Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМВМП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

Інститут міжнародних відносин

Кафедра міжнародного права

Укладач: доцент к.ю.н. В.С.Ржевська

ПРАВО МІЖНАРОДНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА

Міжнародне правосуддя

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

для студентів спеціальності

12.00.11 - “міжнародне право”

Затверджено на засіданні кафедри міжнародного права,

протокол № 1,

від 27 серпня 2012 р.

Завідувач кафедри

Задорожній О.В.

Директор Інституту міжнародних відносин

Копійка В.В.

Київ-2012

Робоча навчальна програма з дисципліни «Міжнародне правосуддя»

Укладач: к.ю.н., доц. Ржевська Валентина Сергіївна

Лектор: к.ю.н., доц. Ржевська Валентина Сергіївна

Викладач: к.ю.н., доц. Ржевська Валентина Сергіївна

Погоджено

З науково-методичною комісією

«______ » _____________________2012 р.

___________________________________

ВСТУП

Дана дисципліна «Право міжнародної відповідальності та міжнародне правосуддя» є складовою навчального плану для студентів V курсу відділення міжнародного права. Викладається на V курсі протягом 1 семестру в обсязі 81 години, з них у першому семестрі: лекцій 28 год., семінарських – 42 годин, самостійна робота – 11 годин та форма підсумкового контролю – залік.

Мета та завдання дисципліни - ознайомлення студентів із засадами та порядком відповідальності держав за міжнародно-протиправні діяння та правовими основами створення та функціонування міжнародних судових установ; створення у студентів уявлення про роль міжнародних судових установ у процесі міжнародної правотворчості; вивчення сучасної практики міжнародних судових установ.

Предметом вивчення діяльності, правових процесів та явищ, які відбуваються в сфері здійснення міжнародної відповідальності та утворення та діяльності міжнародних судових установ, змісту "Статей про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння" 2001 року, статутів регламентів та практики міжнародних судових установ, рішень міжнародних судових установ, які вплинули на розвиток міжнародного права, статистичних характеристик діяльності та напрямків удосконалення міжнародних судових установ.

Об'єктом вивчення навчальної дисципліни "Право міжнародної відповідальності та міжнародне правосуддя" є діяльність, правові процеси та явища, які відбуваються в сфері відповідальності за міжнародно-протиправні діяння, "Статті про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння" 2001 року, рішення міжнародних судових установ і практика держав, які вплинули на становлення та розвиток права міжнародної відповідальності як галузі міжнародного права, міжнародні правовідносини, пов'язані з практичною реалізацією принципу мирного розв'язання міжнародних спорів шляхом утворення спеціальних міжнародних органів - міжнародних судових установ.

Зв'язок з іншими навчальними дисциплінами. Дисципліна «Право міжнародної відповідальності та міжнародне правосуддя» є складовою освітньо-професійної програми підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем "спеціаліст" зі спеціальності "міжнародне право" напряму 6.0304 - "міжнародні відносини". Дисципліна “Право міжнародної відповідальності та міжнародне правосуддя” безпосередньо заснована на знаннях та вміннях, набутих студентами під час вивчення курсів “Теорія права та держави”, “Теорія міжнародного права”, ”Історія міжнародного права”, “Право міжнародної безпеки”, “Міжнародний захист прав людини”, “Право Ради Європи”, а також під час вивчення загальної частини курсу “Право міжнародних організацій”. Використовуються також знання, отримані під час порівняльного вивчення судових систем та процесуального права – цивільного та кримінального. Дисципліна “Право міжнародної відповідальності та міжнародне правосуддя” вивчається студентами V курсу відділення "міжнародне право" протягом одного семестру, паралельно з курсами “Міжнародно-правова боротьба із злочинністю”, "Способи мирного вирішення міжнародних спорів" та особливою частиною курсу “Право міжнародних організацій”. Дисципліна “Право міжнародної відповідальності та міжнародне правосуддя” є однією з завершальних у процесі підготовки студентів за спеціалізацією “Міжнародне публічне право”. Вона передує проведенню узагальнюючих семінарів “Актуальні проблеми міжнародного права.”

Система контролю знань та умови складання заліку. Навчальна дисципліна «Право міжнародної відповідальності та міжнародне правосуддя» оцінюється за модульно-рейтинговою системою. Вона складається з 2 модулів.

Результати навчальної діяльності студентів оцінюються за 100-бальною шкалою.

Форми поточного контролю: оцінювання домашніх самостійних завдань; тестів та контрольних робіт, виконаних студентами під час практичних занять.

Модульний контроль:2 модульні контрольні роботи.