Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модулі.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

1.Об’єднання і роз’єднання позовів.

Література:1,4,23,26,27,30,37,40,45.

Тема № 8. Провадження у справі до судового розгляду. Судовий розгляд.

Вивчаючи дану тему студент повинен засвоїти завдання, зміст і процесуальний порядок підготовки справ до судового розгляду, дії судді по підготовці справи до судового розгляду, процесуальну діяльність осіб, які беруть участь у справі, на стадії підготовки справи до судового розгляду.

Студент повинен усвідомлювати значення стадії судового розгляду цивільних справ, знати що таке судове засідання як процесуальна форма розгляду цивільних справ, підготовча частина судового засідання, розгляд справи по суті, судові дебати як самостійна частина судового розгляду справи.

Згідно з цивільним процесуальним кодексом 1963 року, до початку судового розгляду проводились підготовчі дії суддею, який міг викликати на співбесіду обидві сторони, вирішити питання про вступ спів­учасників, залучення третіх осіб; надсилалася копія позовної заяви відповідачу тощо. У чинному ЦПК законодавець передбачив більш ретельну підготовку шляхом проведення попереднього судового засідання з метою з'ясування можливості врегулювання спору до судового розгляду або забезпечення правильного та швидкого вирішення справи. Така стадія процесу існує в кримінальному процесі, хоча метою в ньому є вирішення можливості роз­гляду із зібраними доказами у судовому засіданні.

Після закінчення підготовки справи до судового розгля­ду суддя приймає ухвалу, в якій зазначає, які підготовчі дії ним проведені, і встановлює дату розгляду справи.

Згідно зі ст. 127 чинного ЦПК України після відкриття провадження у справі суд невідкладно надсилає особам, які беруть участь у справі, копії ухвали про відкриття провадження у справі. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі відповідачу надси­лається копія позовної заяви з копіями доданих до неї документів, а третій особі - копія позовної заяви.

Відповідач після отримання цієї ухвали може заперечувати проти позову, посилаючись на незаконність вимог позивача, їх не­обrрунтованість, відсутність у позивача права на звернення до су­ду або наявність перешкод для відкриття провадження у справі. Заперечення складаються у формі пояснень.

Попереднє судове засідання повинно бути призначено й прове­дено протягом одного місяця з дня відкриття провадження у справі.

Попереднє судове засідання - це судове засідання, що передує судовому розгляду з метою з'ясування можливості врегулювання спору до судового розгляду або забезпечення правильного та швидкого розв'язання справи. Проводиться за участю сторін та інших учасників процесу.

Процедура попереднього судового засідання включає:

1. З'ясування:

. чи не відмовляється позивач від позову;

. чи визнає позов відповідач;

. чи не бажають сторони укласти мирову угоду або передати справу на розгляд третейського суду.

2. Ухвалення рішення:

. у разі відмови від позову позивачем;

. у разі визнання позову відповідачем;

. у разі укладення мирової угоди.

3. Постановлення ухвали про залишення заяви без розгляду під час укладення договору про передачу спору на вирішення третейського суду.

4. Вирішення таких питань:

. уточнення позовних вимог або заперечення проти позову;

. про склад осіб, які братимуть участь у справі;

. щодо фактів, які необхідно встановити для вирішення спору і які або визнаються кожною стороною, або підлягають доказуванню;

. якими доказами кожна сторона буде обґрунтовувати свої доводи чи заперечення щодо невизнаних обставин;

. встановлення судом строків подання доказів;

. за клопотанням осіб, які беруть участь у справі - про витребування доказів та виклик свідків, про проведення експер­тизи, залучення до участі в справі спеціаліста, перекладача, особи, яка надає правову допомогу, або про судові доручення щодо збирання доказів;

. проведення огляду на місці, огляду письмових і речових доказів у невідкладних випадках; .

. за клопотанням осіб, які беруть участь у справі - про вжиття заходів щодо забезпечення позову;

. інші питання, необхідні для підготовки справи до судового розгляду;

. визначення судом часу і місця судового розгляду.

Ця стадія ставить більш жорсткі, порівняно з чинним цивіль­ним процесом, умови до подання доказів, тож якщо сторона не заявить про подання певних доказів і не нaдaсть цьому поважних причин, то на судовому засіданні суд їх не приймає.

Як зазначалось вище, надати докази чи повідомити про них суд необхідно на попередньому судовому засіданні. Щодо цього суд установлює строк з урахуванням часу, необхідного для подання доказів, а у випадку їх несвоєчасного подання докази не прийма­ються, якщо сторона не доведе, що докази подано несвоєчасно з поважних причин.

Способами забезпечення доказів є: допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням. Цей перелік не є вичерпним, за необхідності суд може застосувати інші способи. У разі подання заяви про забезпечення доказів до подання по­зовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом де­сяти днів із дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк особа, яка по­дала заяву про забезпечення доказів, зобов'язана відшкодувати судові витрати, а також збитки, заподіяні у зв'язку із забезпечен­ням доказів.

