Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индивид..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать

4.Особливий порядок прийняття і зміни Конституції рф

Конституцію характеризує і така юридична властивість, як особливий порядок її прийняття і зміни.

Щодо прийняття перш за все важливо те, що проходить воно в обстановці гласності і підвищеного інтересу суспільства: прийняття конституції - це історична подія. Якщо про звичайний законі багато людей часто знають дуже мало, то і текстом проекту, і дискусіями про зміст конституції, і розкладом сил у суспільстві "за" і "проти" нового основного закону, як правило, цікавиться все-таки набагато більше число громадян. До того ж проекти звичайних законів, навіть федеральних конституційних законів, публікуються далеко не завжди; проекти ж конституцій з'являються і на сторінках газет з великим тиражем, і видаються окремими брошурами.

Особливий порядок прийняття конституцій може полягати і в спеціальній організації масового (всенародного) обговорення її проекту. Раніше було сказано, що у вітчизняній конституційній історії такі заходи проводилися.

Нарешті, особливий порядок прийняття може виражатися про винесення проекту Конституції на всенародне голосування (референдум), що і мало місце у зв'язку з діючою Конституцією РФ. Результати референдуму є обов'язковими і означають прийняття або неприйняття конституції народом. У разі прийняття вона набуває державно-обов'язкову силу, хоча це і не виключає офіційного проголошення парламентом або президентом країни, центральною виборчою комісією прийняття конституції і вступу її в силу.

Особливий порядок зміни конституції - це спеціально ускладнені процедури подання проектів, обговорення і прийняття законів про внесення змін до неї.

У тому випадку, якщо закон про зміни і доповнення конституції приймається парламентом, це звичайно супроводжується вимогою кваліфікованої більшості голосів на користь такого закону. Наприклад, для зміни Конституції СРСР 1977 р. закон повинен був отримати не менше двох третин голосів від загального числа депутатів у кожній палаті Верховної Ради СРСР (для прийняття звичайного закону достатньо було простої більшості). Зміна і доповнення попередньої Конституції РФ виробляв З'їзд народних депутатів РФ законом, прийнятим більшістю не менше двох третин від загальної кількості народних депутатів РФ (ст. 185).

Додаткові вимоги можуть обумовлюватися різними факторами. Один з них - потреба врахування інтересів суб'єктів федерації. Так, при конституційній реформі в РФ 21 квітня 1992 р., найважливішим моментом якої було відображення в Основному Законі Федеративного договору та визнання суб'єктами РФ не тільки республік, а й автономних і територіальних утворень, у згадану ст. 185 Конституції включили додаток: зміни та доповнення статей Конституції РФ, що стосуються федеративного устрою РФ, не можуть бути здійснені З'їздом в односторонньому порядку і проводяться за погодженням з республіками, краями, областями, автономної областю, автономними округами, містами Москвою і Санкт-Петербургом в особі їх Рад народних депутатів.

Особливий варіант спеціальних вимог - зробити так, щоб, як говориться, відпало саме бажання змінювати конституцію і тим самим забезпечувалася б її стабільність. Наочний тому приклад - процедура зміни діючої Конституції РФ 1993 р., передбачена в розділі 9 - "Конституційні поправки та перегляд Конституції".

Згідно зі ст. 134 пропозиції про поправки та перегляд положень Конституції РФ можуть вносити Президент РФ, Рада Федерації, Державна Дума, Уряд РФ, законодавчі (представницькі) органи суб'єктів РФ, а також група чисельністю не менше однієї п'ятої членів СФ або депутатів ГД.

У зазначеній главі 9 її положення з точки зору порядку зміни Конституції поділені на чотири частини.

Перша частина - це положення глав 1 "Основи конституційного ладу", 2 "Права і свободи людини і громадянина" і самої глави 9. Ці положення не можуть бути переглянуті самим Федеральними Зборами - парламентом РФ. ФС вправі лише дати початкову оцінку відповідних пропозицій. Стаття 135 (ч. 2) говорить: якщо пропозиція про перегляд положень глав 1, 2 і 9 Конституції РФ буде підтримано трьома п'ятими голосів від загального числа членів СФ та депутатів ГД (тобто не однієї, а обох палат), то в Згідно з федеральним конституційним законом скликаються Конституційне Збори. Воно, відповідно до ч. 3, або підтверджує незмінність Конституції РФ, або розробляє проект нової Конституції РФ, який приймається Конституційним Зборами двома третинами голосів від загальної кількості її членів або виноситься на всенародне голосування. При проведенні всенародного голосування Конституція РФ вважається прийнятою, якщо за неї проголосувало більше половини виборців, які взяли участь у голосуванні (за умови, що в ньому взяло участь більше половини виборців).(4)

Друга частина - це поправки до глав 3-8 Конституції (тобто до її решті тексту). Відповідно до ст. 136 вони приймаються в порядку, передбаченому для прийняття федерального конституційного закону. (Нагадаємо, що за ст. 108 Конституції для прийняття такого закону потрібно не просте, а кваліфікована більшість голосів - не менше трьох чвертей до СФ і двох третин в ГД). Однак цього недостатньо: прийняті поправки набувають чинності після їх схвалення органами законодавчої влади не менше ніж двох третин суб'єктів РФ.(4)

У постанові Конституційного Суду РФ від 31 жовтня 1995 р. у справі про тлумачення ст. 136 говориться, що поправки до глав 3-8 приймаються у формі особливого правового акта - закону РФ про поправку до Конституції Російської Федерації * (6). У порядку реалізації даної постанови КС в РФ прийнято Федеральний закон від 6 лютого 1998 р. "Про порядок прийняття і вступу в силу поправок до Конституції Російської Федерації" * (7), про зміст якого і проблеми його реалізації докладно йдеться в останньому розділі даної книги .

Третя частина - це зміни ст. 65 Конституції РФ, що стосуються складу суб'єктів РФ. Згідно з ч. 1 ст. 137, вони вносяться на підставі федерального конституційного закону про прийняття в РФ та утворення в її складі нового суб'єкта РФ, про зміну конституційно-правового статусу суб'єкта РФ.

Четверта частина - зміни, що стосуються найменування суб'єкта РФ. У ч. 2 ст. 137 Конституції зазначено: у разі зміни найменування республіки, краю, області, міста федерального значення, автономної області, автономного округу нове найменування суб'єкта РФ підлягає включенню до ст. 65 Конституції РФ.

Конституційний Суд РФ в постанові від 28 листопада 1995 р. у справі про тлумачення ч. 2 ст. 137 Конституції визначив, що зміни найменування суб'єкта включаються в текст ст. 65 указом Президента РФ на підставі рішення суб'єкта РФ, прийнятого у встановленому ним (тобто суб'єктом - С.А.) порядку. У спірних випадках, говориться в постанові. Президент використовує повноваження, передбачені ч. 1 ст. 85 Конституції РФ * (8). У ч. 1 ст. 85 сказано, що Президент використовує погоджувальні процедури до розв'язання розбіжностей між органами державної влади РФ і суб'єктів РФ, а також між такими органами суб'єктів. У разі недосягнення узгодженого рішення Президент може передати вирішення спору на розгляд відповідного суду. Здається, оскільки мова йде про зміну Конституції РФ, це буде КС РФ.(3)

У зв'язку з прийняттям та зміною Конституції є чимало проблем. Оскільки вони актуальні на сьогодні і у майбутнього.