Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні та індивідуальі роботи Митне право Я...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
223.43 Кб
Скачать

4. Скласти порівняльну таблицю завдань, які стоять перед дмсу і дпсу. Провести порівняльну характеристику.

Державний орган

ДМСУ

ДПСУ

Завдання

Здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі);

Захист економічних інтересів України, сприяння розвитку

зовнішньоекономічних зв'язків;

Контроль за додержанням вимог митного законодавства України;

Використання засобів митного регулювання

торговельно-економічних відносин з урахуванням пріоритетів

внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

Розвитку економіки, створення сприятливих умов для участі України

у міжнародному співробітництві;

прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

Удосконалення митного контролю, митного оформлення і

оподаткування товарів та інших предметів, що переміщуються через

митний кордон України;

формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів та Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб;

Здійснення за участю Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України заходів щодо захисту інтересів

споживачів товарів і додержання учасниками зовнішньоекономічних

зв'язків державних інтересів на зовнішньому ринку;

роз'яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків;

Створення сприятливих умов для прискорення товарообігу та збільшення пасажиропотоку через митний кордон України;

запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

боротьба з контрабандою, здійснення заходів щодо

запобігання порушенню митних правил.

Тема 1.3 Правове регулювання служби в митних органах України

1. Відповідальність службових осіб митних органів.

Матеріальна та інша відповідальність держави в особі митних органів грунтується на принципі об'єктивної відповідальності, тобто при наявності причинного зв'язку між протиправним рішенням, дією або бездіяльністю митного органу або його посадової особи і настанням збитку. При цьому наявність вини в діях (бездіяльності) конкретної посадової особи зовсім не обов'язково. Неправомірне дія або бездіяльність конкретної посадової особи митного органу може бути скоєно і невинно (наприклад, як наслідок виконання рішення або прямої вказівки вищого органу або посадової особи, яка виявилося незаконним і в результаті виконання якого було завдано збитків). У цьому випадку митний орган все одно несе відповідальність, а от конкретна посадова особа - вже немає.

Згідно з чинним законодавством відповідальність митних органів настає за наявності наступних умов:

Неправомірність рішень, дій або бездіяльності митних органів, їх посадових осіб та інших працівників.

Наявності шкоди або збитків, завданих особам або їх майну.

Причиною зв'язку між неправомірним рішенням, дією або бездіяльністю митного органу, його посадової особи чи іншого працівника і які настали шкодою (збитками).

Як уже відзначено, безпосередньо перед потерпілим цивільно-правову відповідальність несуть митні органи, неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю яких або неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадових осіб або інших працівників яких було заподіяно шкоду. У свою чергу, митний орган, відшкодувати збиток потерпілому, згодом має право стягнути грошову суму, витрачену на відшкодування цієї шкоди, з безпосередньо винного в його нанесенні посадової особи чи іншого свого працівника.

Видається в рамках даної теми більш детально зупинитися на дисциплінарної відповідальності посадових осіб митних органів, а точніше навіть - на дисциплінарної відповідальності державних митних службовців. І ось чому. Дисциплінарна відповідальність інших працівників митних органів (тобто осіб, які працюють в митних органів і організаціях митної служби, але не є при цьому митними державними службовцями) регламентується нормами трудового права, адміністративна відповідальність як державних митних службовців, так і інших працівників митних органів -- нормами адміністративного права, кримінальна відповідальність - нормами кримінального та кримінально-процесуального права, матеріальна відповідальність у більшості своїй - нормами цивільного і трудового права. А ось дисциплінарна відповідальність державних митних службовців безпосередньо входить у предмет регулювання митного права, а її практична реалізація належить до компетенції митних органів та її керівників.