Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бо.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
484.45 Кб
Скачать

2.13 Удосконалення технічних рішень

Значну економію електроенергії в освітлювальних мережах можна досягти за рахунок автоматизації системи освітлення.

Спрощена схема автоматичного вмикання і вимикання цехового освітлення з використанням програмного реле часу КТ типу2РВМ зображена на малюнку2.1

Рисунок 2.1-Схема автоматичного вмикання і вимиканняосвітлення

Принцип дії устоновки є в тому, що в співвідношенні з режимом роботи цехового обладнання з урахуванням обідніх перерв, початку і закінчення робочої зміни відключається силовими контакторами КМ1,КМ2,КМ3 по дві фази, залишаючи включеним лише чергове освітлення, розподілене рівномірно по фазам А,В,С тумблер SВ потрібен для ручного вмикання. Програмне реле КТ призначене для автоматичного керування двома незалежними електричними ланцюгами шляхом замикання і розмикання цих ланцюгів по добовим програмам ;має цикл роботи 8 годин з інтервалами установок через 30 хвилин ; встановлюється уставка на 1 годину протягом перерви. Завданя програми виконується установкою штифтів в певні різьбові отвори програмного диска.

Для вмикання освітлення в цеху спрацьовують замикаючі контакти цього реле, вмикаючи котушку лінійного контактора КМ і освітлювальну мережу. За рахунок каскадної блокіровки відбувається вмикання контакторів КМ2 і КМ3 на послідуючих дільницях реле КТ розмикає контакти і вимикає лінійні контактори . Використовуємо програмне реле часу КТ типу 2РВМ.

Тривалість перерв за добу Т, хв

Т=(30+10+10+10)·3=180хв

Економія електричної енергії за рік Е, кВт·год

Е=250·3·17,76=13320 кВт

2.14 Заходи з енергозбереження

Передача електричної енергії від джерела енергії до споживача зв`язана з втратами енергії в системі електропостачання. Ці втрати зумовлюються струмом який протікає по лінії величини передаваємої напруги.

Щоб зменшити втрати електроенергії, потрібно вірно розрахувати втрати всіх ланок системи електропостачання, виявити зумовлені їх складові і встановити основні направлення по зниженню втрат і економії електроенергії – це

основна умова вірного проектування і експлуатації електричної мережі.

Втрати електричної енергії в трансформаторах складають значну величину і повинні бути доведені до мінімуму, шляхом вірного вибору потужності та числа трансформаторів, режиму їх роботи, виключення холостого ходу при малих навантаженнях. Втрати електричної енергії в лініях залежить від опору, струму лінії і часу втрат. Для економії електроенергії потрібно знижувати не тільки величину струму, а і величину опору лінії, для чого при наявності парних ліній необхідно включати їх паралельно. Потрібно прагнути до отримання рівномірного графіку навантаження, завдяки якому підвищується використання установленого обладнання і одночасно знижуються втрати електроенергії.

Зниження втрат електроенергії на шино проводах можливо отримати за рахунок зменшення активного опору і частково індуктивного опору. Це відбувається при вірному розташуванні шин і конфігурацією шинного пакету.

Для зниження втрат електричної енергії в освітлювальних мережах повинно бути чистота світових прорізів і природне світло, очищати освітлювальну арматуру і електричні лампи, своєчасна побілка стелі і стін, правильне розміщення освітлювальних приладів, своєчасне включення і відключення джерела освітлення.

Для компенсації реактивної енергії потрібно встановити статичні конденсатори, потужність яких розраховується в залежності від середньо-максимального навантаження цеху, або встановлювати автоматичні регулятори роботи конденсаторного компенсую чого пристрою.

Для контролю економії електроенергії повинен встановлюватись суворий облік споживання електроенергії.

3 ОХОРОНА ПРАЦІ

3.1 Аналіз стану охорони праці на підприємстві

Усі посадові особи, відповідно до переліку посад, до початку виконання своїх обов’язків і періодично (один раз на три роки) проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

На підприємствах навчання з питань охорони праці організовує відділ охорони праці підприємства, залучають до цього працівників відділу охорони праці та спеціалістів, що пройшли навчання і перевірку знань в навчальних закладів або в установах Держнаглядохоронпраці. Для перевірки знань посадових осіб і спеціалістів наказу по підприємству створюється комісія очолюється роботодавцем або керівником служби охорони праці. До комісії входять керівники (їх заступники) служби охорони праці, виробничо-технічних

служб, представники місцевих органів державного нагляду з охороною праці, а також представники профспілкового комітету.

Працівники, що не пройшли навчання і перевірку знань або при повторній перевірці показали незадовільні знання з питань охорони праці, звільняються з посади, а їх працевлаштування вирішується з чинним законодавством.

Позачергова перевірка знань посадових осіб і спеціалістів проводиться в разі введення в дію або перегляду нормативних актів із питань охорони пра

ці; введення в дію нового устаткування або нових технологічних процесів; при переведенні працівника на іншу роботу, що потребує додаткових знань з питань охорони праці; за вимогою працівника органу державного нагляду за охороною праці, в разі незнання актів про охорону праці.

На підприємстві діють стандарти безпеки праці, що встановлюють систему показників за якими підраховується стан охорони праці структурних підрозділів. Порушення нормативних актів з охорони праці, створює перешкоду для діяльності посадових осіб і органів державного нагляду, передбачає