Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Тема 7 Психологія статі

Стать в структурі індивідуальності

Вище ми вже переконалися, з одного боку, в несводимости індивідуальних особливостей до біологічного фундаменту, а з іншої – в значній їх детермінованій природженими механізмами регуляції. Таким чином, основна ідея теорії інтегральної індивідуальності В.С. Мерліна і спеціальній теорії індивідуальності В.М. Русалова про ієрархічну супідрядність всіх індивідуальних відмінностей при визначальній ролі чинників біологічного характеру постійно знаходить підтвердження. Це повною мірою відноситься і до психології статі. Вивчаючи проблеми статі, за кордоном використовують два терміни: віх, якщо йдеться про біологічні основи поведінки, коли мають на увазі соціокультурний зміст поведінки (6, 7, 8, 11, 12, 13).

Стать як біологічне явище відноситься до индивидным характеристик – вона визначається у момент зачаття людини, її неможливо змінити. Проте приймати або відкидати свою стать, переживати її як нагороду або покарання чоловік може по-різному під впливом культурно-соціальних впливів: очікувань батьків, уявлень про призначення власної статі, його цінності і т.д. Тому природні основи поведінки можуть або посилюватися, або, навпаки, гальмуватися, ослабляючи продуктивність людської діяльності і приводячи до виникнення неврозів.

Що ж до відмінностей в психологічних якостях у людей різної статі, то вони стали виділятися як предмет дослідження порівняно недавно, особливо у вітчизняній психології, орієнтованій на розуміння особи як сукупності суспільних відносин. Це в істотній мірі пов'язано з тим, що загальнолюдська культура, у тому числі і психоаналіз, створювалася в основному чоловіками, причому слово «чоловік» в різних мовах нерідко співпадає із словом «людина» і відрізняється від слова «жінка» (12).

Проте зрозуміло, що як особливості, що стосуються репродуктивної поведінки (шлюбної поведінки, розмноження, залицяння за потомством), так і просто якості пізнавальних процесів, емоційної сфери і поведінки можуть розрізнятися в чоловічій і жіночій групах. При цьому уявлення про статеворолевых психологічних варіаціях включають і побутові забобони, і культурні стереотипи про те, що винне чоловікам і жінкам. Розділити реальні факти і життєві уявлення можливо не завжди, проте спроби в цьому напрямі робилися давно (5, 10).

Так, ще в 1942 році К. Макнемар встановив і підтвердив статистично, що дівчатка володіють розвиненішими естетичними смаками, у них краще розвинена мова, тонша координація, тоді як хлопчики володіють кращими математичними і механічними здібностями. У дівчаток вище побіжність мови; жінки більш адаптивні, воспитуемы, у них вище рівень соціальної бажаності, а чоловіки, зате кмітливіші, меткіші, винахідливіші. Все новий вигляд професій спочатку освоюється чоловіками, і лише потім – жінками. Крім того, жінки віддають перевагу стереотипним видам професійної діяльності, а чоловіки, навпаки, частіше піддаються нервово-психічним розладам в тих видах діяльності, які стереотипні (10).

Отже, біологічна стать і психологічний зв'язані не однозначно: очевидно, що чоловік може мати жіночий характер, а жінка – поводитися по-чоловічому. Для того, щоб людина прийняла, усвідомила свою стать і навчилася використовувати його ресурси, повинен успішно пройти процес, який називається статеворольовою соціалізацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]