Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з економіки та зовнішньоекономічних з1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать
  1. Металургійний комплекс: склад, провідні виробники, внутрішнє та експортне значення

Металургійний комплекс – це сукупність підприємств, що займаються видобутком та збагаченням руд чорних і кольорових металів та випуском кінцевого продукту – металу у вигляді чавуну, сталі, прокату, труб та кольорових металів і сплавів. До металургійного комплексу належать чорна і кольорова металургія. Чорна металургія розвивається в Україні з середини 19 ст., коли відбувалося інтенсивне будівництво залізниць в усій Російській імперії. Попит на чавун для прокладання рельсів і будівництва паровозів та вагонів викликав розвиток металургійних заводів, у які були вкладені не лише вітчизняні, а й іноземні капітали, особливо англійські, бельгійські та французькі. Особливо швидко металургія розвивалася на межі 19 – 20 ст.

Українська чорна металургія спирається на багаті природні ресурси залізних та марганцевих руд, коксівного вугілля, вапняків, доломітів, які добуваються в Придніпров'ї та Донбасі. Ці 2 райони і стали основними металургійними виробниками. Особливістю чорної металургії України є наявність великих металургійних комбінатів, у яких зосереджений весь технологічний процесс виробництва: від добування і збагачення залізних і марганцевих руд до випуску сталі й прокату. Такі металургійні комбінати працюють у Запоріжжі, Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Донецьку, Макіівці, Маріуполі, Алчевську, Стаханові та інших містах. Всього в Україні працює 13 великих металургійних комбінатів. У процесі ринкових реформ вони реорганізовані з державних підприємств в акціонерні товариства, отримали капіталовкладення іноземних та національних інвесторів. На таких комбінатах працюють десятки тисяч людей. Меткомбінати мають районоутворююче значення.

Найбільші металургійні заводи входять до складу металургійних корпорацій. Найбільшою з них є «Метінвест» - міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна компанія, що володіє 24 підприємствами в Україні, Європі та США і займається повним циклом виробництва металу.

Метінвест є найбільшою компанією України за версією журналу Forbes і займає 6-е місце в рейтингу найбільших компаній Центральної та Східної Європи Deloiite ТОP-500 за підсумками 2010 року.

Метінвест – найбільший в Україні і один з найбільших в СНД виробників залізорудної сировини та сталі. Компанія входить в десятку найбільших виробників ЗРС та товстолистового прокату, займає 26-е місце в ряду найбільших металургійних компаній світу за версією Всесвітньої асоціації виробників сталі (WSA). У листопаді 2010 року Метінвест завершив угоду по об'єднанню з ММК ім. Ілліча, що дозволило подвоїти виробничі потужності з виплавки сталі до більш ніж 15 млн. тонн на рік.

Корпорація «Індустріальний союз Донбасу» об’єднує Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат ім..Дзержинського, а також має металургійні заводи в Польщі та Угорщині.

Виробництво металургійної продукції в роки незалежності знизилось порівняно з соціалістичним періодом, але Україна все ще є помітним виробником чорних металів. Так, у 2010 р. було вироблено: чавуну 27,4 млн т, феросплавів 1,7 млн т, сталі 33 млн т, прокату чорних металів 17,6 млн т, труб з чорних металів 1957 тис.т.

Кольорова металургія в Україні не має такого розмаху, але також розвинена. Найбільшими підприємствами є Запорізький алюмінієвий комбінат, Світловодське АТ «Чисті метали», що спеціалізується на виробництві рідкісних металів для напівпровідникової промисловості, складної електроніки й електротехніки, Запорізький титано-магнієвий комбінат, який переживає складну ситуацію, Костянтинівське підприємство «Укрцинк», Артемівський комбінат кольорових металів.

Металургійний комплекс України має важливе значення не тільки на внутрішньому ринку України, де його продукцію купують машинобудівні, будівельні, транспортні компанії, але насамперед на зовнішньому. Усі роки незалежності недорогоцінні метали й вироби з них складають найбільшу статтю українського товарного експорту. Частка цієї статті в експорті коливається в межах 30 – 40 %, тобто продаж за кордон металу забезпечує понад третину валютних надходжень. Метал Україна продає насамперед в країни Азії та СНД, але наш метал знають і в Канаді, США та Латинській Америці, країнах Європи й Африки. Це не можна оцінити однозначно позитивно, тому що продаж металу – це все-таки продаж нескладної сировинної продукції з малою доданою вартістю, а отже, і невисокою ціною. Також металургія залежить від ситуації (кон’юнктури) на світових ринках: коли з якихось причин попит на метал у світі падає, це зразу призводить до зменшення валютної виручки, а надлишковий метал не знаходить попиту всередині країни. Підприємства працюють не на повну потужність і навіть можуть бути зупинені. На експорт надходить більше половини всієї металургійної продукції України.