Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10 перших питань без 4(в книжці).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
111.01 Кб
Скачать

Застосування фільтра за допомогою заповнення форми

  1. Відкрийте таблицю або запит у вікні табличного подання даних або форму в поданні форми.

  2. Переконайтеся, що подання ще не відфільтровано. У рядку виділення записів має відображатися піктограма Не відфільтровано або сіра піктограма Без фільтра.

  3. На вкладці Основне у групі Сортування й фільтр натисніть кнопкуДодатково та в контекстному меню виберіть пункт Змінити фільтр.

  4. Залежно від того, працюєте ви у вікні табличного подання даних чи в поданні форми, виконайте одну з таких дій:

У поданні таблиці виберіть перший рядок у стовпці, до якого потрібно застосувати фільтр, клацніть стрілку та виберіть значення. Щоб додати додаткові значення, перейдіть на вкладку Або (унизу таблиці) і виберіть інше значення.

У поданні форми клацніть стрілку в елементі керування та виберіть значення, за яким потрібно відфільтрувати дані. Щоб додати додаткові значення, перейдіть на вкладку Або (унизу форми) і виберіть інше значення.

  1. Щоб указати два альтернативних набори умов (наприклад, вам потрібно відобрази лише імена контактів, для яких у полі "Країна/регіон" стоїть значення "Україна" або день народження яких припадає на квітень), виконайте одну з наведених нижче дій.

Застосування розширеного фільтра

  1. Відкрийте таблицю, запит, форму або звіт у вікні табличного подання даних, поданні форми, звіту або розмічування.

  2. Переконайтеся, що подання ще не відфільтровано. Переконайтеся, що піктограма Без фільтра в рядку переходу між записами виділена сірим кольором (недоступна). Якщо рядок переходу між записами не відображається, на вкладці Основне у групі Сортування й фільтрнатисніть кнопку Додатково, а потім виберіть команду Очистити всі фільтри (якщо команду Очистити всі фільтри виділено сірим кольором, фільтри не застосовано).

  3. На вкладці Основне у групі Сортування й фільтр натисніть кнопкуДодатково та в контекстному меню виберіть пункт Розширений фільтр/Сортування.

  4. Додайте до сітки поля, за якими потрібно виконати фільтрування.

  5. У рядку Критерії кожного поля вкажіть умову. Умови застосовуються як набір і відображаються лише ті записи, які відповідають усім умовам у рядку Критерії. Щоб указати альтернативні умови для одного поля, введіть першу умову в рядку Критерії, а другу – в рядку або й так далі.

8

Технологія використання функцій баз даних для аналізу списку в табличному процесорі MS EXCEL. Навести приклади використання функції ДСРЗНАЧ.

За допомогою функцій баз даних можна виконувати обчис­лення у списках — базах даних Microsoft Excel.

Загальний вигляд функції баз даних:

=ім'я функції(діапазон бази даних або його ім'я; поле;кри-терій)

Діапазон бази даних — це область робочого аркуша, в якій розташований список даних, поле — це або адреса заголовка стовпчика в списку даних, або його порядковий номер, критерій — це одна або декілька умов для обчислення (як у розширеному фільтрі).

=ДСРЗНАЧ(діапазон бази даних або його ім'я; поле;крите-рій) — визначає середнє значення у вказаному полі, якщо задо­вольняється критерій,

Наприклад, діапазоном бази даних таблиці замовлень є комірки А11:L24 (або ім'я діапазону — База1)

2. Середню кількість телефонів, замовлених клієнтом Васи­льєвим.

Використовується функція ДСРЗНАЧ, параметрами якої є: Діапазон А11 :L24 (або ім'я діапазону — База1), Поле — F11, або 6 (назва стовчика Кількість міститься у ко­мірці F11, порядковий номер стовпчика= 6), Критерій — міститься у комірках В1 :С2.

=ДМИН(діапазон бази даних або його ім'я; поле;критерій) — визначає мінімальне значення в указаному полі, якщо задоволь­няється критерій,

Наприклад, діапазоном бази даних таблиці замовлень є комірки А11:L24 (або ім'я діапазону — База1)

4. Мінімальну кількість замовлених телефонів. Використовується функція ДМИН, параметрами якої є: Діапазон А11 :L24 (або ім'я діапазону — База1), Поле — F11, або 6 (назва стовчика Кількість міститься у ко-мірці F11, порядковий номер стовпчика= 6), Критерій — міститься у комірках Н6:Н7.

=ДМАКС(діапазон бази даних або його ім'я; поле;критерій) — визначає максимальне значення у вказаному полі, якщо задоволь­няється критерій,

Наприклад, діапазоном бази даних таблиці замовлень є комірки А11:L24 (або ім'я діапазону — База1)

3. Максимальну загальну вартість замовлення за готівку у 1997 році.

Використовується функція ДМАКС, параметрами якої є: Діапазон А11 :L24 (або ім'я діапазону — База1), Поле — НІ 1, або 8 (назва стовпчика Загальна вартість міс­титься у комірці НІ 1, порядковий номер стовчика= 8), Критерій — міститься у комірках D1:F2.

9

Використання функцій Microsoft Excel для вирішення лінійних рівнянь

Система лінійних рівнянь з n невідомими подається у вигляді:

Розв'язування систем лінійних рівнянь. Знаходження значень квадратної форми

У MS Excel існують функції робочого листа для роботи з матрицями, перераховані в табл. 4.1.Таблиця 4.1. Функції обробки матриць

Функція (рос.)

