Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційне кредитування 072 (6508).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

7.2. Приклади типових задач, що вивчаються з дисципліни

  1. Підприємство, що має інвестиційну потребу в ____ тис. грн. розробило два альтернативних плани фінансування: випуск простих акцій та одержання кредиту. Вартість обох альтернатив становить ___%. Інвестиційний проект, строком на один рік, незалежно від джерела фінансування інвестицій приносить доход в розмірі ____ тис. грн., собівартість продукції складає _____ тис. грн. Визначити які джерела фінансування для інвестиційного проекту залучати вигідніше.

  2. Інвестиційний проект вартістю ______ тис. грн. планується профінансувати за рахунок власник коштів та інвестиційного кредиту. Річна величина прибутку до оподаткування та виплати відсотків становить ____ тис. грн. Визначити найоптимальніший варіант структури джерел фінансування інвестиційного проекту, якщо ставка податку на прибуток становить ___%, середня річна ставка за кредит на ринку позичковий капіталів – ____%, а без ризикова ставка рентабельності на фінансовому ринку – ____%.

  3. Підприємство, що має інвестиційну потребу в ___ тис. грн. розробило два альтернативних плани фінансування: співвідношення власних та позичкових коштів __/__ та __/__. Скориставшись показниками «дохідність власного капіталу /рівень фінансового ризику» та «строк окупності інвестицій» обґрунтуйте найоптимальніший варіант структури джерел, якщо річна величина прибутку до оподаткування та виплати відсотків становить ______ тис. грн., ставка податку на прибуток становить __%, середня річна ставка за кредит на ринку позичковий капіталів – ___%, а без ризикова ставка рентабельності на фінансовому ринку – ___%.

  4. Комерційне підприємство звернулося до банку з проханням про надання кредиту на розширення виробництва у сумі __ тис. грн. строком на __ місяців. Процентна ставка за кредит становить ___% річних. Проценти сплачуються щомісячно. Повернення кредиту передбачається почати через __ місяці після видачі щомісячно рівними частками сплати основного боргу. Скласти графік погашення кредиту.

  5. Комерційна організація одержала інвестиційний кредит в розмірі __ тис. грн. на __ років з виплатою __% річних, які нараховуються щоквартально. Погашення кредиту та процентних платежів здійснюється щорічно рівними внесками протягом __ років. Визначити як будуть нараховуватися відсотки за кредит та їх суму, складіть графік погашення кредиту.

  6. Визначити, які умови надання інвестиційного кредиту у розмірі ___грн. будуть для банку вигіднішими: а) __ % річних, нарахування щоквартальне; б) __ % річних нарахування піврічне?

  7. До банку надійшла заявка на одержання інвестиційного кредиту на суму __ тис. доларів США, терміном на __ роки. В якості застави підприємство пропонує такі матеріальні та фінансові активи:

  • будівля, балансова вартість на дату звернення за кредитом __ тис. доларів США;

  • обладнання технологічне нове – ___ тис. доларів США

  • пакет акцій АТ “АВС” – __тис. грн. ;

  • порука місцевої адміністрації – __ тис. грн.;

  • гарантія – доручення комерційного банку – ___ тис. грн..

Визначити, чи вистачить для одержання кредиту заставного майна, якщо відомо, що відсоток за кредит складає ___%; норма амортизації на будівлю енергоблоку – ___% у рік; норма амортизації на обладнання ___% у рік; курс долара США до гривні становить 1 до 7; кредит видається однією сумою і погашається щоквартально рівними частками сплати основного боргу.

  1. Визначити повний строк кредиту, якщо відомо, що він йде на фінансування інвестиційного проекту вартістю __ млн. грн., термін будівництва за проектом складає __ місяці, середньорічний чистий доход за проектом – ___ млн. грн. Сума кредиту складає ___ млн. грн. Річна сума амортизаційних відрахувань, яка буде направлятися на погашення кредиту становитиме ___ млн. грн., а річна сума чистого прибутку відповідно – ___ млн. грн. Плата за інвестиційний кредит становить ___ %.

  2. Під заставу підприємство одержало кредит на суму ___ млн. грн. на __ років під ___% річних. Погашення основного боргу та виплата відсотків передбачаються щомісячно рівними частинами. Визначити величину щомісячних строкових виплат та скласти графік погашення боргу.

  3. Банк надав кредит на суму __ млн. грн. строком на _ років під _ % річних. Погашення боргу повинно проводитися рівними щорічними виплатами в кінці кожного року, включаючи погашення основної суми боргу та процентних платежів. Нарахування процентів проводиться раз в рік. Скласти графік погашення кредиту.

  4. За даними таблиці визначити середньозважену вартість капіталу.

Таблиця

Джерела коштів

Частка ,%

Необхідна прибутковість

(ціна джерела),%

Нерозподілений прибуток

Привілейовані акції

Звичайні акції

Позичкові кошти:

- Банківські кредити

- Облігаційна позика

Всього

  1. За інвестиційним проектом вартістю ___ млн. грн. передбачаються грошові надходження р1 = ___ млн. грн. , р2 = ___ млн. грн., р3 = ___ млн. грн. За якою ставкою проситиме інвестор у банка кредит, щоб витрати окупилися протягом 3-х років, якщо середня кредитна ставка на ринку позичкових капіталів становить ___ %.

