Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_aud.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
288.26 Кб
Скачать

35.)Розробка робочої аудиторської перевірки

Програма аудиту – це документ, що містить: завдання аудиту для конкретного об’єкту ( системи контролю певних господарських операцій, залишків на рахунках бухгалтерського обліку, циклу господарських операцій тощо); процедури, необхідні для виконання поставлених завдань; обсяги і терміни їх виконання. В програмі аудиту види, зміст та час проведення запланованих аудиторських процедур повинні співпадати з прийнятими до роботи показниками загального плану аудиту. Аудиторська програма допомагає керувати виконавцями аудиту та контролювати їх роботу. В аудиторську програму включається також перелік об'єктів аудиту по його напрямках, а також час, який необхідно витратити на кожен напрямок аудиту або аудиторську процедуру. Преференційні стандарти вимагають, щоб програма була достатньо детальною і могла бути використана як інструкція для асистентів та контролю правильності виконаних робіт.

Для підвищення якості планування, скорочення витрат часу, як правило, використовують заздалегідь розроблені стандартні програми перевірки, які аудитор повинен уважно відкоригувати з врахуванням особливостей їх застосування в умовах конкретного підприємства, оцінки системи внутрішнього контролю.

36.) Робочі документи аудитора і їх функції

Документальне оформлення аудиторської перевірки складається з двох видів документації — робочої та підсумкової.Аудитор зобов'язаний вести документацію справ, які стосуються прийнятих рішень за результатами проведеної аудиторської перевірки і які, в свою чергу, будуть покладені в основу аудиторського вис новку.Під час планування та проведення аудиту робоча документація допомагає краще здійснювати аудиторську перевірку та контроль над процесом її проведення. В ній реєструються результати аудиторсь ких експертиз, виконаних для підтвердження прийнятих аудитором рішень.Підсумкова документація складається з аудиторського висновку та документації, що передається замовникові перевірки.

Робоча документація виконує такі функції:- обґрунтовує твердження в аудиторському висновку та засвід чує відповідність зроблених процедур аудиту прийнятим нормати вам;- полегшує процес керування, нагляду та контролю за якістю проведення аудиторської перевірки;- сприяє виробленню методологічного підходу до процесу ауди торської перевірки; допомагає аудиторові в роботі.

Робоча документація має містити:методику проведеної аудиторської перевірки; проведені під час перевірки тести; - зроблені аудитором висновки та прийняті рішення і пропози ції.

37.) Вимоги до оформлення робочих документів аудитора

При оформленні робочої документації слід дотримуватися таких вимог: * на першій сторінці кожного робочого документа вказуються назва аудиторської фірми, назва підприємства, період перевірки та дата перевірки документації клієнта; * кожному робочому документу дається назва, наприклад: "Аудит основних засобів", "Аудит порядку і проведення інвентаризації"; * для прискорення пошуку необхідної робочої документації кожному документові присвоюється код (шифр). * на кожному документі проставляється прізвище аудитора, який фактично підготував його. Робочі документи включають: * інформацію про юридичну та інформаційну структуру підприємства; * необхідні витяги або копії юридичних документів, угод і протоколів; * інформацію про галузь діяльності підприємства та нормативну документацію, яка регулює діяльність підприємства; * документацію про вивчення та оцінку систем обліку та внутрішнього контролю підприємства; * документацію про порядок планування аудиту; * аналіз важливих показників та тенденцій; * документацію, яка відображає час проведення аудиторських операцій та отриманий результат за кожною з них;  * список фахівців, які виконували аудиторські процедури, та час їхньої роботи; * висновки сторонніх аудиторів або експертів, яких залучали до перевірки окремих питань діяльності підприємства; * листування з клієнтом з окремих питань або нотатки про проведені бесіди та обговорення; * копії листів, надісланих (чи отриманих) до третіх осіб, які мають відношення до перевірки; * копії фінансових звітів клієнта; * опис змісту відповідей аудитора на запитання клієнта; * висновки, зроблені аудитором щодо різних аспектів перевірки. Необхідно забезпечити достатній рівень розкриття та деталізації процедур аудиту в робочих документах із тим, щоб: * забезпечити можливість контролю будь-яким аудитором процесу проведення аудиторської перевірки поточного року; * підтверджувати відповідність проведеної перевірки прийнятим аудиторським нормативам; * забезпечувати ефективну допомогу будь-яким аудиторам у плануванні та проведенні наступних перевірок підприємства; * служити аудитору довідковим матеріалом, щоб у разі необхідності він міг надати будь-кому пояснення щодо змісту проведеної перевірки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]