Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біосфера.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
41.07 Кб
Скачать
  1. Використання лісових ресурсів

Використання лісових ресурсів може здійснюватись в порядку загального та спеціального використання. Лісовим кодексом України громадяни мають право перебування в лісах, а також право безоплатно без спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав’яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби, крім випадків, передбачених Лісовим кодексом (також встановлені максимальні норми збору дикорослих рослин, ягід, грибів).

Виділяють такі види спеціального використання лісових ресурсів:

  • заготівля деревини в порядку рубок головного користування;

  • заготівля другорядних лісових матеріалів;

  • побічні лісові користування;

  • використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних, освітньо-виховних цілей, потреб мисливського господарства, проведення науково-дослідних робіт.

Спеціальне використання лісових ресурсів проводиться за спеціальним дозволом (лісовий квиток, ордер, лісорубний квиток).

Заготівля деревини здійснюється в стиглих і перестиглих лісах. В першу чергу повинні бути зрубані пошкоджені та пересихаючі деревостани. Використовуються різні системи розробок: суцільна, вибіркова (поступова) та комбінована рубки. Встановлюються певні обмеження на заготівлю деревини.

В лісах може здійснюватись заготівля і побічних лісових матеріалів – живиці, пнів, кори, деревної зелені, деревних соків.

Побічні лісові користування включають заготівлю сіна, випасання худоби, розміщення пасік, заготівлю дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин, збирання лісової підстилки, заготівля очерету. Побічні лісові користування повинні здійснюватись без заподіяння шкоди лісу. Спеціальне використання лісових ресурсів крім розміщення пасік є платним.

  1. Охорона і власність лісів

Організація охорони і захисту лісів передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження лісів від пожеж, незаконних рубок, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, захист від шкідників та хвороб, правильне ведення та інтенсифікація лісового господарства, нормування вирубок і повне використання. змінення породного складу лісів для більш ефективного використання потенційної родючості лісових ґрунтів. Забезпечення охорони і захисту лісів покладається на органи виконавчої влади: Державну лісову охорону та іншу постійну охорону.

Нормативно-правова охорона забезпечується Лісовим кодексом України, що був прийнятий в 1994 році і включає наступні розділи:

  • загальні положення;

  • права на ліси;

  • державне регулювання та сфера управління в лісовідносинах;

  • організація лісового господарства (лісовий кадастр);

  • ведення лісового господарства;

  • вирішення спорів в сфері охорони, захисту і відтворення лісів;

  • міжнародні відносини;

  • прикінцеві положення.

Стан та охорона тваринного світу України

  1. Тваринний світ України та його значення

Тваринний світ України характеризується багатим видом складом. Загалом він складається з 44800 видів, з яких: найпростіші – 1200, кишковопорожнинні – 40, кільчасті черви – 400, членистоногі – 39 тис., молюски – 369, риби – 200, земноводні – 16, плазуни – 20, птахи – 344, ссавці – 101.

До 3-го видання Червоної книги України занесено 559 видів тварин (в 2-гому було 283), разом з тим, 20 видів було виключено зі списку. Збільшилась кількість риб та безхребетних, а свої популяції відновили борсук, рись, бурий ведмідь.

  1. Хвороби диких тварин

Серед диких тварин найбільше розповсюдження має сказ – хвороба реєструється в усіх областях та природно-географічних зонах. Найбільше хворіють лисиці, куниці, єнотоподібні собаки, вовки, тхори, борсуки. Спалахи сказу відзначаються не тільки серед диких тварин, але і серед домашніх та сільськогосподарських.

Іншими хворобами є інфекційні захворювання, що є спільними для тварин і людини, тому рівень захворюваності населення України не має тенденції до зниження, а навпаки зростає. Найбільше збільшення захворюваності спричинене ехінококом та гельмінтами.

  1. Ведення мисливського та рибного господарства

Площа наданих у користування мисливських угідь України на 2006 рік становила 47,2 млн. га, з яких 74% - Українському товариству мисливців і рибалок, 13% - у віданні підприємств Держкомлісгоспу, 2% - товариствам військових мисливців.

Найбільшою проблемою є браконьєрство та порушення правил полювання, що призводить до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]