  2. Оцінити інвестиційний проект, який має такі параметри: стартові інвестиції - ___ тис. грн.; період реалізації - ___ роки; грошовий потік по рокам (тис. грн.): ___; ___; ___; необхідна ставка доходності (без врахування інфляції) – ___%; середньорічний індекс інфляції – ___ %.

  3. Розрахуйте NPV, РІ, IRR, DPP інвестиційного проекту та прийміть рішення про доцільність його фінансування за рахунок банківського кредиту.

Інвестиційні витрати по проекту становлять – ___ грн.

Графік надходжень наступний:

  • на кінець 1-го року - 100 грн.;

  • на кінець 2-го року - 200 грн.;

  • починаючи з 3-го року (включно) протягом 4-рьох років щорічно по 300 грн.

Загальна вартість інвестиційного кредиту становить - ___ % річних.

  1. Компанія виготовляє продукт А. Величина постійних витрат – ___ тис. грн. для даного виробництва. Максимально можливий обсяг випуску продукції становить ___ одиниць. Одиниця продукції реалізується за ціною ___ грн., змінні витрати становлять – ___ грн. на одиницю продукції. Визначити математично та графічно точку беззбитковості.

  2. Виробничі потужності підприємства складають __ одиниць продукції, величина постійних витрат – __ тис грн., змінні витрати на одиницю продукції – __ грн., ціна одиниці продукції становить __грн.

Визначте силу впливу виробничого (операційного) важеля (леверіджу) та проаналізуйте на скільки зміниться прибуток підприємства при збільшенні обсягу виробництва на 30%.

  1. Обсяг реалізації __ шт., ціна одиниці продукції _ грн., постійні витрати __ грн., змінні витрати на одиницю продукції __ грн.. Сукупний розмір капіталу підприємства ___ грн.., з них величина боргових зобов’язань ___ грн.., відсоткова ставка по кредиту __ %. Визначте рівень фінансового важеля та відсоткову зміну дохідності власного капіталу (прибутку на акцію) якщо валовий прибуток збільшиться на 15%.

  2. Підприємство планує реалізувати інвестиційний проект вартістю __ тис. грн. Вартість позичкового капіталу становить __%, а ставка доходу інвестованого капіталу (власний капітал + довгострокова заборгованість) – __%. Визначити рентабельність власного капіталу та ефект фінансового важеля, якщо частка боргу у структурі капіталу збільшиться з __% до ___%.

  3. Порівняйте рентабельність власного капіталу та ефект фінансового важеля при різній структурі капіталу. Весь інвестований капітал становить ___ тис.грн., норма дохідності інвестиційного капіталу – ___ % річних. При першій структурі капіталу власний капітал становить – __%, позичковий капітал – __%, середня вартість кредиту – __ % річних; при другій структурі власний капітал – __%, позичковий капітал – __%, середня вартість кредиту – __ % річних.

  4. Відповідно до Положення “Про державне кредитування будов і об’єктів виробничого призначення”, затвердженим Наказом Міністерства фінансів, комерційний банк надав державний інвестиційний кредит приватному підприємству на суму __ млн. грн. строком на __ роки. Визначити: відсоткову ставку за кредит; суму кошів, які надійдуть у бюджет та у комерційний банк протягом усього строку кредитування, якщо кредит погашатиметься щоквартально рівними частками.

  5. На продажу виставлено об’єкт нерухомості, дійсний валовий дохід якого становить ___грн. За угодами, які раніше були заключні по нерухомості в цьому регіоні одержані такі дані (див. Табл.).

Таблиця.

Об’єкт

Ціна продажу, грн.

Дійсний валовий дохід, грн.

Валова ставка доходу

1

2

х

х

х

х

х

х

Використовуючи мультиплікатор валових рентних платежів та ринкову вартість об’єкту нерухомості.

  1. Інвестор планує одержати __% доходу на свої інвестиції в об’єкт нерухомості. Для фінансування угоди є можливість отримати кредит у розмірі __% від вартості цього об’єкта нерухомості під ___% річних. Визначити ставку капіталізації та вартість об’єкту нерухомості при умові, якщо чистий операційний доход від нього становить ____ грн.

  2. Інвестор планує придбати нерухомість вартістю в __ тис. грн. За його розрахунками володіння об’єктом нерухомості має принести щорічний дохід у розмірі ___%. Для реалізації проекту інвестор під заставу майна одержав кредит в сумі ___ тис. грн. під ___% річних строком на __ років. За умовами кредитного контракту погашення суми основного боргу має проводитися рівними платежами, а нарахування відсотків - в кінці року. Скласти графік погашення іпотечного кредиту.

  3. На продаж виставлено об’єкт нерухомості вартістю __ тис. грн. Інвестор планує отримати доход на вкладений капітал в розмірі __% річних, вважаючи, що щорічний грошовий потік становитиме приблизно __ тис. грн. Одночасно інвестор планує відшкодувати свої інвестиції за ___ роки. Необхідно визначити коефіцієнт капіталізації, а також можливість відшкодування інвестицій за вказаний строк.

