Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индивид бдж.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
188.93 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний Університет «Юридична Академія України імені Ярослава Мудрого»

Індивідуальна робота

З навчальної дисцепліни

«Безпека життєдіяльності»

Виконав: Студент 18 групи

4 факультету

Сізонов Є.О.

Перевірив: Писарьов А.В.

Харків 2011

Затверджую

Керівник організації

Писарєв А.В.

2011р.

План-конспект

Проведення заняття з навчальної дисципліни «Безпека життедіяльності»

Тема : Фактори життєвого середовища людини

1. Характеристика іонізуючих випромінювань.Одиниці вимірювань

2. Правила поведімки при загрозі скоєння терористичного акту

Час:1 год.

Місце: аудиторія.

Метод:практичне заняття.

Навчальні питання та розрахунок часу:

Вступ.-3 хв.

1. Характеристика іонізуючих випромінювань.-20 хв

2. Правила поведінки при загрозі скоєння терористичного акту.-20 хв

Заключна частина -2 хв.

Нормативно-правовий документ і література:

1. Закон України:

«Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» вiд 14.01.1998 № 15/98-ВР

2. «Основи охорони праці» В. Ц. Жидецький, В. С. Джигирей, О. В. Мельников — Вид. 2-е, стериотипне. — Львів: Афіша, 2000. — 348 с. 3. Словарь–справочник / отв. Ред. К.М. Сытник. – К.: Наукова думка, 1994. – 665 с.

4. Гродзінський Д.М. Радіобіологія: Підручник. — 2-ге вид. — К.: Либідь, 2001. — 448 с.

5. Хлобустов О. Засоби масової інформації та насильство в суспільстві / / Влада. - 1999.

6. Маршакова М.М. Класифікація злочину проти громадської безпеки. - 2007

Вступ.

Одиниці вимірювань Світова громадськість стала виявляти серйозну занепокоєність із приводу впливу іонізуючих випромінювань на людину і навколишнє середовище з початку 50-х років. У результаті іспитів ядерної зброї в атмосфері, проведених трьома країнами (СРСР, США, Великобританія), радіоактивні опади стали поширюватися по всій земній кулі. У грудні 1955 року Генеральна Асамблея ООН заснувала науковий комітет щодо дії атомної радіації (НКДАР). Завдання цього комітету – вивчення рівнів радіації, її дії на навколишнє середовище і небезпеку для населення, що утворюється будь-яким джерелом радіації: як природним, так і штучним, включаючи радіоактивні опади. Це і стало початком наукових досліджень в галузі забезпечення захисту людини від іонізуючого випромінювання. До цього зусилля були в основному спрямовані на створення й удосконалення ядерної зброї.

На початку XXI ст. проблема тероризму і боротьби з ним є водночас новою і не новою. Тероризм як негативне соціально-політичне і кримінальне явище існує і досліджується давно. Але тероризм сьогодні – складніший і небезпечніший, ніж, зокрема, у часи народовольців. Нині він перетворився у потужну зброю, інструмент і навіть технологію, що використовуються проти влади, суспільства і людства в цілому. Вважалось, що тероризм виникає, коли суспільство перебуває у глибокій кризі, в першу чергу, коли у суспільстві відбувається криза державно-правової системи та ідеології. В такому суспільстві з’являються певні опозиційні групи – політичні, соціальні, національні, релігійні, які ставлять під сумнів законність існуючої влади, всієї системи управління. Якщо такі групи дійдуть до думки, що досягнути зміни влади шляхом закону вони не в силі, то, найвірогідніше, вони намагатимуться досягти бажаного через насильство, тобто тероризм. При цьому моральним виправданням насильства такі угруповання вважатимуть високу мету, важливість і чистоту своїх поглядів і намірів. Таким був тероризм на ранніх стадіях свого розвитку, коли обирав своїм об’єктом політичних лідерів або представників влади, як безпосередньо істинних винуватців своїх “бід”. Сьогодні тероризм перестає бути проблемою лише країн де існує політичний, національний чи релігійний розлад, – це вже не тільки проблема Північної Ірландії та Великої Британії, Лівії та США, Палестини й Ізраїлю. Тероризм у наш час набуває рис глобальної проблеми людства і тому проблема боротьби з ним є однією з найактуальніших, що стоять перед міжнародною спільнотою.