Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индивид..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать

5.Організація законодавчих (представницьких) і виконавчих органів державної влади суб'єктів Російської Федерації за Конституцією рф

Встановлюються федеральним законом основні і загальні для всіх суб'єктів Федерації начала, що лежать в основі утворення і функціонування їх представницьких і виконавчих органів державної влади. Закон встановлює, що державна влада в суб'єкті РФ здійснюється на основі наступних принципів: державна цілісність РФ; єдність системи державної влади, поділ на законодавчу, виконавчу і судову влади з метою забезпечення збалансованості повноважень і виключення зосередження всіх повноважень або більшої їх частини у віданні одного органу державної влади чи посадової особи; розмежування предметів ведення і повноважень між органами державної влади РФ і органами державної влади суб'єктів РФ; розмежування повноважень між органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

6. Місцеве самоврядування РФ

Відповідно до Конституції РФ (п. 2 ст. 3), народ здійснює свою владу безпосередньо, а також через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Місцеве самоврядування - це спосіб організації та здійснення влади на місцях. Місцеве само­врядування забезпечує самостійне вирішення населенням питань місцевого значення, володіння, користування і розпорядження муніципальною власністю.(10)

Згідно з Конституцією РФ (ст. 12) орган місцевого самоуправління не входить до системи органів державної влади. Місцеве са­моврядування здійснюється громадянами шляхом референдуму, виборів та інших форм прямого волевиявлення. До місцевого са­моврядування належать міські і сільські поселення, частини цих поселень (райони міст, мікрорайонів, квартали, вулиці тощо).

Представницькі органи (Дума, муніципальний комітет, збори представників тощо) складаються з депутатів, обраних на основі загального, рівного та прямого виборчого права при таємному голосуванні, глави муніципальних утворень (глава адміністрації, староста і т. п.) обираються або призначаються.

Органи місцевого самоврядування самостійно управляють муніципальною власністю, формують, затверджують і виконують місцевий бюджет, установлюють місцеві податки та збори, здійснюють охорону громадського порядку, а також вирішують інші питання місцевого значення.(10)

7. Конституційний Суд Російської Федерації

Конституційний Суд Російської Федерації як конституційно-правовий інститут має порівняно недавню історію. Проте з часу становлення зазначеного спеціалізованого органу конституційного контролю у вітчизняній правовій системі відбулися серйозні зміни. Конституційний Суд став одним з найважливіших елементів судової системи та державної влади Росії в цілому.(9)

Відповідно до діючої редакції федерального конституційного закону від 21 липня 1994 року "Про Конституційний Суд Російської Федерації", Конституційний Суд Російської Федерації (КС РФ) - судовий орган конституційного контролю, самостійно і незалежно здійснює судову владу за допомогою конституційного судочинства.

Повноваження, порядок утворення та діяльності Конституційного Суду Російської Федерації визначаються Конституцією Російської Федерації і Федеральним конституційним законом "Про Конституційний Суд Російської Федерації".

За час дії Конституції конституційним контролю піддані положення конституцій (статутів) тринадцяти суб'єктів Російської Федерації, більше шістдесяти п'яти федеральних законів, кількох Указів Президента Російської Федерації та Постанов Уряду Російської Федерації, більше тридцяти законів суб'єктів Федерації. (8)

Конституційний Суд РФ є складовою частиною судової влади. Він був заснований у грудні 1990 р. Його теперішнє становище закріплено гл. 7 Конституції РФ 1993 р. та Конституційним законом 1994 р. «Про Конституційний Суд Російської Федерації». Згідно з гл. 7 Конституції, Конституційний Суд - це вищий судовий орган захисту конституційного ладу країни, орган і конституційного кон­тролю. Діяльність КС поширюється на всю територію країни. Він самостійно і незалежно виконує свої функції.

Конституційний Суд складається з 19 суддів. Суддею може бути громадянин Російської Федерації, якому виповнилося на день обрання не менш як 40 років і який може виконувати свої повноваження до 70-річного віку. Кандидатури членів КС обговорюються у особливій процедурі судовими інстанціями, науко­вого громадськістю і вносяться Президенту, який остаточно вно­сить їх на затвердження Ради Федерації. Під час обговорення про­екту Закону «Про Конституційний Суд» вносилася пропозиція, щоб кандидати в члени КС висувалися не тільки Президентом, а й Державного Думою. Обґрунтовуючи свою точку зору, ініціатори зверталися до досвіду зарубіжних країн, в яких кандидатури на посади членів КС висувалися не тільки парламентом і вищими судовими інстанціями.

Згідно із Законом «Про Конституційний Суд РФ», суддя обирається строком па 12 років без права повторного переобрання. Членами КС можуть бути особи з вищою юридичною освітою та стажем роботи за фахом не менше 15 років. Серед діючих членів КС сім фахівців з конституційного права, три цивілісти, сім криміналістів, два фахівці в галузі міжнародного права. Глава КС обирається таємним голосуванням строком на три роки.(10)

КС складається з двох палат. Вони рівноправні, розглядають справи по черзі. На пленарному засіданні у повному складі дається тлумачення Конституції, розглядаються суперечки про відповідність Конституцій республік і статутів інших суб'єктів федерації Конституції РФ, встановлюється порядок імпічменту Президенту РФ.

Стаття 125 Конституції закріпила перелік суб'єктів, які можуть звертатися до Конституційного Суду із запитами про вирішення справ про відповідність нормативних актів Конституції РФ. Це Президент РФ, Рада Федерації, Державна Дума, одна п'ята частина членів Ради Федерації або депутатів Державної Думи, уряд РФ, Верховний Суд, Вищий Арбітражний Суд, органи законодавчої і виконавчої влади суб'єктів федерації.

За поданням вищезгаданих суб'єктів КС вирішує справи про відповідність Конституції РФ федеральних законів, нормативних актів Президента РФ, Ради Федерації, Державної Думи, уряду РФ, Конституцій республік, статутів, а також законів та інших нормативних актів суб'єктів федерації, виданих з питань, що на­лежать до відання органів державної влади федерації та органів Державної влади суб'єктів федерації; договорів між органами дер­жавної влади федерації та органами державної влади суб'єктів федерації, договорів між органами державної влади суб'єктів фе­дерації міжнародних договорів федерації, які не набули чинності.(10)

КС розв'язує суперечки про компетенцію: між федеральними органами державної влади, між органами державної влади федерації та органами державної влади суб'єктів федерації; між вищими державними органами суб'єктів федерації.

Конституційний Суд «за скаргами про порушення конституційних прав і свобод громадян і за запитами суддів перевіряє конституційність закону, який застосовується чи має бути застосований у конкретній справі.

КС за запитом Ради Федерації дає висновок про додержання установленого порядку висунення обвинувачення проти Пре­зидента у державній зраді або вчиненні іншого тяжкого злочину.

Конституційному Суду належить право законодавчої ініціативи з питань свого відання.

Рішення КС остаточні і оскарженню не підлягають.(10)