Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансові інвестиції.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
415.74 Кб
Скачать

Цінний папір Фактор “бета”

А

Б

В

а) розрахувати приблизну зміну дохідності кожного з цінних паперів, якщо ринкова нора дохідності у наступному періоді зросте на ___%;

б) розрахувати приблизні зміни дохідності кожної акції, якщо ринкова норма дохідності знизиться на __%;

в) проранжувати цінні папери за рівнем ризику. Який із цінних паперів буде приносити найкращі результати в умовах економічного спаду?

53. Безризикова ставка відсотку зараз складає ___%, а ринкова дохідність – ___%. Інвестиційні інструменти характеризуються наступними значеннями показника “бета”:

Інвестиційний Фактор “бета” інструмент

АА

ББ

ВВ

СС

ДД 0,0

а) який інструмент найбільш ризиковий? Який найменш ризиковий?

б) використати САРМ для визначення очікуваної норми дохідності за кожним інструментом.

в) які висновки про ризик і очікувану дохідність можна отримати з відповідей на наведені вище питання?

54. Портфель складається з трьох акцій. Питома вага першої акції – ___%, другої – ___%, третьої – ___%. Очікувані дохідності акцій відповідно дорівнюють _%, __%, ___%. Визначити очікувану дохідність портфеля?

55. Очікувана дохідність портфеля дорівнює ____%, стандартне відхилення – ___%. Яку дохідність і з якою імовірністю може одержати інвестор через рік?

56. Портфель складається з двох акцій А і В з кореляцією дохідності – 1. Стандартне відхилення дохідності акції А дорівнює ___%, акції В – ___%. Визначити питому вагу кожної акції в портфелі, щоб його ризик дорівнював нулю.

57. Портфель складається з двох акцій – А і В. Питома вага акції А дорівнює ___%, очікувана дохідність – ___%, стандартне відхилення дохідності – ___%. Питома вага акції В дорівнює ___%, очікувана дохідність – ___%, стандартне відхилення дохідності – ___%. Коефіцієнт кореляції дохідності акцій дорівнює ___%. Визначити очікувану дохідність і ризик портфеля.

58. Дохідність портфеля А __%, стандартне відхилення – ___%; портфеля В відповідно – ___% і ___%; портфеля С – __-% і ___%; портфеля Д – ___% і __%. Визначити, які портфелі є домінуючими відносно один одного?

59. Дохідність ризикового активу дорівнює ___%, активу без ризику – __%. Інвестор має намір сформувати кредитний портфель з дохідністю __%. Визначити, у яких пропорціях йому потрібно придбати ризиковий і безризиковий актив?

60. Дохідність ризикового активу – __%. Інвестор може позичити кошти під ___% річних. Визначити, у якій пропорції від вартості портфеля інвестору потрібно позичити кошти, щоб сформувати позичковий портфель з очікуваною дохідністю ___%?

61. Використовуючи дані таблиці, розрахувати коефіцієнт варіації для акцій компанії АВС і СМК, якщо відомо, що імовірність для варіанта 1 для обох акцій складає __%, варіанта 2 – ___%, варіанта 3 - ___%. Оцінити ризик альтернативних вкладень.

Показники

Акція компанії АВС

Акція компанії СМК

Поточна ринкова вартість, грн.

Очікуваний дивіденд, грн.

Варіант 1

Варіант 2

Варіант 3

62. На основі даних таблиці потрібно:

1. Оцінити ризик вкладень в акції компанії А. і В. Скласти аналітичний висновок.

Акції компанії А

Акції компанії В

Дохідність, %

Імовірність

Дохідність, %

Імовірність

63. Портфель складається з п’яти активів. Питома вага і бета першого активу дорівнює відповідно ____% і ___, другого – __% і ___, третього – ___% і __, четвертого – ___% і ___, п’ятого – ___% і __. Визначити бету портфеля.

64. Портфель складається з двох акцій – А і В. Питома вага акції А у портфелі дорівнює __%, бета – __, неринковий ризик – ___%. Питома вага акції В дорівнює ___%, бета – ___, неринковий ризик – __%. Ринковий ризик дорівнює ___%. Чому дорівнює весь ризик портфеля, представлений стандартним відхиленням?

65. Портфель складається з двох активів. Питома вага першого активу __%, другого – ___%, альфа портфеля – __, першого активу – __. Визначити альфу другого активу.

66. Середня дохідність активу за попередні періоди дорівнює ___%, середня дохідність ринку – ___%. Коваріація дохідності активу з дохідністю ринку складає ___. Стандартне відхилення дохідності ринкового портфеля дорівнює ___%. Визначити рівняння ринкової моделі.

