Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
др.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
194.05 Кб
Скачать

5 Відповідних документів для створення вез:

Рішення місцевої ради з клопотанням створення ВЕЗ; проект-положення про статус, систему управління та офіційну назву; точний опис кордонів ВЕЗ, карта її території; техніко-економічне обґрунтування доцільності створення ВЕЗ; проект закону про створення ВЕЗ

На 01.11.11р на Україні зареєстровано 11 спеціальних ВЕЗ та 9 територій пріоритетного розвитку частини території України. На сьогодні ВЕЗ на території Украіни не створюються

56. Конституція України(ст. 41-57);

Кодекси України: цивільний(книга 4) та господарський;

ЗУ «Про авторське право і суміжні права»

ЗУ «Про охорону прав на зазначення походження товарів»;

ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»;

ЗУ «Про охорону прав на промислові зразки»;

ЗУ «Про охорону прав на сорти рослин».

За здійснення політики у сфері інтелектуальної власності відповідають Міносвіти і науки, у цій сфері дане мін-во делегувало свої повноваження в Державний департамент інтелектуальної власності, що є урядовим органом державного управління і уповноважений представляти, реєструвати і підтримувати на території України права на винаходи, корисні моделі, пром..зразки

Нині до системи управління Держдепартаменту входить три державні підприємства: Український інститут промислової власності; Українське агентство з авторських та суміжних прав; Державне підприємство “Інтелзахист.

57. Основною міжнародною угодою в цій області є Паризька конвенція по охороні промислової власності. Учасники Конвенції утворять так називаний Міжнародний союз по охороні промислової власності (Паризький союз).

Метою-надання більш пільгових умов для патентування винаходів, промислових зразків, реєстрації товарних знаків іноземними громадянами і не передбачає створення міжнародного патенту, міжнародного промислового зразка і міжнародного товарного знаку.

Основними положеннями Конвенції є:

-принцип національного режиму - передбачає надання громадянам і фірмам будь-якої країни-учасниці такої ж охорони промислової власності, яка надається громадянам цієї країни і фірмам законодавством даної держави.

-право конвенціонального пріоритету - означає, що заявка, подана в країні-учасниці Конвенції, має пріоритет протягом року з моменту подачі заявки в першій країні.

-принцип запобігання зловживань, зв'язаних зі здійсненням виключного права, наданого патентом. Якщо патентовласник, одержавши патент на винахід у якій-небудь країні, сам не використовує і не дозволяє іншим застосовувати цей винахід, Паризька конвенція передбачає видачу примусових ліцензій на умовах, передбачених Конвенцією. Якщо видача таких ліцензій виявиться недостатньою мірою для запобігання зловживань, може бути поставлене питання про позбавлення прав на патент.

Міжнародні організації що регулюють передачу технології:

Європейська патентна організація

Видає патенти на 20 років з метою розширення співробітництва.

ВОІВ керує об'єднаннями (союзами) держав і договорами в області охорони промислової власності (винаходу, товарні знаки, промислові зразки і моделі)

58.за здійсненняполітики у сфері інтелектуальної власності відповідає Мн освіти і науки України. У цій сфері данне міністерство перебувало певні повноваження держ депертаменту інтелектуальної власності, що є урядовим органом держ управління, уповноважений предоставляти, реєструвати і підтримувати на території Укріїни права на винаходи корисні зразки для товарів і послуг, а також здійснювати реєстрацію. держ департамент інтел власності проводить у сфері права інтел власностті, здіснює роботи по удосконаленню законодавчої і нормативної бази міжнар співробітництва в сфері інтел власності.

До сфери управління держ департаменту інтел власності включено: український інститут промислової власності (приймає заявки на обєкти промислової власності, підгоотовлює до держ реєстрації обєктів прав , надає допомогу авторові щодо захисту прав виконує функцію підготовки, препідготовки і підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтел власності); укр агенство з авторських і суміжних прав; інститут інтелектуальної власності права (здійснюється питаннями боротьби з порушенням прав на обєкти інтел власності); держ підприємства «інтелзахист»; твариство працівників і винахідників займається популяризацією і надає винахідникам допомогу в їх діяльності; українська ассоціація власників товарних знаків ( опікується інтересами осіб, які мають право, або уже володіють товарними знаками)

59. Правовідносини у сфері інтелектуальної власності в Україні регулюються окремими положеннями Конституції України (ст. 41, 54), нормами Цивільного кодексу України (Книга IV "Право інтелектуальної власності"), Кримінального, Митного кодексів України, Кодексу України про адміністративні правопорушення.

