Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5 Продовж..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

7

Лекція №5 Психологія 17-18 ст. План

  1. Психологія самопізнання Т. Гоббз.

  2. Вчення Б. Спінози.

  3. Й.К. Лафатер Фізіогноміка.

  4. Месмеризм. Ф.А. Месмер.

  1. Психологія самопізнання т. Гоббз.

Томас Гоббз (1588-1679) народився у м. Малмсберi. Рано ви­явив високi розумовi здiбностi. У вісім років переклав «Медею» Еврiпiда латинською мовою у вiршах. У 1650 р. видав «Трактат про людську природу», у 1651 - «Левiафана», у 1665 - «Про тiло», у 1658 - «Про людину». В останні роки жит­тя писав автобiографiю та перекладав Гомера.

Основа психологiчного вчення Гоббза - рефлекторнuй харак­тер людської поведiнкu. Людина в ycix своїx дiях залежить вiд природи. У державному устрої людина здiйснює наслiдування природи, буду­ючи великий суспільний органiзм. Декартовий принцип тварин­ного автоматизму Гоббз поширив на вci сфери людського життя, в тому числi суспiльну. Biн тлумачить поведiнку громадян як рух членiв державного органiзму. Гоббз бажає, щоб ворожий людинi великий світ суспiльного життя став їй бiльш спорiдненим.

Для пiзнання великого i малого людських органiзмiв слiд за­нурюватись у вир життя. Мудрiсть як психологiчна якiсть набу­вається не з книжок, а чuтанням людей. Це дaє змогу «пiзнатu самого себе» у найглибшiй людськiй суті, а не cвіої примхи, вере­дування та зовнiшнi прикмети.

Пiзнати самого себе, за Гоббзом, ­означає пiзнати найглибшi закони не тiльки свого, а й державно­го механiзму. Мова йде не про пiзнання самого себе як одиничної ізольованої людини. Для Гоббза самопiзнання виступає головним завданням та го­ловним методом психологiї. У зiсmавленнi особливостей власної психiки iз психiкою iнших людей він бачить ключ не тiльки для розумiння прихованих нaмірів iнших людей, а й для усвiдомлен­ня намірів власних. Гоббз пiдкреслює той факт, що «образ пси­хiчного» единий в ycix людей, тому пiзнати самого себе шляхом об'єктивованої iнтроспекцiї - означає пiзнати людський piд.

Те, що принцип «Пiзнай самого себе» дiйсно має переваги над iншими методами, Гоббз доводить своїм ученням про людuну. Починаючи свiй науковий аналiз iз простих проявiв психiчночного Гоббз пропонує рефлекторне тлумачення природи i функцiонування вiдчуттiв. Оскiльки, за Гоббзом як сенсуалicтом, вiдчуття залежать в основі психiки, він поширює принцип сенсуалiзму на рефлекторне вчення Декарта.

Tipco де Молiна показує Дон Жуана, поневоленого своїми потягами, якi виникають закономiрно й невiдступно як рефлекторна реакцiя на жiночу вроду. Дон Жуан не може володiти собою, проти­стояти спокусi й робить свою справу (спокушує, обманює i т. д.), немов рефлекторно дiюча машина. Xapaктepнi риси «рефлекторного свiтогляду» можна знайти i в живописi. Бароковi архітектурні «завитки» є результатом несвiдомого худож­нього вiдтворення рефлекторної дуги. Нагромадження цих завиткiв викликає хвилювання почуттiв, показуючи, зрештою, нездоланнiсть впливу останніх на поведiнку людини. Вся барокова симфонiя фарб, звукiв тощо є композицiєю, створеною з тих начал психiчного, якi називаються вiдчуттями.

Продукти вiдчуттiв - привиди (термін Ф. Бекона). Привид - породження людського духу при подразненнi з боку зовнiшнього предмета. Вiдчуття лежить в основі кожного такого привиду. Гоббз категорично за­являє: «Heмає жодного поняття в людському розумi, яке б не 6уло породжене первiсно, цiлком або частково в органах чуттiв». Причину вiдчуття Гоббз вiдшукує у зовнiшньому тiлi чи об’єкті.

Закладаючи сенсуалiстичну основу тлумачення психiчного, Гоббз виводить природу уявлень iз вiдчуттiв. Якщо об'кт вiдда­лити або закрити, образ баченої речi утримується у тьмяних ри­сах порiвняно з актуальним процесом бачення. Гоббз розглядає уяву як ослаблене відчуття. Минаючи, воно перетворюється на пригадування. З низки пригадувань складається досвід із простими і складними уявленнями. До цієї ж категорії Гоббз відносить і послідовні образи. Сон і сновидіння тлумачяться як уявлення того, хто спить. Фантастичні уявлення виникають при змішуванні образів сновидінь і неспання. Зв’язок уявлень, скріплених словами або іншими знаками, Гоббз кваліфікує як розуміння.

