Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні та індивідуальі роботи Митне право Я...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
223.43 Кб
Скачать

3. Проблеми і перспективи митної справи в Україні.

Митна справа не є незмінним явищем і знаходиться у постійному розвитку. Нинішнього вигляду вона набула в результаті тривалого історичного розвитку від суто тривіальних форм до складної за структурою митної системи. Із соціально-економічним розвитком суспільства, розширенням міждержавних зв’язків ускладнювалися і державні завдання у сфері митної справи. Відповідно, змінювалися пріоритети і засоби здійснення митної політики держави.

Митна служба України створювалася на базі 25 митниць і 49 митних постів, які діяли на території України в часи колишнього Радянського Союзу. Вітчизняна митна система утверджувалася пліч-о-пліч з розбудовою державності в Україні. За десять років роботи завдяки підтримці Президента України та Уряду Державна митна служба стала міцною, ефективно діючою сучасною структурою, яка забезпечує реалізацію державної політики в сфері митної справи.

За час, що минув, побудовано розгалужену митну інфраструктуру, яка налічує 10 регіональних митниць, 41 митницю, 2 спеціалізовані митні управління, 3 навчальні заклади — Академію митної служби в Дніпропетровську і два навчальних центри підвищення кваліфікації — у Києві і Хмельницькому, а також 4 спеціалізовані митні організації.

Контроль за переміщенням через кордон товарів та інших предметів здійснюють 137 митних постів, що входять до складу митниць. На митному кордоні держави діють 144 міжнародних і 35 міждержавних пунктів пропуску, а також 50 пунктів спрощеного переходу.

Колектив Держмитслужби забезпечує захист економічних інтересів країни, організацію митного оформлення і контролю на понад 8 тисячах кілометрів державного кордону, щодобовий пропуск через кордон 100 тисяч громадян, майже 20 тисяч одиниць транспортних засобів. Щодня оформлюється в середньому майже 4 тисячі вантажних митних декларацій, близько 1 мільйона тонн вантажів.

Облаштування державного кордону, розпочате десять років тому, триває і сьогодні. Адже митниця завжди була і залишається державною структурою, яка першою формує думку іноземців про державу та її громадян. За своєю суттю є своєрідним обличчям країни, її офіційними воротами. Саме належним облаштуванням кордону держава засвідчує свій рівень цивілізованості та економічної захищеності.

4. Співвідношення дисципліни «Митне право» з іншими дисциплінами

Конституційне право, що має основоположний, початковий характер для всіх інших галузей права, відіграє таку роль і по відношенню до митного права. Деякі норми конституційного права, не втрачаючи такого свого значення, одночасно входять до складу митного права. Це, наприклад, частина 1 статті 74 Конституції про недопущення встановлення на території Росії митних кордонів, мит, зборів та будь-яких перешкод для-вільного переміщення товарів, послуг і фінансових коштів.

Митне право має розвиватися відповідно до норм і положень конституційного права. Можливості такого розвитку є. Вже зараз можна визначити деякі його основні напрямки. Але у Митному Кодексі по суті нічого не сказано про роль суб'єктів Російської Федерації в митному регулюванні, що є очевидним пробілом. Конституційні положення покликані стати правовими стимуляторами оновлення ТК, привести до його доповнень і змін. Потребують зміни у відповідності з новою Конституцією та інші великі акти митного законодавства, наприклад, закони «Про митний тариф», «Про вивезення і ввезення культурних цінностей».

Розглянемо тепер співвідношення між кримінальним та митних правом. Будучи комплексним за характером і структурі, митне право вбирає в себе норми кримінального та кримінально-процесуального права. Мова йде про формування в Митному кодексі статей про контрабанду, інші злочини у сфері митної справи. Санкції за вчинення таких злочинів в Митному Кодексі не встановлюються - у ньому містяться відсильні норми до КК.

Адміністративне право найбільш тісно серед всіх інших галузей стикається з митним правом. Норми матеріального адміністративного права і адміністративно-процесуальні норми займають домінуюче, провідне становище в системі правових норм митного права. Однак це не означає, що митне право поглинається адміністративним правом. Хоча адміністративно-правові норми займають центральне місце у митному праві, останнім внаслідок різноманіття та неоднорідності регульованих ним відносин не розчиняється в адміністративному праві, зберігає свою специфіку, як одна з комплексних галузей сучасного російського права.

Виявляється і взаємозв'язок митного та трудового права. Мова йде про норми ТК, що стосуються правового статусу посадових осіб, їх прав та обов'язків у галузі праці. Так, згідно зі статтею 433, посадовій особі митного органу надається додаткова щорічна оплачувана відпустка, тривалість якого встановлюється відповідно до стажу служби в цих органах.