Опис

МОБР (масив)

Знаходить оберненуматрицю

МОПРЕД (масив)

Знаходить визначник матриці

МУМНОЖ(масив1; масив2)

Знаходить маричний добуток двох матриць

ТРАНСП (масив)

Знаходить транспоновану матрицю

При роботі з матрицями, перед введенням формули, треба виділити область на робочому листі, куди буде поміщений результат обчислень, а введення формули завершувати натисканням комбінації клавіш ++.

Масиви у формулах можуть бути задані або як діапазон чарунок, наприклад А1:СЗ, або як масив констант, наприклад {1;2;3: 4;5;6 : 7;8;9}, або як ім'я діапазону чи масиву.

Як приклад використання функцій обробки матриць розв'яжемо систему лінійних рівнянь із двома невідомими, матриця коефіцієнтів якої записана в чарунках А2:ВЗ, а вільні члени — в чарунках D2:D3 (рис. 4.5).

Згадаємо, що рішення лінійної системи А2Х = У , де А — матриця коефіцієнтів, В— стовпець (вектор) вільних членів, X—стовпець (вектор) невідомих, має вид X = (А2)-1В , де А-1— обернена матриця до А. У нашому випадку

Тому, для рішення системи рівнянь

1. Виберіть той діапазон, у який буде введений розв'язок. Наприклад, F2 : F3.

2. Введіть у нього формулу

=МУМНОЖ (МОБР (МУМНОЖ( А2 : ВЗ; А2 : ВЗ)) ; D2 : D3 )

3. Завершіть введення формули натисканням комбінації клавіш ++ +. MS Excel візьме формулу в рядку формул у фігурні дужки і зробить необхідні обчислення з елементами масиву (рис. 4.5).

{ =МУМНОЖ (МОБР (МУМНОЖ ( А2 : ВЗ; А2 : ВЗ) ) ; D2:D3 ))

Рішення системи лінійних рівнянь

Розглянемо приклад обчислення квадратичної форми z = ХТАХ, де

Для знаходження значення цієї квадратичної форми:

1. Введіть елементи матриці А в діапазон чарунок А2:В3 (рис. 4.6).

2. Введіть елементи вектора Х в діапазон чарунок D2:D3.

3. Виберіть чарунку F2, куди необхідно помістити значення квадратичної форми.

4. Введіть у цю чарунку формулу

=МУМНОЖ(МУМНОЖ(ТРАНСП(D2:D3);А2:ВЗ);D2:D3)

5. Завершіть введення формули натисканням комбінації клавіш ++ +. MS Excel візьме формулу в рядку формул у фігурні дужки і зробить необхідні обчислення з елементами масивів (рис. 4.6).

(=МУМНОЖ(МУМНОЖ(ТРАНСП((D2:D3);А2:ВЗ); D2:D3)}

10

Технологія використання функцій баз даних для аналізу списку в табличному процесорі MS EXCEL. Навести приклади використання функцій БДСУММ

=БДСУММ(діапазон бази даних або його ім'я; поле;крите-рій) — визначає суму значень у вказаному полі, якщо задоволь­няється критерій,

Наприклад, діапазоном бази даних таблиці замовлень є комірки А11:L24 (або ім'я діапазону — База1)

Наприклад, за даними таблиці замовлень визначити: 1. Загальну суму податку за вироби, замовлені клієнтом Васи­льєвим.

Використовується функція БДСУММ, параметрами якої є: Діапазон А11 :L24 (або ім'я діапазону — База1), Поле — II1, або 9 (назва стовпчика Податок міститься у комір­ці II1, порядковий номер стовчика= 9), Критерій — міститься у комірках В1 :В2.

Використання функцій СУММЕСЛИ

Для підрахунку суми числових значень у певному діапазоні використовується функція СУММ (діапазон комірок), проте вона підраховує суму із усіх значень, розташованих у вказано­му діапазоні. Коли ж потрібно підрахувати суму числових зна­чень, які відповідають певній умові у таблиці, використовуєть­ся функція СУММЕСЛИ, яка має такий вигляд: =СУММЕСЛИ(діапазон для перевірки умови; «умова»; діапа­зон для підрахунку суми).- Сума чисел за умовою

Наприклад, за даними попередньої таблиці треба підрахува­ти суму податку, що сплатив клієнт Іванов.

Діапазоном для перевірки умови є стовпчик з прізвищами клієнтів — В12:В24, серед яких зустрічається (або ні) потрібне прізвище.

Умовою для пошуку є прізвище «Іванов», а діапазоном для підрахунку суми значень є стовпчик з нарахованими податка­ми —112:124. Тоді функція набуває такого вигляду: =СУММЕСЛИ(В12:В24;«Іванов»;І12:І24)

Використання функції СУММ

=СУММ(число1;число2; ...)

Число1, число2,...     — від 1 до 30 аргументів, для яких необхідно визначити кінечниц результат або суму

Приклад

 

1

2

3

4

5

6

А

Данные

-5

15

30

'5

ИСТИНА

Формула

Описание (результат)

=СУММ(3; 2)

Суммирует 3 и 2 (5)

=СУММ("5"; 15; ИСТИНА)

Суммирует 5, 15 и 1, так как текстовые значения преобразуются в числа, а логическое значение ИСТИНА преобразуется в число 1 (21)

=СУММ(A2:A4)

Суммирует три первых числа в приведенном столбце (40)

=СУММ(A2:A4; 15)

Суммирует три первых числа в приведенном столбце и добавляет 15 (55)

=СУММ(A5;A6; 2)

Суммирует значения в двух последних приведенных строках и добавляет 2. Так как нечисловые значения в ссылках не преобразуются, значения в столбце игнорируются (2)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]