Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні та індивідуальі роботи Митне право Я...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
223.43 Кб
Скачать

5. Звільнення від митного огляду.

Митному огляду не підлягає ручна поклажа та супроводжуваний багаж Президента України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України, Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра України, Голови та суддів Верховного Суду України, Голови та суддів Конституційного Суду України, Міністра закордонних справ України, Генерального прокурора України та членів їхніх сімей, які прямують разом з ними.

Відповідно до статті 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. У коментованій статті перелічені вищі посадові особи законодавчої, виконавчої та судової влади України, які звільняються від митного огляду.

Положеннями коментованої статті законодавець звільняє від митного огляду ручну поклажу та супроводжуваний багаж вищих посадових осіб державної влади України та членів їхніх сімей, коли останні прямують разом з ними. Звільнення від митного огляду здійснюється незалежно від мети перетинання митного кордону України (службове відрядження, відпустка, лікування та інше). Звільнені від митного огляду особи зобов'язані дотримуватися законодавства України, яке регламентує порядок переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

Під терміном «члени їхніх сімей» слід розуміти дружину (чоловіка), дітей, батьків, діда, бабку, онуків. У тому разі, якщо визначені особи самостійно перетинають митний кордон України, то митний контроль здійснюється на загальних засадах.

Слід відзначити, що перелік осіб, які звільняються від митного огляду, є вичерпаним, а зміни і доповнення до цього переліку вносяться тільки відповідно до чинного законодавства України.

6. Спрощений митний контроль.

Регіональні митниці, митниці, за погодженням зі спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи, можуть застосовувати спрощений митний контроль.

Спрощений митний контроль застосовується у випадках переміщення громадянами через митний кордон України товарів, що не підлягають обов'язковому декларуванню та оподаткуванню і не належать до категорії товарів, на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження.

Спрощений митний контроль застосовується митними органами, в яких обладнано зони (коридори) спрощеного митного контролю.

Громадяни, які проходять через зони (коридори) спрощеного митного контролю, звільняються від подання митної декларації.

Звільнення від подання митної декларації не означає звільнення громадян від обов'язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.

Основним завданням спрощення митного контролю і оформлення є:

- приведення митних процедур у відповідність до світових стандартів;

- прискорення та вдосконалення процесу митного контролю і оформлення на основі засвоєння технологій управління ризиками, включаючи оцінку ризиків і вибірковий контроль, інформаційне забезпечення заінтересованих осіб в частині митних правил і процедур;

- прискорення проходження товарів і транспортних засобів через митний кордон України;

- вдосконалення українського митного законодавства на основі нового Митного кодексу України та процесу приєднання до Міжнародної конвенції про гармонізацію та спрощення митних процедур (Кіото, 1973).