67. Бета активу __, стандартне відхилення його дохідності – ___%, ринку – __%. Визначити ринковий ризик портфеля.

68. =____, =____, річна норма дохідності по ринковому портфелю за останні ___ років - ____%, ( = ___). Визначити ефективність портфелів А, В і С, якщо відомі дані:

Портфель

А

В

С

69. За останні ___ років очікувана дохідність за ринковим портфелем rm була ____, а очікувана дохідність за державними облігаціями rf склала ___. Припустимо, що Ви адміністратор великого пенсійного фонду, який розділений за останні ___ років між трьома інвестиційними менеджерами. Необхідно вирішити, чи поновлювати контракти з менеджерами по управлінню портфелем цінних паперів. Припустимо, Ви одержали такі результати про те, як вони діяли.

Інвестиційний менеджер

А

В

С

70. На початок періоду управління вартість портфеля дорівнювала ____ грн. Через два місяці вона зросла до _____. грн., і з портфеля було вилучено _____грн. Ще через чотири місяці вартість портфеля склала ____ грн. і у нього було добавлено ____грн. Ще через шість місяців вартість портфеля зросла до _____ грн. Визначити дохідність портфеля за рік.

71. На початок періоду управління портфелем ставка без ризику дорівнювала ___%, очікувана дохідність ринку – ___%, бета портфеля –___. У кінці періоду управління портфелем його фактична дохідність склала ___%. Визначити значення індексу Дженсена.

72. Фактичне стандартне відхилення портфеля за рік склало ___%, бета – ___. Середня ставка без ризику за цей період дорівнює ___%, середня дохідність портфеля – ___%. Визначити значення коефіцієнтів Шарпа і Трейнора.

73. Акція придбана за ___грн., очікуваний дивіденд ___грн. Ставка банківського відсотку ____% річних. Визначити об’єкт вкладення коштів, який забезпечує більшу дохідність і безпеку фінансових інвестицій.

74. Визначити, який варіант забезпечить інвестору більш високу дохідність: придбання облігації з купонною ставкою ___% за номінальною вартістю, або придбання безкупонної облігації з дисконтом ____%, що гаситься за номіналом. Строк позики за обома облігаціями ___ рік.

75. Облігація А розміщується на рік з дисконтом ___%, облігація Б розміщується за номіналом і має купонну ставку ___%, облігація В продається за курсом ___грн. з купонною ставкою ____%. Визначити, придбання якої облігації доцільніше виходячи з майбутньої дохідності паперів.

76. Цінний папір з фактором “бета” ____ розглядається на той момент, коли ставка безризикових активів складає ___%, а ринкова дохідність – ____%. Визначити очікувану дохідність цінного паперу.

77. Пояснити, чому інвестор повинен отримати ____% на всі доходи від інвестицій впродовж періоду користування, щоб повна дохідність фактично дорівнювала ____%.

78. Облігація номіналом _____грн. випущена у обіг зі строком погашення через ____ роки. Купон у розмірі ____% виплачується __ рази на рік. Ринкова відсоткова ставка – ___%. Облігація розміщується на первинному ринку з дисконтом ___%. Оцініть доцільність придбання облігації.

79. Облігація з нульовим купоном зі строком обігу ___ місяці продається на ринку за ціною ___% від номіналу. Що вигідніше: купити облігацію або покласти гроші на депозит у банку, за умови, що депозитна ставка складає __%.

81. Розрахувати дохідність за період володіння активом для вказаних нижче варіантів інвестицій. Яка частина доходу не буде реалізована, якщо тримати кожний з цих інструментів більше одного року? Який інструмент краще обрати, якщо вони підпадають під однаковий ризик?

Перелік завдань для СРС, форми її організації, терміни виконання та кількість балів, які можна отримати за виконання завдань з СРС, оформлені у вигляді Карти самостійної роботи студентів (Розділ 9). Кожен студент роздруковує для себе Карту самостійної роботи студента із «Методичних матеріалів щодо змісту та організації самостійної роботи студентів, поточного і підсумкового контролю знань з науки (дисципліни)», що розміщені на сайті університету, обирає індивідуальні завдання . Бали, одержані студентами за виконання різних видів самостійної роботи, проставляються викладачем в Електронному журналі обліку поточної успішності студентів.

Поточні консультації студентів з питань виконання завдань СРС, а також підведення підсумків з деяких видів виконаних робіт здійснюються під час планових занять з індивідуально-консультативної роботи.