В Україні діють 10 спеціальних законів у сфері інтелектуальної власності. Це закони України: "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі", "Про охорону прав на промислові зразки", "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг", "Про охорону прав на сорти рослин", "Про охорону прав на зазначення походження товарів", "Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем", "Про авторське право і суміжні права", "Про захист економічної конкуренції", "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм", "Про особливості державного регулювання   діяльності   суб'єктів   господарювання, пов'язаних з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування".

Окремі норми, що стосуються інтелектуальної власності, містяться в багатьох інших законах України.

У випадку, коли необхідно врегулювати спори щодо прав на об'єкти інтелектуальної власності між фізичними або юридичними особами України та іноземних держав, верховенство перед національними законами мають міжнародні договори, до яких приєдналася Україна. На сьогодні Україна є учасницею 18 багатосторонніх міжнародних договорів у цій сфері.

60.Закон складається з 7 розділів і 39 статей. Структура закону є класичною.

Він включає такі розділи:

Загальні положення;

Регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

Спеціальні правові режими зовнішньоекономічної діяльності;

Економічні відносини України з іншими державами та міжнародними

міжурядовими організаціями;

Захист прав і законних інтересів держави та інших суб’єктів

зовнішньоекономічної і господарської діяльності України;

Відповідальність у зовнішньоекономічній діяльності;

Порядок розгляду спорів у зовнішньоекономічній діяльності.

Спочатку подається загальне уявлення про зовнішньоекономічну

діяльність ( основні економічні категорії, принципи, суб’єкти, види

зовнішньоекономічної діяльності тощо, тобто методологічні основи ).

Економічні категорії, визначені в 1 розділі, мають важливе безпосереднє

значення в міжнародних економічних відносинах. Кожний термін

розкривається досить докладно, передбачаються усі можливі ньюанси (

наприклад, подається широка класифікація квот: глобальні, групові,

експортна, індивідуальні; з доповнення – антидемпінгові, компенсаційні,

спеціальні ).

2 розділі “Регулювання зовнішньоекономічної діяльності” перш за все

показана роль держави в регулюванні зовнішньоекономічної, визначено

органи державного регулювання та місцевого управління

зовнішньоекономічної діяльності, принципи митного регулювання,

страхування зовнішньоекономічних операцій, державне замовлення, облік,

звітність. В цьому ж розділі визначено цілі в регулюванні

зовнішньоекономічної діяльності. Докладно розглядаються питання, які

стосуються експорту – імпорту, ліцензування та квотування

зовнішньоекономічних операцій.

Інші розділи закону є більш специфічними, вони стосуються більш вузьких

питань, таких як спеціальні економічні зони, економічні відносини

України з іншими державами та міжнародними міжурядовими організаціями,

права та відповідальність у зовнішньоекономічній діяльності. В цих

розділах розглядаються питання стосовно України як держави та суб’єктів

зовнішньоекономічної діяльності.

Нормативно-правова база:

ЗЕД:

Конституція Укр (ст92); господарський кодекс Укр (розд 7); ЗУ Про ЗЕД; митний кодекс Укр; Зу про захист нац. Товаровиробника від демпінгового імпорту; ЗУ Про інвестиційну діяльність; ЗУ Про режим іноземного інвестування; ЗУ Про авторські права та суміжні права; ЗУ Про ДР у сфері трансферу технологій; ЗУ про охорону прав та зазначення походження товарів; ЗУ Про охорону прав для на знаки товарів та послуг; ЗУ Про охорону прав на промислові зразки

Митно-тарифне регулювання:

ЗУ про єдиний митний тариф; Про митний тариф України;митний кодекс; ЗУ про захист нац. Товаровиробника від демпінгового (субсидованого) імпорту; ЗУ про застосування спец заходів щодо здійснення імпорту в україну.

Валютно-фінансові відносини:

декрет каб мін про систему валютного регулювання і валютного контролю; ЗУ про банк і банківську діяльність; ЗУ про ЗЕД; ЗУ про порядок здійснення розрахунків з іноземною валютою

зовнішньоінвестиційна дяльність:

ЗУ про режим іноземного інвестування; про стимулювання іноземних інвестицій; постанова каб мін про порядок жерж реєстрації іноз інвестицій; госп кодекс гл38 іноземні інвестиції

ВЕЗ:

ЗУ про загальні засади створення і функціонування спец вільних економічних зон; зу про спеціальну енокомічну зону миколаїв

Інтелектуальна власність:

Цив кодекс книга 4; ЗУ про охорону права на винаходи; про охорону прав на промислові зразки; про охорону прав на знаки для товарів та послуг;про охорону прав на сорти рослин; про охорону прав зазначення походження товарів; про авторське право і суміжні права; про особливості ДР суб’єктів і об’єктів господарювання, пов’язаних з виробництвом експортно-імпортних дисків для лазерних систем считування