Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
часть 1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
47.4 Mб
Скачать

Види вогню артилерії і їх характеристика.

Для виконання поставлених завдань дивізіон і батарея можуть застосовувати наступні види вогню.

Батарея:

  • вогонь по окремим цілям;

  • загороджувальний вогонь.

Крім того, батарея в складі дивізіону може залучатися до ведення зосередженого вогню, послідовного зосередженого вогню і вогневого валу.

Дивізіон:

  • зосереджувальний вогонь;

  • послідовне зосередження вогню;

  • вогневий вал;

  • загороджувальний вогонь.

Крім того дивізіон може залучатися до участі в веденні масованого вогню.

Вогонь по окремим цілям.

Вогонь по окремим цілям в залежності від характеру і розміру цілі, поставленого завдання і часу, що відведений на його виконання, може вестись гарматою, взводом і батареєю з закритих або відкритих вогневих позицій. Вогонь може вестись з метою знищення, подавлення або руйнування цілі. Слід підкреслити, що батарея одночасно може вести вогонь по двом цілям повзводно, при цьому одним взводом управляє командир батареї, а другим - командир взводу управління.

Зосереджений вогонь .

Зосереджений вогонь - вогонь декількох батарей або дивізіонів, що ведеться по одній або групі цілей, що знаходяться на граничній площі (ділянці), для їх подавлення або знищення. Зосередження вогню декількох дивізіонів здійснюється розподілом цілей (ділянок) між дивізіонами або дивізіонами в накладку.

Мінімальні розміри ділянки на дивізіон встановлюються наступним чином.

При стрільбі дивізіоном навіть при направленні всіх гармат в центр цілі, внаслідок розсіювання і помилок підготовки в визначенні установок точки падіння снарядів розподіляються, як правило, на площі відповідних розмірів. Якщо розмір ділянки (цілі) дорівнює площі, на якій розподіляються точки падіння снарядів, то всі снаряди будуть вражаючими. Зі зменшенням розміру ділянки (цілі) частина точок падіння снарядів буде поза границь ділянки (цілі) і, відповідно, число вражаючих розривів зменшиться. З цієї причини при зосередженні вогню дивізіоном (двома батареями) для подавлення цілей, що спостерігаються йому призначають ділянку цілі або ціль розміром не меньш ніж 200 на 150м. (3га) при стрільбі на дальності до 6км і 200 на 200м (4га)- на дальності більшій ніж 6км.

При подавлені живої сили і вогневих засобів, що укриті в траншеї, дивізіону (батареї) ствольної артилерії призначають ціль глибиною 150м при стрільбі на дальності до 6км і 200м- на дальності більш ніж 6км. Фронт цілі (ділянки) в цьому випадку розраховують у відношенні з вогневими можливостями, що визначаються виходячи з відпущеної кількості боєприпасів, заданої щільності подавлення і часу, що відведений на виконання вогневого завдання, однак він не повинен перевищувати 600м.

Ділянкам зосередженого вогню надають номера, при цьому їх повтор не допускається. Ділянки зосередженого вогню намічаються заздалегідь і можуть бути переправами, тіснинами і вузлами доріг на шляхах можливого висування противника і готується по ним вогонь одного або декількох дивізіонів.

Послідовне зосередження вогню.

Послідовне зосередження вогню застосовується під час вогневої підтримки атаки. Послідовне зосередження вогню полягає в послідовному подавлені зосередженим вогнем артилерії живої сили і вогневих засобів противника на окремих ділянках і в опорних пунктах, перед фронтом і на флангах військ, що наступають.

Ділянки зосередженого вогню намічають з врахуванням шикування оборони противника. Цілі (ділянки), що спостерігаються вибирають на місцевості, а що не спостерігаються - по карті. Вибрані ділянки об’єднують по рубежам таким чином, щоб для переносу вогню на наступний рубіж артилерія могла провести вогневий наліт на протязі не менше ніж 5 хвилин.

Мінімальний час ведення вогню по рубежу (ділянці) ПЗВ 5хв встановлено виходячи з необхідності досягнення мінімального ступеня поразки противника (8- 15%) на рубежі (ділянці) при наступному виході снарядів

Калібр, мм

Нарізна артилерія

Міномети

122

130

152

120

160

240

Вихід снарядів (мін)

3

3

2

3

2

1

На протязі вогневого нальоту 5хв і при швидкості руху військ, що атакують 4- 6км/год відстань між рубежами може бути 300- 500м. Однак. При більшій швидкості військ, що атакують доцільно відстань між рубежами послідовного зосередження вогню призначати в 400- 880м з врахуванням оборони противника і характеру місцевості.

Вогонь по ділянкам послідовного зосередження вогню відкривають по сигналу командира батальйону )бригади, полку) при підході батальйонів, що наступають на 800- 1000м до ділянки вогню і закінчують по його ж сигналу при виході танків і механізованих підрозділів на безпечне віддалення від розриву своїх снарядів.

Вогонь по наступному рубежу послідовного зосередження вогню звичайно відкривають зразу ж після переносу вогню з попереднього рубежа.

Якщо наступний рубіж віддалений на значну відстань, то вогонь по ньому відкривають при підході наших військ на відстань 800- 1000м до центру ділянки ПЗВ, тобто в момент виходу підрозділів, що атакують на дальність дійсного вогню вогневих засобів противника.

Якщо до моменту закінчення вогневого нальоту (5хв) по рубежу (ділянці) не поступило сигналу про припинення вогню, то продовжують методичний вогонь з попереднім темпом.

Розміри ділянок для батареї при самостійному веденні вогню, як правило, не повинно перебільшувати:

  • 3га- для гармат калібру до 100мм;

  • 4га- для гармат калібру 100мм і більше.

Вказані розміри ділянок ПЗВ розраховані для наступних умов:

  • термін вогневої підготовки - 25- 40хв;

  • термін ведення ПЗВ при загальній глибині до 4км і темпу атаки - 4-5км/год - 50- 60хв.

Дальність стрільби по ділянкам ПЗВ звичайно не перевищує 4- 6км. В зв’язку з цим розміри ділянок для батареї по глибині будуть приблизно 150м, а по фронту - 200- 300м

Таким чином, дивізіон в складі трьох батарей може вести одночасно вогонь по трьом ділянкам, розміщеним на одному рубежі ПЗВ.

Команди (сигнали) про початок вогневого нальоту по ділянкам ПЗВ і про припинення вогню, що подаються командиром батальйону (бригади, полку) приймають безпосередньо командири дивізіонів (батарей).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]