Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Покритонасінні родини.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
4.71 Mб
Скачать

Яке господарське значення рослин родини Цибулеві?

У родині Цибулеві багато корисних рослин. їх використовують у їжу, в медицині, декоративному садівництві, консервному виробництві. Як овочеві культури вирощують цибулю ріпчасту, часник, цибулю порей

 тощо. Листки та цибулини цих рослин багаті на цукри, вітаміни С, В, різноманітні мінеральні солі. їх використовують як приправу до салатів, перших і других страв. Найбільшу користь приносить вживання їх у свіжому вигляді. Часник використовують при засолюванні огірків, помідорів, грибів, приготуванні ковбас тощо. Дикорослі види — цибулю ведмежу, цибулю переможну та інші можна вживати і в їжу, і як лікарські рослини. Споживання часнику та цибулі є профілактичним засобом проти застудних та інших захворювань, а також проти паразитичних червів. Досить ефективним є вживання часнику під час епідемії грипу. Щоб позбутися неприемного запаху з рота, рекомендується після вживання часнику трохи пожувати свіжого кореня петрушки. Серед цибулевих є багато гарноквітучих рослин, але їхнє використання в декоративному садівництві обмежується специфічним запахом. Із родини Цибулеві до Червоної книги України занесені цибуля лінійна, цибуля коса, цибуля пряма, цибуля ведмежа тощо (іл. 49.2). Незважаючи на це, цибулю медвежу, яку ще часто називають черемшою, левурдою тощо, ранньою весною браконьєри продовжують нещадно винищувати. Рослина має приємний легкий часниковий смак листків. Але ж якщо їх знищити, хіба вона зможе далі розвиватися? Отже, родина Цибулеві найвідоміиіа своїми овочевими і декоративними культурами.

Родина Тонконогові, або Злакові

ТОНКОНОГОВІ, або ЗЛАКОВІ

ПРИГАДАЙТЕ!

Що таке складний колос, волоть, зернівка, ендосперм?

Світ навколо нас

Важко назвати все те, що дають людині злакові. Борошно та крупи отримують із пшениці, жита, кукурудзи, рису тощо. Домашню худобу та птахів годують соломою і зерном ячменю, вівса, проса тощо. Здавна в селах накривали хати соломою з пшениці чи жита, із сорго роблять віники. Бамбук є будівельним матеріалом для багатьох народів Азії та Африки. Із цукрової тростини отримують цукор, а з рисової соломи в Китаї та Японії роблять папір. Кострицею, лисохвостом засівають газони та футбольні поля. Які ж особливості злакових роблять їх такими цінними для людини?

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

Колос стиглий, золотом

налитий, Хилиться додолу у полях. Викохає колос сонце літом — Щедрі врожаї дає земля. Все це злаки — жито, рис,

пшениця, Все це праця: сій їх і люби. Щоб не всохла польова

криниця,

Хліб святий в усіх був на столі.

Розвиток родини Тонконогові, або Злакові пов'язаний із пристосуванням до запилення вітром. Злакові є основою трав'яного покриву Землі. У природних травостоях звичайними є тонконоги, костриці, житняки, пирії, очерет тощо. У давнину, коли ще степи не були розорані, на них панувала ковила, а нині всі види з цього роду в Україні занесені до Червоної книги. Важлива роль злакових і в житті людини, оскільки всі основні зернові культури — пшениця, жито, ячмінь, овес, рис, кукурудза, сорго, просо — належать до цієї родини (іл. 50.1).

Злакові мають порожнє всередині стебло — соломину, на якому чітко видно вузли та міжвузля. Листки лінійні, з паралельним жилкуванням, сидячі; у місці переходу листкової пластинки в піхву є язичок (плівчастий виріст). Щоб його роздивитися, треба листок відтягнути від стебла. Квітки мають тільки тичинки, яких звичайно гри. Маточка — з двома гілочками перистої приймочки. Квітки зібрані в суцвіття колоски, які утворюють або складні колоси, або волоті. Плід — зернівка.

Назва родини Тонконогові відповідає вимогам сучасної систематики рослин. Проте можна користуватися і назвою Злакові, яка є застарілою, але широко вживаною.