Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійні та індивідуальі роботи Митне право Я...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
223.43 Кб
Скачать

Тема 1.2. Система, завдання та функції митних органів України

1. Митна варта, поняття, завдання та права.

Згідно зі ст.19 МКУ - митна варта - спеціальні підрозділи митних органів, призначені для боротьби з порушеннями митних правил, охорони територій, будівель, споруд та приміщень митних органів, охорони та супроводження товарів і транспортних засобів, забезпечення охорони зон митного контролю. Відповідно до ст.20 МКУ, митна варта діє на основі цього Кодексу та положення, яке затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Керівництво підрозділами митної варти здійснює керівник спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи, а в регіональних митницях і митницях - відповідно керівники цих митних органів. Особовий склад митної варти може забезпечуватися зброєю та спеціальними засобами, транспортом, радіо- і телефонним зв'язком, а також спорядженням відповідно МКУ законів України та інших нормативно-правових актів.

Завданнями митної варти є: (ст. 21 МКУ) 1) здійснення заходів, пов'язаних із виявленням,

розкриттям,припиненням, профілактикою порушень митних правил, запобіганням таким порушенням; 2) охорона будинків, споруд, приміщень митних органів та інших об'єктів митної інфраструктури, зон митного контролю від будь-яких протиправних посягань; 3)фізичний захист співробітників митних органів, інших осіб, а також товарів, які перебувають у зоні митного контролю, від протиправних дій; 4) локалізація разом з іншими органами конфліктних ситуацій у зоні діяльності митних органів; 5) участь у іквідації наслідків катастроф, аварій, стихійного лиха та екологічного забруднення в зоні діяльності митних органів. Для здійснення визначених завдань підрозділи митної варти мають право: 1) розташовувати тимчасові пости, пересуватися будь-якими ділянками місцевості і водного простору в межах митної території України, а в межах контрольованого прикордонного району - за погодженням з відповідними органами охорони державного кордону України; 2) затримувати та проводити в установленому МКУ порядку огляд товарів, транспортних засобів і громадян, які перетинають митний кордон України у пунктах пропуску; 3) проводити за рішенням керівника спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи або його заступника, керівника регіональної митниці (митниці) огляд та переогляд оформлених митними органами транспортних засобів і товарів, у тому числі тих, що переміщуються транзитом через територію України; 4) супроводжувати та охороняти товари, які перебувають під митним контролем.

2. Митні лабораторії.

У митній службі України створюються Центральна митна лабораторія, яка є спеціалізованою митною установою, і митні лабораторії, які є структурними підрозділами регіональних митниць, митниць.

Центральна митна лабораторія здійснює науково-методичне керівництво митними лабораторіями.

Центральній митній лабораторії, митним лабораторіям надається право на здійснення експертної діяльності в межах питань, віднесених до компетенції митної служби.

Створення, реорганізація та ліквідація Центральної митної лабораторії і митних лабораторій здійснюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Положення про Центральну митну лабораторію та положення про митні лабораторії затверджуються наказами спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

На Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи покладено виконання таких завдань:

- проведення лабораторних досліджень, експертиз, прийняття рішень про класифікацію товарів згідно з УКТ ЗЕД для забезпечення здійснення митного контролю;

- проведення науково-дослідних робіт у сфері експертного забезпечення діяльності митних органів у межах питань, віднесених до компетенції митної служби;

- керівництво діяльністю експертних підрозділів;

- забезпечення організації підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації експертів за напрямами досліджень;

- проведення робіт з оснащення експертних підрозділів технічними засобами й аналітичними приладами;

- здійснення централізованої закупівлі товарів, робіт і послуг для потреб експертних підрозділів на підставі затвердженого кошторису, контролю за виконанням умов укладених договорів на централізовану закупівлю з питань, що відносяться до компетенції Управління, їх правове супроводження;

- здійснення організаційних заходів щодо проведення тендерів (торгів), підготовка документів з питань закупівлі товарів, послуг, виконання робіт за державні кошти для забезпечення діяльності експертних підрозділів.

Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи і митні лабораторії мають право проводити такі види експертиз і досліджень товарів та предметів за запитами митних органів України:

1. Криміналістичні: трасологічні; дактилоскопічні; холодної зброї; почеркознавчі; авторознавчі; документів; балістичні; комплексні - транспортних засобів і документів, що їх супроводжують.

2. Спеціальні: наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів; лікарських засобів і препаратів; харчових продуктів; спеціальних хімічних речовин; волокон і волокнистих матеріалів; волосся тварин; лакофарбових матеріалів і покриттів; нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів; скла й кераміки; металів, сплавів і виробів з них; полімерів і виробів з них; вибухових речовин; змісту документів; ґрунтознавчі й мінералознавчі; матеріалів і засобів звуко- й відеозапису; фото- й відеотехнічні; товарознавчі, у т. ч. автотоварознавчі.

3. Інженерно-технічні: машин, механізмів і їх складових; виробничого обладнання й устаткування; комп'ютерної техніки й засобів зв'язку; побутових приладів.

4. Експортний контроль.

Створення, реорганізація та ліквідація Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи, Положення про Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи та положення про митні лабораторії затверджуються наказами Держмитслужби України.