  4. Власник будинку, початкова вартість якого ___ тис. грн., здає його в оренду на ___ років. Після закінчення терміну оренди дім втрачає свою початкову вартість на ___%. Визначити: величину щорічного орендного платежу, який вноситься в кінці кожного року, який забезпечив би відшкодування частини втраченого капіталу та дохід на вкладений капітал у розмірі ___% річних; коеф­іцієнт капіталізації.

  5. Земельна ділянка здається в оренду на __ років за відсотковою ставкою у розмірі ___% річних. Поточний дохід залишається постійним і становить ___ тис. грн. Передбачається, що до закінчення строку оренди вартість земельної ділянки зросте на ___%. Визначити коеф­іцієнт капіталізації та поточну вартість ділянки.

  6. По виставленому на продаж об’єкту нерухомості очікується одержання щорічного чистого операційного доходу в розмірі __ грн. Для придбання об’єкту інвестор планує одержати іпотечний кредит у розмірі ___% вартості об’єкту під ___% річних. Інші __% відсотків будуть представлені власним капіталом, на який інвестор бажає одержати __% доходу. Відшкодування усіх інвестиції має здійснитися при перепродажу об’єкту. Визначити вартість об’єкта скориставшись методом інвестиційної групи з амортизацією, якщо строк кредиту становить __ років з щоквартальним погашенням боргу.

  7. Визначити вартість об’єкту нерухомості, який буде продано через __ років. Вартість перепродажу невідома, але прогнозується, що за період володіння вартість нерухомості збільшиться на __%. Інші параметри угоди такі: річний чистий операційний доход - ___ грн.; основна сума іпотечного боргу ____ грн., строк кредиту - ___ років, ставка ___ % річних.

  8. Фермер бажає придбати частку землі, на яких середня урожайність зернових з гектара становить ___ центнера. Виробничі затрати на гектар землі становитимуть ___ грн. Визначити диференціальний рентний доход з орних земель, який одержить фермер за економічною оцінкою по виробництву зернових культур, якщо середня ринкова ціна реалізації центнера зерна становить ___ грн., а коефіцієнт норми рентабельності – __ %.

  9. Інвестор планує одержати 16% доходу на свої інвестиції в земельну ділянку. Для фінансування угоди є можливість отримати кредит у розмірі __% від вартості землі під __% річних. Визначити ставку капіталізації та вартість землі при умові, якщо чистий операційний доход від неї становить ___ грн.

  10. Визначте величину лізингових платежів, якщо вартість обладнання – ___ тис. у. о.; строк лізингового договору – ___ роки; лізинговий відсоток – ___%; внесок платежів здійснюється __ рази в рік, а залишкова вартість обладнання складає ___%. Складіть графік лізингових платежів.

  11. Корпорація звернулась в лізингову компанію з проханням надати в оренду станок вартістю __ тис. грн. на строк __ років. Згідно ТЕО строк корисної експлуатації даного обладнання становить – __ років. При нормі амортизації обладнання даного типу – __ % у рік – період амортизації становитиме __ років. При розрахунку лізингової плати лізингова компанія виходить з лізингового проценту, який становить __ % річних, який включає в себе процентну ставку за кредит - __ % та поточні витрати лізингової компанії – __ %. Лізингові платежі будуть сплачуватися щоквартально. За умовами лізингової угоди передбачено авансовий платіж в розмірі 20% вартості об’єкту лізингу. По закінченні строку лізингу передбачено продаж обладнання лізингоодержувачу за залишковою вартістю – __ тис. грн. Визначити вид лізингу; доход, який одержить лізингова компанія від даної операції та скласти графік лізингових платежів за весь строк користування об’єктом лізингу.

  12. Підприємство звернулось в лізингову компанію з проханням надати в оренду обладнання вартістю __ тис. грн. на строк __ років. Період амортизації становитиме __ років. При розрахунку лізингової плати лізингова компанія виходить з лізингового проценту, який становить __ % річних, який включає в себе процентну ставку за кредит - __ % та поточні витрати лізингової компанії – __ %. Лізингові платежі будуть сплачуватися двічі в рік. Щорічна страхова премія буде встановлена у розмірі___ % від вартості об’єкта лізингу. По закінченні строку лізингу передбачено повернення обладнання лізингодавцю. Визначити вид лізингу; доход, який одержить лізингова компанія від даної операції та скласти графік лізингових платежів за весь строк користування об’єктом лізингу.

34. Підприємство звернулося до банку за кредитом для фінансування інвестиційного проекту. На ринку банківських кредитів безінфляційна кредитна ставка становить __ %, а ставка інфляції __%. Ймовірність втрати позичених коштівзнаходиться на рівні ___. Визначити за якою ставкою банк надасть інвестиційний кредит позичальнику.

35. Визначити седньоквадратичне відхилення за проектом А, використавши дані таблиці.

Оцінка можливого результату

Запроектований доход

Значення ймовірностей

Можливий доход

Песимістична

Стримана

Оптимістична