Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
HTML-редактори та _х пор_вн характеристика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
168.45 Кб
Скачать

2. FirstPage 2000 V.2.00

Другий редактор, який, незважаючи на відносну молодість і Freeware статус можна віднести до розряду добре зроблених, зручних, і професійних HTML-редакторів. При цьому, на відміну від HomeSite, його навпаки варто порекомендувати новачкам на просторах HTML. Цікавою і небезкорисною особливістю FirstPage є можливість запускати його в 4 режимах - Easy, Normal, Hardcore і Expert. Залежно від режиму змінюється кількість кнопок на панелі інструментів, а також сам підхід до їх передачі від користувача в документ. Так, в HardCore режимі ви маєте на панелі інструментів практично всі теги HTML. З іншого боку, редактор практично не заважає вам після того, як ви виберете потрібний в даний момент елемент - він просто вставляє його з усіма атрибутами, не заповнюючи їх конкретними значеннями. У режимі Easy і Normal вам запропонують діалогове вікно, в якому можна задати всі параметри необхідного вам об'єкта, щоб отримати його потім в готовому вигляді в HTML. У режимі Expert ви можете вибирати між цими можливостями.

Рис.2 FirstPage 2000

Іншими словами, автори постаралися зробити свій редактор прийнятним для будь-якого стилю роботи з HTML - як професійного, так і аматорського. У першому випадку вам дають можливість працювати безпосередньо з HTML, не загороджуючи його від вас діалогами і майстрами. У другому - ви можете працювати безпосередньо з потрібними вам елементами сторінки (таблицями, текстом, малюнками і т.д.), потихеньку вникаючи в тонкощі HTML.

Є перевірка орфографії (тільки англійська), простий пошук з заміною. Корисна риса FirstPage - наявність великої кількості поставляються в комплекті з редактором сценаріїв на Javascript та Perl. Крім того, ви можете вставляти готові конструкції з меню в "просунутих" режимах. Є перевірка коректності HTML, яка "в упор" не бачить російську мову, пропонуючи замінити всі кириличні символи спеціальними позначення типу & aaqute. Правда, на це цілком можна не звертати уваги.

Ще сподобалося, що всі три броузера (Netscape, Opera, Internet Explorer) на своєму комп'ютері, FirstPage знайшов сам, що позбавило мене від необхідності тричі нишпорити по директоріях комп'ютера, щоб пояснити програмі, в яких броузерах я хочу бачити свої сторінки. Є дуже схожа - і така ж зручна, як в HomeSite - панель інструментів поряд c вікном редагування. Є менеджер проекту, а теги можна вставляти не тільки з панелі інструментів, а й зі спеціального списку ліворуч від робочого вікна. Різниця в тому, що в другому випадку атрибути тега не ставляться ніякі. При цьому - є дуже непогана довідка по HTML.

Загалом, дуже і дуже непоганий редактор, швидше початкового рівня, який, проте, цілком може припасти до смаку і професіонала.

3. AceHtml 4

Ще один "міцно" зроблений HTML-редактор. Перше, що кидається в очі - три вікна замість одного, тобто, панель і меню в AceHTML займають одне вікно, майданчик редагованої сторінки - інше, панель з менеджером відкритих файлів і проекту - в третьому. Виходить досить зручно - кожне вікно управляється самостійно, при цьому зберігаючи зв'язок з іншими. Якщо, наприклад, хочеться побільше місця під редагування файлу - не потрібно тягнутися до панелі ліворуч, щоб її закрити. Досить відкрити "на повну" вікно редагування, і воно саме закриє панель файлів. При цьому панель з інструментами залишиться відкритою.

Рис.3. AceHTML

Оснонвні функціональні можливості - подібно HomeSite і FirstPage, може, правда, трохи бідніші, ніж у останнього. З цінних якостей Ace треба відзначити вмілу роботу з кодуваннями російської мови. Він вміє перевіряти російську орфографію, користуючись спеллчекером Word.

Коректно по відношенню до символів російського алфавіту перевіряє грамотність HTML коду, не пропонуючи замінити їх нісенітницею типу a "Сам" забезпечує підтримку російських кодувань. Іншими словами, правильно відображає російський текст у вбудованому браузері, а нова сторінка автоматично отримує в заголовку необхідну META-рядок із зазначенням використовуваного кодування.

При цьому, підтримка російської налаштовується автоматично, і вам не потрібно після установки обшарювати усі закутки налаштувань в пошуках необхідних опцій. Установник AceHTML сам визначить ваші локальні установки, і налаштує себе так, щоб вам було зручно. Другий плюс - досить непогана вбудована утиліта для перегляду графічних файлів у вашому комп'ютері. У просторому вікні відображаються ескізи всіх картинок в директорії, а також їх параметри і розмір у пікселях.

Додатково можна встановити FTP-утиліту AceFTP, з якою редактор легко інтегрується. Хоча я волів би можливість переналаштувати його для роботи "в парі" з моїм улюбленим FTP-клієнтом, але такої можливості, на жаль, немає. Правда, якщо дуже хочеться, можна відкрити файл використовуючи його адресу в WWW.

Ще одна корисна вбудована утиліта Ace - менеджер файлів. З його допомогою можна сканувати вміст директорій, маючи в невеликому вікні зображення самих сторінок. Працює не зовсім коректно - деяких своїх сторінок я в ньому не впізнав - але для попереднього перегляду годиться.

В іншому - все "як у всіх". Є панель для вибору тегів HTML, а також JavaScript версій від 1.0 до 1.3. HTML теги теж можна "фільтрувати" за необхідною вам версії - 3.2, 4.0, і т.д. З іншого боку - досить зручні діалоги для створення готових HTML об'єктів, якщо вам це зручніше. Сторінку можна переглянути в будь-якому броузері на ваш вибір. Подібно HomeSite, Ace вміє проводити розширений пошук по директоріях із заміною. Як уже говорилося, є перевірка коректності вашого HTML.

З недоліків треба виділити досить бідну довідку по HTML, і повна її відсутність на предмет Javascript і CSS, хоча сам Ace з цими мовами працює.

Підсумовуючи, ще раз зазначу коректність AceHTML до російського, а також загальне зручність і хорошу організацію редактора при відсутності явних надмірностей і "наворотів". Словом - ладний і зручний інструмент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]