Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Покритонасінні родини.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
4.71 Mб
Скачать

Поглиблення теми

Які біологічні особливості рослин родини Лілійні?

Характерною біологічною особливістю лілієвих є підземна видозміна пагона — цибулина. Цибулини лілійних здатні до заглиблення, що здійснюється за допомогою втягувальних коренів. Висихаючи, вони вкорочуються у вертикальному напрямку та заглиблюють цибулину. Лілійні — це комахозапильні рослини, тому квітки в більшості з них ароматні, з великою кількістю нектару. Тюльпани цвітуть і плодоносять весною та па початку літа, після чого надземна частина відмирає, а цибулина залишається в ґрунті до наступної весни. ГІлід — довгаста коробочка з плоскими насінинами. Насіння поширюється розкиданням після розтріскування коробочки. Прямостояче пружне стебло з дозрілими плодами розгойдується та викидає насіння, яке оточене крилоподібною тонкою каймою і легко поширюється вітром. У деяких лілійних (наприклад зірочки жовті) насіння має ніжні та соковиті вирости для приваблювання мурах, які його й поширюють. Деякі лілійні розмножуються вегетативно за допомогою виводкових цибулинок. Отже, біологічними особливостями лілійних є наявність втягувальних коренів, що заглиблюють цибулини в грунт, комахозапилення тощо.

Чому тюльпан відносять до родини Лілійні?

До роду Тюльпан відносять понад 100 видів, поширених у Євразії та Північній Африці, у жарких і посушливих степах, пустелях і напівпустелях, у гірських районах, на різних ґрунтах. В Україні є 8 видів дикорослих тюльпанів. Усі тюльпани потребують охорони, їх занесено до Червоної книги України.

Тюльпан Шренка — багаторічна світлолюбна рослина заввишки 10-40 см із цибулиною, що оточена бурими або чорними оболонками. Стебло з 2-3 прикореневими листками та квіткою на верхівці. Квітки поодинокі, великі, різноколірні, з віночкоподібною тричленною оцвітиною. Маточка одна, трилопатева. Плід — довгаста коробочка. Цвіте в березні-травні. Росте в південно-східній частині Лісостепу, в Степу і в Криму. Рослина дуже красива, потребує посиленої охорони.

Яке господарське значення рослин родини Лілійні?

Лілійні є чудовими декоративними рослинами. Для весняного оздоблення квітників або присадибних ділянок використовують тюльпани. У культурі їх налічується понад 2000 сортів. Розмножують їх зазвичай цибулинами, а насінне розмноження застосовують лише для створення нових сортів. Лілії приваблюють людину гарними квітками та приємним запахом. Найчастіше вирощують лінію білу, лілію тигрову та лілію королівську. З родини Лілійні до Червоної книги України занесені рябчик шаховий, рябчик малий, рябчик руський, лілія лісова, тюльпан гранітний, тюльпан дібровний, тюльпан скіфський, тюльпан Шренка тощо. І Іа ілюстрації 48.3 представлено види рослин класу Однодольні, більшість з яких раніше також належали до родини Лілійні.

Родина Цибулеві

Що таке суцвіття, коробочка, цибулина?

Часник і цибуля — найдавніші овочеві культури (іл. 49.1). їх знали ще в Стародавньому Єгипті. Щоб запобігти захворюванню рабів, які будували піраміду Хеопса, їм обов'язково давали цибулю та часник (як свідчить напис на піраміді, для їхнього придбання було витрачено 40 т срібла). У чудодійну силу часнику вірили воїни Александра Македонського і носили його на шиї як амулет. Як ви думаєте, з якими речовинами пов'язана ця особливість рослин родини Цибулеві?