Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика екзамен.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
73.98 Кб
Скачать
  1. Склад апаратного забезпечення персонального комп’ютера

До апаратної складової (hardware) належать:

  1. комп'ютер (системний блок):

  • корпус;

  • процесор;

  • материнська плата;

  • внутрішня пам'ять;

  • зовнішня пам'ять;

  • блок електричного живлення;

  • відеокарти;

  • звукові карти;

  • порти;

  1. пристрої введення інформації;

  2. пристрої виведення інформації;

  3. комунікаційне обладнання.

  1. Архітектури електронних обчислювальних машин

Машина фон Ноймана, як і практично кожна сучасна ЕОМ загального призначення, складається з чотирьох основних компонентів:

  1. Операційний пристрій (ОП), який виконує команди з визначеного набору, який називається системою (набором) команд, над порціями інформації, яка зберігається відокремленій від операційного пристрою пам'яті (хоча сучасні архітектури мають в складі операційного пристрою додаткову пам'ять (зазвичай банк регістрів), в якій операнди зберігаються порівняно короткий час безпосередньо в процесі проведення обчислень.

  2. Пристрій управління (ПУ), який організує послідовне виконання алгоритмів, розшифрування команд, які поступають із запам'ятовуючого пристрою (див. нижче), реагує на аварійні ситуації та виконує загальні функції управління всіма вузлами обчислювальної машини. Зазвичай ОП та ПУ об'єднуються в структуру, яка називається центральним процесором. Слід звернути увагу, що вимога саме послідовного, в порядку надходження з пам'яті (в порядку зміни адрес в лічильнику команд) виконання команд є принциповою. Архітектури, які не додержуються такого принципу, взагалі не вважаються фон-нойманівськими.

  3. Запам'ятовуючий пристрій (ЗП) - масив комірок з унікальними ідентифікаторами (адресами), в яких зберігаються команди та дані.

  4. Пристрій вводу-виводу (ПВВ), який забезпечує зв'язок ЕОМ з зовнішнім світом, різними пристроями, які передають інформацію на переробку в ЕОМ та приймають результати.

  1. Периферійні пристрої персонального комп’ютера.

Перифері́йний при́стрій — частина технічного забезпечення, конструктивно відокремлена від головного блоку обчислювальної системи.

  1. Клавіатура

  2. Миші та трекболи

  3. Дігітайзери або графічний планшет

  4. Сканери

  5. Цифрові фото- і відеокамери

  6. Ігрові маніпулятори

  7. Дисплей

  8. Відеоадаптери

  9. Принтери

  10. Плоттери

  11. Модеми

  12. Адаптер мережі

  13. Звукова плата

  14. Джерела безперебійного живлення

  1. Поняття комп’ютерної мережі. Класифікація мереж.

Комп'ютерна мережа (інформаційно – обчислювальна мережа (ІОМ)) – два або більше комп'ютерів, з'єднаних за допомогою каналів передачі даних (ліній провідний або радіозв'язку, ліній оптичного зв'язку) з метою об'єднання ресурсів та обміну інформацією.

Під ресурсами розуміються апаратні засоби та програмні засоби.

Існуючі комп’ютерні мережі можна поділити на 2 класи: локальні та глобальні.

Локальна мережа використовується для передавання даних на невеликі відстані. Прикладом локальної мережі може бути шкільний комп’ютерний клас, де є головний комп’ютер, за яким працює вчитель, і комп’ютери учнів. Головний комп’ютер у мережі називається сервером. Сервер повинен мати достатньо велику оперативну пам'ять і місткий диск.

Глобальними називаються мережі, які об’єднують комп’ютери, розміщені на великій території. Здебільшого глобальні мережі є об’єднанням багатьох локальних мереж. Комп’ютери зв’язуються між собою за допомогою спеціальної апаратури, куди входить мережений адаптер. Мережний адаптер – це пристрій, який забезпечує під єднання до мережі.