Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до екзамену з Компьютерної лінгвістики.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Основи інформатики та прикладної лінгвістики. Комп’ютерна лінгвістика.

Питання до екзамену

Факультет романо-германської філології

2010 р.

Зміст

  1. Архітектура персональних комп'ютерів. Операційна система Ms DOS.

  2. Основи операційної системи Windows.

  3. Текстовий редактор Microsoft Word.

IV. Електронні таблиці Microsoft Excel.

  1. Комп’ютерна лінгвістика.

Література.

Теми

I. Архітектура персональних комп'ютерів. Операційна система Ms dos.

  1. З яких складових частин складається персональний комп`ютер? Їх коротка характеристика. Системний блок комп`ютера. З яких складових частин він складається? Які ви знаєте носії інформації в персональному комп'ютері? Їх характеристики. Одиниці виміру інформації.

  2. Основні характеристики операційної системи Ms DOS? Що таке файли? Структура імені файлу. Що таке шаблон імені файлу? Які ви знаєте розширення файлів? Що таке каталог? Кореневий, батьківський, поточний каталоги, підкаталог. Що таке шлях до файлу та повне ім`я файлу?

II. Основи операційної системи Windows

  1. Основні особливості операційної системи Windows? Як визначити версію операційної системи Windows, що встановлена на даному комп’ютері? Що таке робочий стіл Windows? Його основні елементи. Призначення лівої й правої клавіш миші в Windows. Що таке панель задач Windows? Її елементи та призначення.

  2. Призначення папки «Мій комп'ютер» та її вміст. Що таке вікно операційної системи Windows? Його основні елементи. Як виконувати операції з вікнами (зміна розмірів вікон, переміщення та інші)? Засоби відображення даних у вікні Windows. Засоби виділення групи об’єктів у вікні Windows.

  3. Що таке папка в операційній системі Windows? Як створювати, перейменовувати, видаляти папки, файли в Windows? Як відобразити дерево папок за допомогою провідника в операційній системі Windows?

  4. Як копіювати, переміщувати папки, файли в Windows за допомогою технології Drag&Drop(два засоби)? Технологія роботи з буфером обміну в операційній системі Windows (чотири засоби).

  5. Головне меню Windows. Як працювати з довідковою системою Windows? Як виконувати пошук файлів на дисках? Як запустити задачу Ms DOS у середовищі Windows?

  6. Програми архівації файлів WinZip, WinRar. Технологія роботи з ними.

  7. Мережеве оточення операційної системи Windows. Копіювання файлів, папок у сітьовому оточенні. Запуск програм. Пошук інформації у мережі.

  8. Які ви знаєте складові частини пакету офісних програм Microsoft Office? Які розширення мають файли, що створені програмами Microsoft Office?

III. Текстовий редактор Microsoft Word.

  1. Елементи вікна Microsoft Word. Призначення та настройка панелей інструментів в Microsoft Word. Смуги прокрутки документу. Призначення горизонтальної та вертикальної лінійок.

  2. Як встановлювати параметри сторінки документу (поля сторінки, її орієнтація) в документі Microsoft Word?

  3. Що таке “курсор вводу” в Microsoft Word? Засоби переміщення курсору вводу в тексті документу Microsoft Word. Можливі форми курсору вводу. Смуга виділення тексту в документі Microsoft Word. Засоби виділення фрагментів тексту, графічних об'єктів в документі Microsoft Word. Як копіювати, переміщувати фрагменти тексту, графічні об'єкти в Microsoft Word?

  4. Що таке абзац в Microsoft Word? Що таке поточний абзац в документі Microsoft Word? Які ви знаєте параметри абзацу? Як відформатувати абзац (призначити конкретні параметри даному абзацу або кільком абзацам)?

  5. Як змінити параметри шрифту фрагменту тексту (тип шрифту, його розмір за вертикальним та горизонтальним напрямками, накреслення, інтервал, типи підкреслення, та інші ) в Microsoft Word?

  6. Як відформатувати фрагмент тексту у вигляді маркірованого, нумерованого або багаторівневого списку в Microsoft Word? Як змінити маркер або номер у списку? Як відформатувати абзац з буквицею?

  7. Як вставляти нестандартні символи у текст документу Microsoft Word? Як призначати комбінацію клавіш для вставки нестандартного символу?

  8. Як зробити форматування фрагменту тексту у вигляді кількох колонок в документі Microsoft Word?

  9. Як відформатувати абзац в Microsoft Word (зробити обрамлення та заливку абзацу)?

  10. Як зробити зноску в тексті документу Microsoft Word?

  11. Як створити нову таблицю в Microsoft Word? Як виділяти рядки, стовпці, клітини в таблиці в Microsoft Word? Як добавляти та видаляти рядки, стовпці в документу Microsoft Word? Як змінювати їх розміри?

  12. Як робити вирівнювання тексту у клітині таблиці Microsoft Word та змінювати його напрямок? Як розбивати клітини на кілька частин або об'єднувати їх? Як перетворити текст у вигляді таблиці та навпаки?

  13. Як зробити обрамлення фрагменту таблиці за допомогою границь та заливання цього фрагменту кольором або узором?

  14. Растрова та векторна графіка. Основні характеристики та приклади графічних зображень растрової та векторної графіки.

  15. Як вставляти малюнки в документ Microsoft Word, переміщувати їх та змінювати їх розміри? Як редагувати малюнки в Microsoft Word за допомогою панелі настройки зображення малюнка? Призначення кнопок панелі. Які ви знаєте засоби розміщення графічного об'єкту відносно тексту документу (засоби обтікання об'єкту текстом, розміщення тексту у різних рівнях відносно тексту) в документі Microsoft Word?

  16. Як створювати та редагувати об'єкти WordArt в Microsoft Word?

  17. Як створювати автофігури в документі Microsoft Word? Як переміщувати, обертати автофігури та змінювати їх розміри? Як їх редагувати? Як розміщувати в них текст?