навчан­ня, яка ґрунтується на обміні думками з певної проблеми.

Дискусія на занятті є важливим засобом пізнавальної діяльності, сприяє розвитку критичного мислення учнів, дає можливість визначи­ти власну позицію, формує навички аргументації та відстоювання своєї думки, поглиблює знання з обговорюваної проблеми.