Матерiальним i водночас духовним її нociєм виступає у Гоббза мова. Вiн розкриває багатоманітні функцiї мови, зокрема рееструючу, повiдомлюючу, позначальну навіть розважальну. На основі мови вся психiка суттєво перебудовуеться. Гоббз зауважує, що запам'ятовування речей замiнються запам'ятовуванням назв. Слова мають велике значення при лiчбi тощо. Caмi по собi психiчнi процеси, тaкi як відчуття та уявлення, не можуть бути помилковими. Тiльки мова відображає їх або мудрими, або нерозумними.

Участь мови розкривається також у процесi здiйснення довiльних pyxiв. Тому Гоббз намагаться з'ясувати важливу проблему внутрiшнiх засад довiльних pухів (у той час вони називалися пристрастями) у їхньому зв'язку з функцiями мови, яка, крім того, сприяє вира­женню цих пристрастей у рiзного роду рухах.

Гоббз подiляє рухи на органiчнi (циркуляцiя кpoвi, биття пульсу, дихання, травлення), шо не потребують уявлення та анімальні, тобто довiльнi (ходiння, говорiння тощо). Для свого здiйснення анiмальнi рухи вимагають уявлень, якi тлумачаться як середнiй компонент рефлексу. Довiльнi рухи було з'ясовано як такі, що мають основу в рухах недовiльних i, зрештою, зводяться за механiзмом свого поход­ження до oстaннix. Гоббз виклав важливе положення про те, що вiдчуття є результатом рефлекторного руху у внутрiшнix органах людського тiла. Цей рух викликано дiю речей, якi людина бачить, чує i т. д. У зв'язку з цим Гоббз тлумачить уявлення як залишок одно­го й того самого руху, який зберiгся пiсля зникнення вiдчуття .

Гоббз услiд за Декартом встановлює iснування простих прист­растей (апетит, бажання, любов, oгида, радicть i горе), потiм iз цiєї основи виводить складнi, зокрема надiю, вiдчай, шкоду, страх, гнів, вipy у власнi сили, обурення, благоволiння, добру волю, милосердя, доброту, користолюбство, честолюбство, легкодухiсть, велич духу, хоробрicть, мудрicть, щедрiсть, скупiсть, люб'язнiсть, природну хтивiсть, любострастя, любовну прист­расть, ревнощi, мстивiсть, допитливiсть, подив, занепад духу, пе­чаль, сором, безсоромнiсть, спiвчуття, жорстокicть, змагальнicть, заздрicть, обмiрковування, свободу, щастя, блаженне бачення, вихваляння i т. д.

Причину гострого суперництва в мiжлюдських стосунках Гоббз вiднаходить, аналiзуючи природний стан людського роду в його вiдношеннi до щастя i страждань. Biн пiдкреслює, що природа створює людей у цiлому рiвними в їxнix фiзичних i розумових здiбностях. Усвiдомлюючи себе як рiвних за здiбностями, люди плекають piвні надiї на досягнення cвoїx цiлей. Ось чому якщо двi людини бажають безкомпромiсно оволо­дimu однією й тiєю самою рiччю, вони стають ворогами, намагаю­чись поневолити або знищити одна одну, щоб зберегти своє жит­тя, iнодi - щоб отримати насолоду. Тому iдея са­мозбереження стала загальновизнаним принципом у психологiї ХУП ст. Для здiйснення цього потягу Гоббз пропонує як за­побiжний захiд - тримати в покорi ycix, хто становить для людей небезпеку. Вiн виступає прихильником суворої i сильної влади, адже проти окремих пристрастей - суперництва, недовiр'я, лю­бовi до слави, потягу всiх людей до влади - можна висунути за­гальну, уособлену в державi владу.

Гоббз вимагає тлумачити людськi вчинки конкретно-icторич­но, щоб давати їм вiдповiдну правильну оцiнку. Biн указує, що одне й те саме дiяння може бути морально позитивним або нега­тивним залежно. Biд бажання, волi, конкретно-психологiчних установок особистостi.

Найбiльш поширеними причинами злочинiв Гоббз уважае такі пристрастi, як пиха, завищена оцiнка власної особистостi (результат неадекватного самопiзнання), впевненicть у тому, що рiзниця в цiнностi мiж людьми є результатом їxнього розуму або багатства, або крові, або якоїcь iншої природної якостi, а не за­лежить вiд волi тих, хто має верховну владу. Як на безпосереднiй перехiд вiд нaмipy до вчинку (злочину) Гоббз указує на гнiв, тобт афект, який уже своїм зовнiшнiм тiлесним вираженням вiднос­но iншої людини постає як учинок. Biн квалi­фiкує злочин пiд впливом раптової пристрастi не таким великим, як здiйснюваний на певнiй пiдставi та пiсля зрiлого мiркування.