Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Покритонасінні родини.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
4.71 Mб
Скачать

Основний зміст

Цибулеві — рослини класу Однодольні, найхарактернішими ознаками яких є цибулина, тричленна квітка ù зонтикоподібне суцвіття.

Квітки дрібні, правильні, двостатеві, з простою оцвітиною, що складається з 6 зрослих при основі пелюсток, розташованих у два кола. Зазвичай у квітці є 6 тичинок і 1 маточка з 3 плодолистків. Плід — трикутна коробочка. Листки прості, трубчасті чи лінійні.

Усі цибулеві — багаторічні трав'янисті рослини, поширені в обох півкулях, особливо в Середземномор'ї, Передній і Центральній Азії. Це невелика родина, що об'єднує близько 750 видів. У флорі України цибулеві представлені родом Цибуля. Найпоширенішими видами є цибуля ріпчаста та цибуля посівна, або часник.

Цибуля та часник — давні цінні овочеві рослини. їх людина вживає в їжу, а також застосовує як прянощі, спеції і для лікування різних захворювань.

Основне поняття:

Шкірка на цибулі тонка — зима буде м'яка; тверда і товста — зима буде суворою.

Прикмета

Які біологічні особливості рослин родини Цибулеві?

Найхарактернішою особливістю цибулевих є різкий запах. Він зумовлений наявністю в усіх тканинах рослини ефірних олій, які мають фітонцидні властивості. У цибулевих ці речовини мають також сильну антимікробну дію, тобто пригнічують життєдіяльність хвороботворних вірусів, бактерій, грибів, найпростіших, паразитичних червів. За ознаками будови цибулеві досить близькі до лілієвих. Подібними в них є і цибулини, що мають тонкі втягувальні корені, різноманітну будову цибулини. Вони можуть утворюватися м'ясистими лусками (наприклад цибуля городня), зубками великими та маленькими, округлими й видовженими (наприклад часник). Листки в цибулевих вузькі трубчасті чи лінійні, без черешків, з паралельним або дуговим жилкуванням. Квітки зібрані у верхівкові суцвіття, які також можуть бути дуже різноманітними як за кількістю квіток, так і за довжиною квітконіжок. У суцвітті цибулевих досить часто замість насіння утворюються цибулинки, що мають тривалий період спокою та проростають лише навесні наступного року.

Цибулеві — перехреснозапильні рослини. Запилення здійснюється комахами, тому квітки мають приємний запах і утворюють велику кількість нектару. Більшість цибулевих утворюють велику кількість насіння. Насіння зазвичай кулясте, утворюється в коробочках. Отже, біологічними особливостями цибулевих є наявність цибулин з втягувальними коренями, комахозапилення, фітонцидність тощо.

Чому цибуля належить до родини Цибулеві?

У роді Цибуля налічують близько 500 видів, з яких в Україні росте близько 50 видів. Найвідомішим видом є цибуля ріпчаста, яку ще називають городньою.

Цибуля ріпчаста — багаторічна рослина з великими (до 15 см діаметром) підземними цибулинами, що походить із Центральної Азії. Листки цибулі трубчасті, сизо-зелені. Квітки дрібні, зеленувато-білі чи рожеві, шестипелюсткові,

зібрані в зонтикоподібне суцвіття на верхівці квітконосної стрілки. Плід — коробочка, насіння чорне, зморшкувате. Цвіте в червні-липні. Відомо понад 1000 сортів, які за смаком поділяють на гострі, солодкі та напівсолодкі.

Інший вид роду Цибуля — часник, або цибуля посівна. На відміну від попереднього виду, цибулина часнику складається з окремих невеликих цибулинок — зубків, які оточені білими сухими лусками.