Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LYeKTsIYa_14.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

Мал. 4 Знімач первинного валу коробки передач автомобіля газ- 52-03.

Карданна передача. Відмови і несправності карданної передачі проявляються у вигляді шуму, вібрацій і різких стуків в карданах, що виникають при русі автомобіля у момент переходу з однієї передачі на іншу і різкому збільшенні частоти обертання колінчастого валу двигуна (наприклад, при переході від гальмування двигуном до розгону). Показником порушення нормальної роботи кардана може бути його нагрів до високої температури (понад 100° С) і биття карданного валу.

Вказані несправності виникають внаслідок зносу отворів у вилках кардана, голчастих підшипників, хрестовин і шліцьових з'єднань карданного шарніра, внаслідок чого порушується балансування карданного валу і возникаюзначительные ударні осьові навантаження на голчасті підшипники. Ушкодження сальників хрестовини кардана призводять до швидкого зносу шпильки і голчастого підшипника.

Діагностування при ТО карданної передачі проводять різким поверненням карданного валу від руки в обидві сторони з використанням пристосування .За величиною вільного провертання валу визначають міру зносу карданових і шліцьових з'єднань. Через 8-10 тис. км пробігу перевіряють стан болтових з'єднань фланців вилки веденого валу коробки передач і валу провідної шестерні головної передачі з фланцями кінцевих карданових і кріплення проміжної опори карданного валу. Перевіряють також стан гумових чохлів на шліцьових з'єднаннях і сальників хрестовини кардана.

При ТО усі болти кріплення валу до фланця заднього моста і провідного валу КПП мають бути затягнуті з моментом затягування 80-100 Н-м.

Голчасті підшипники карданових змащують рідким маслом, вживаним для агрегатів трансмісії (ТАп- 10, ТАп- 15, ТАп-15В, МТ- 16 п) через масельнички хрестовини до появи масла через запобіжний клапан. Шліцьові з'єднання змащують через прес-масельничку консистентним мастилом (УС- 1 і УСС- 1).

У деяких автомобілів (наприклад, ГАЗ- 24 "Волга") шліцьові з'єднання змащують маслом МС- 20 або МК- 22 (заменитель- трансмісійне масло). Підшипник проміжної опори, змонтований в гумовій обоймі (у автомобіля ГАЗ-53А), змазування практично не потребує, оскільки мастило закладене в нього при зборці на заводі. Опорний підшипник автомобіля ЗіЛ- 130 змащують консистентним мастилом через прес-масельничку при черговому ТО.

ПР карданного валу проводять після зняття його з автомобіля у разі збільшення проміжків в карданах і вібрації в результаті порушення динамічного балансування (неурівноваженості). Дисбаланс може бути викликаний прогином або вм'ятинами труб валів, погнутостью фланців провідної шестерні заднього моста або коробки передачі іншими несправностями.

Биття карданного валу перевіряють на пристосуванні (мал. 5) індикаторами, встановленими на плиті.

Рис 5 Пристосування для перевірки биття карданного валу : 1-центр пристосування, 2 - оправляння, 3-труба карданного валу, 4 - фланець.

Биття валу автомобіля ЗіЛ- 130 по довжині не повинне перевищувати 0,8мм, а по кінцях поблизу вилок -0,4мм. При перевищенні допустимого биття вал правлять за допомогою пресу, встановлюючи вал на опры (призми). Динамічне балансування карданного валу проводиться на спеціальних верстатах. Для автомобіля ГАЗ- 24 допустимий дисбаланс карданного валу в зборі при частоті обертання 750 об/хв складає 0,15 Н-см для автомобілів ЗіЛ - 0,7 Н-см. Усувають дисбаланс приварюванням пластинів балансувань на обох кінцях валу (труби). Вилки кардана зі зношеними шліцами, зношені голчасті підшипники і сальники

замінюють.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]