Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання модуля.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать
  1. Міжнародна організація з стандартизації (iso) : завдання і функції.

Міжнародна організація по стандартизації створена у 1946 р. двадцятьмап'ятьма національними організаціями по стандартизації. Фактично робота їїпочалася з 1947 р. СРСР був одним із засновників організації, постійнимчленом керівних органів, двічі представник Держстандарту обиравсяголовою організації. Росія стала членом ІСО як правонаступникрозпався держави.

При створенні організації та виборі її назви враховувалася необхідністьтого, щоб абревіатура найменування звучала однаково на всіх мовах. Дляцього було вирішено використати грецьке слово isos - рівний, ось чому навсіх мовах світу Міжнародна організація по стандартизації має короткийназва ISO (ІСО).

Сфера діяльності ІСО стосується стандартизації у всіх областях, крімелектротехніки та електроніки, які відносяться до компетенції Міжнароднаелектротехнічної комісії (МЕК). Деякі види робіт виконуютьсяспільними зусиллями цих організацій. Крім стандартизації ІСО займаєтьсяпроблемами сертифікації.

ІСО визначає свої завдання наступним чином: сприяння розвитку стандартизації та суміжних видів діяльності у світі з метою забезпечення міжнародного обміну товарами і послугами, а також розвитку співробітництвав інтелектуальної, науково-технічної і економічної областях.

Основні об'єкти стандартизації та кількість стандартів (у % від загальноїчисла) характеризують широкий діапазон інтересів організації: машинобудування 29%, хімія 13%, неметалічні матеріали 12%, руди і метали 9%, інф. техніка 8%, с/г 8%, будівництво 4%, спец. техніка 3%, охорона здоровя і медицина 3%, основоположні стандарти 3%, навколишнє середовище 3%, упаковка і транспортування 2%.

Решта стандартів відносяться до охорони здоров'я і медицини, охоронинавколишнього середовища, іншим технічним областям. Питання інформаційної технології, мікропроцесорної техніки і т.п. - Це об'єкти спільних розробок ISO/IEC. В останні роки ІСО приділяє багато уваги стандартизації систем забезпечення якості. Практичним результатом зусиль в цих напрямках є розробка і видання міжнародних стандартів.  При їх розробці ІСО враховує очікування всіх зацікавлених сторін --виробників продукції (послуг), споживачів, урядових кіл, науково-технічних та громадських організацій.

На сьогоднішній день до складу ІСО входять 120 країн своїми національними організаціями по стандартизації. Всього у складі ІСО більше 80 комітетів -членів. Крім комітетів-членів членство в ІСО може мати статус членів -кореспондентів, якими є організації зі стандартизаціїщо розвиваються. Категорія член-абонент введена для країн, що розвиваютьсякраїн. Комітети-члени мають право брати участь у роботі будь-якоготехнічного комітету ІСО, голосувати за проектами стандартів, обиратися вскладу Ради ІСО і бути представленими на засіданнях Генеральної асамблеї. Члени-кореспонденти (їх 25) не ведуть активної роботи в ІСО, але мають право на отримання інформації про розроблювані стандартах. Члени -абоненти сплачують пільгові внески, мають можливість бути в курсіміжнародної стандартизації.