Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
волощук.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
480.26 Кб
Скачать

Билет № 8:

1.Українська козацька держава у політичних інтересах інших сусідніх держав.

ГЕТЬМАНЩИНА,

На початковому етапі існування Г. була залежною від Речі Посполитої, а її територія обмежувалась Київським, Чернігівським та Брацлавським воєводствами. Однак фактично вона була незалежною, а влада її глави - гетьмана поширювалася на значно більшу територію (частина Волині та білоруських земель). Державний устрій Г. на початковому етапі характеризувався наявністю власного військово-адміністративного управління, виборністю гетьмана, генеральної, полкової та сотенної старшини, судовою, фінансовою, військовою системою. Після Переяславської Ради і укладення Березневих статей 1654 між Україною і Росією, московський уряд розпочав систематичне обмеження прав та привілеїв Г., звівши її до стану автономії, повноваження якої постійно звужувалися.

У 1663 Г. поділилася на лівобережну та правобережну . Цей поділ був закріплений умовами Андрусівського перемир'я 1667. В адміністративно-територіальному відношенні Г. поділялася на полки та сотні. На Правобережжі козацький полково-сотенний устрій проіснував до 1714. На Лівобережжі він зберігся до 1782. Кількість полків та сотень часто змінювалася.

Міста на Г. користувалися правами самоврядування, ними управляли магістрати та ратуші. Суспільна структура Г. включала козацтво, українську шляхту, міщанство, селянство. Провідна роль у державному житті належала козацькій старшині та українській шляхті, з яких формувалася рада старшині.

Проводячи політику, спрямовану на ліквідацію Г. царський уряд намагався дедалі більше обмежити її автономію. У 1722-27 було створено першу Малоросійську колегію, що мала право контролювати дії гетьмана та уряду Г. Впродовж 1734-50 гетьманство було скасоване тимчасово, указом Катерини II. Г. стала управляти друга Малоросійська колегія, яку очолював П. Рум'янцев. У 1782 з утворенням Київського, Чернігівського та Новгород-Сіверського намісництв полково-сотенний устрій було скасовано. Г. перестала існувати.Руїною називають трагічний період в історії України який розпочався у 2ій половині 17 ст. і характеризувався внутрішньою боротьбою козацької старшини за владу. Причини руїни:

відсутність загальнонаціонального лідера, який міг би продовжити справу Хмельницького після його смерті.

Глибокий розкол серед української політичної еліти з питань внутрішньої та зовнішньої політики.

Егоїстичність козацької старшини, її не здатність поставити державни інтереси вище від особистих.

Перетворення українських земель на об’єкт загарбницьких зазіхань Росії, ПОльші, Османської імперії та Кримського в наслідок внутрішньої міжусобної боротби.

2. Перебудова— теоретично-політична програма реформування командно-адміністративної, бюрократичної соціальної системи СРСР. Метою перебудови був перехід до демократичного соціалізму та ринкової економіки. Основи концепції перебудови було сформульовано на квітневому Пленумі ЦК КПРС у 1985 р. Її теорія, політика, програма дій були розвинені і конкретизовані в рішеннях XXVII та XXVIII з'їздів КПРС.

Політика перебудови, почата частиною керівництва КПРС на чолі з Михайлом Горбачовим, призвела до значних змін у житті країни й усього світу — гласності, подоланню суспільством різного роду ідеологічних стереотипів і догм, відмові від політичної монополії КПРС, становленню багатопартійності (політичного плюралізму), закінченню «холодної війни» та ін.