Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналітика банківського ринку.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
395.26 Кб
Скачать

1. Зміст навчальної дисципліни за темами

Тема 1. Методологія дослідження банківського ринку

Сутність банківського ринку. Учасники банківського ринку. Ознаки сегментування банківського ринку. Загальнонаукові та спеціальні прийоми і методи дослідження. Класифікація інституційних секторів економіки. Класифікація інституційних одиниць. Етапи аналізу ринку. Якісний та кількісний аналіз банківського ринку.

Тема 2. Інструментарій аналітичних досліджень конкуренції та настроїв клієнтів банків

Специфіка банківського конкурентного середовища. Інструменти дослідження банківського ринку. Класифікація факторів та бар’єрів ринку. Показники насиченості банківськими послугами. Критерії оцінки клієнтів банків.

Тема 3. Аналітика заощаджень та депозитного ринку

Сутність та класифікація доходів домогосподарств. Сутність та класифікація витрат домогосподарств. Сутність та основні елементи заощаджень домогосподарств. Стратегії фінансової поведінки домогосподарств. Фінансова грамотність населення. Фактори впливу на обсяги заощаджень населення.

Особливості функціонування депозитного ринку. Аналіз депозитів, залучених комерційними банками у розрізі секторів економіки, типів депозитів, видів валют, строків погашення. Рейтинги банків за різними критеріями. Види депозитних продуктів, що пропонуються банками клієнтам. Фактори, що впливають на розвиток депозитного ринку.

Тема 4 Аналітика кредитного ринку

Сутність та функції кредитного ринку. Структура кредитного ринку. Класифікація інструментів кредитного ринку. Склад суб’єктів кредитного ринку. Класифікація кредитів, що надаються банками. Основні показники функціонування кредитного ринку. Аналіз кредитів, наданих комерційними банками у розрізі секторів економіки, початкових строків погашення, валют. Аналіз кредитів, наданих комерційними банками в інституційні сектори економіки країни. Рейтинги банків за різними критеріями. Види кредитних продуктів, що пропонуються банками клієнтам. Фактори впливу на розвиток кредитного ринку.

Тема 5. Дослідження грошового ринку

Поняття і загальна характеристика грошового ринку. Суб’єкти і структура грошового ринку. Інструменти грошового ринку. Роль центрального банку на грошовому ринку. Заходи та інструменти регулювання. Інфляція та її вплив на грошовий обіг. Споживчі ціни як індикатор інфляційних змін. Правило Тейлора. Система показників грошової маси та грошового обігу. Купюрний склад готівки. Аналіз грошового обігу.

Тема 6. Дослідження ринку капіталів

Сутність ринку капіталів і його функції. Структура, об’єкти і суб’єкти ринку капіталів. Ринок капіталів як сегмент фінансового ринку. Роль банків на ринку капіталів. Основні поняття ринку капіталів. Особливості функціонування ринку капіталів. Фактори впливу на розвиток ринку капіталів.

Тема 7. Аналітика валютного ринку

Поняття валютного ринку і його функції. Структуризація валютного ринку. Суб’єкти валютного ринку. Сутність валют та її класифікація. Конвертованість валюти. Валютний курс: сутність, порядок визначення. Види операцій на валютному ринку. Джерела інформації про стан валютного ринку. Основні показники функціонування валютного ринку. Фактори впливу на розвиток валютного ринку.