Заява про забезпечення доказів розглядається протягом 15 днів або невідкладно (у разі обrрунтованої вимоги заявника, а також за неможливості встановлення, до кого може бути згодом пред'явлено позов) з дня її надходження з повідомленням сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Присутність цих осіб не є обов'язковою. Ухвала про забезпечення доказів може бути ос­каржена в апеляційному порядку, чим відрізняється від норм ЦПК 1963 р., згідно з яким така ухвала не оскаржувалась.

Якщо після вчинення процесуальних дій щодо забезпечення доказів позовну заяву подано до іншого суду, протоколи та інші матеріали щодо забезпечення доказів надсилаються до суду, який розглядає справу.

Студенти також повинні знати, що забезпечення позову - це заборона судом виконання певних й іншими особами з метою усунення ускладнень або неможливості виконання рішення суду.

Заява про забезпечення позову подається або до пред'явлення позову з метою запобігання порушенню права інтелектуальної власності, або на будь-якій стадії цивільного процесу в усіх інших випадках. До пред'явлення позову згідно з ЦПК 1963 р. могли подаватись заяви про вжиття запобіжних заходів в усіх випадках. Видами цих заходів був огляд приміщень та накладення арешту на майно.

У разі подання заяви про забезпечення позову до подання поз­овної заяви заявник повинен подати відповідну позовну заяву протягом 10 днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову.

Способами забезпечення позову є:

1) накладання арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві та знаходяться у нього або в інших осіб;

2) заборона вчиняти певні дії;

3) установлення обов'язку вчинити певні дії;

4) заборона здійснювати платежі іншими особами або пере­давати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов'язання;

5) зупинення продажу описаного майна, якщо подано позов про право власності на це майно або про виключення його з опису;

6) зупинення стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку;

7) передача речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам.

Цей перелік не є вичерпним і суд має право застосовувати інші види забезпечення позову або досягти мети можливості виконан­ня рішення суду. Також суд може застосувати кілька видів забез­печення позову.

Особливу увагу при вивченні теми студентам необхідно звернути на судовий розгляд. Судовий розгляд - це система норм, що регулюють суспільні відносини між судом та іншими учасниками процесу й діяльність суду та інших учасників процесу спрямовану на розгляді вирішення цивільно-правових спорів та справ окремого прова­дження .

Стадія судового розгляду є головною та найважливішою стадією цивільного процесу. Від цієї стадії залежить вирішення усіх цивільно-правових спорів. Судовий розгляд проводиться на судових засіданнях. Він може складатися з одного судового засідання або декількох. При цьому необхідно розуміти, якщо су­дові засідання проводяться у різні дні (навіть з проміжком часу між ними у місяць чи більше), то це ще не означає, що судовий розгляд проводиться у декілька судових засідань, оскільки якщо судовий розгляд не відкладено чи не зупинено, то в усіх інших випадках проміжок між днями розгляду справи є перервою, при­чому судовий розгляд продовжується, а в деяких випадках(відкладення, зупинення) судовий розгляд починається з самого початку.

Судовий розгляд відбувається протягом розумного строку. Вже тривалий час іде дискусія щодо порушення прав громадян затяг­неним розглядом справи. Так, статтею 6 Європейської конвенції про права людини передбачено, що судові справи повинні розгля­датися протягом розумного терміну. У практиці Європейського суду існує декілька прецедентів відносно визнання країни в недо­триманні цієї норми. Сьогоднішня судова практика є такою, що порушує цю норму, оскільки розгляд постійно затягується настільки, що іноді нескладні цивільні справи розглядаються по­над один рік. Встановлено термін розгляду справи до двох місяців з дня відкриття провадження у справі, а справи про поновлення на роботі, про стягнення аліментів - до одного місяця. У виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду справи, суд ухвалою може подовжити розгляд справи, але не більш як на один місяць.

Головуючий керує ходом судового засідання, забезпечує до­тримання послідовності й порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками цивільного процесу їх процесуальних прав і виконання ними обов'язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об'єктивного з'ясування об­ставин справи, усуваючи із судового розгляду все, що не має істот­ного значення для вирішення справи.

Питання до семінару.

1. Назвіть з яких частин складається судовий розгляд.

2. Поясніть, що таке судові дебати.

3. Що таке заперечення відповідача проти позову.

4. Дайте визначення попереднього судового засідання та його мета.

5. Розкрийте поняття забезпечення доказів його види.

6. Розкрийте поняття і назвіть види забезпечення позову.

7.Розкрийте поняття безпосередності судового розгляду справ.

8. Розкрийте поняття мирової угоди сторін.

9. Розкрийте порядок допиту свідків.

10Розкрийте поняття таємниці нарадчої кімнати.