Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ 3 семинар.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
988 Кб
Скачать

9. Назвіть закони діалектики Гегеля.

Якщо розум і дійсність тотожні і розум розвивається діалектично (як це добре видно на прикладі розвитку філософського мислення), то і дійсність повинна розвиватися діалектично. Світ повинен підкорятися законам діалектичної логіки. Отже, ми повинні знаходити в світі суперечності, які допускаються діалектичної логікою. Саме той факт, що світ сповнений суперечностей, ще раз роз'яснює нам, що закон протиріччя повинен бути відкинутий за непридатністю. На підставі філософії тотожності розуму і дійсності стверджується, що оскільки ідеї суперечать один одному, також і факти можуть суперечити один одного, і що факти, як і ідеї, розвиваються завдяки розбіжностям, - і тому від закону протиріччя необхідно відмовитися.

11. Гегель був представником об'єктивного реалізму або суб'єктивного реалізму?

Філософія займає важливу частину філософії Гегеля. Історію рухають протиріччя між національними духами, які суть - думки і проекції Абсолютного Духа. Коли у Абсолютного Духу зникнуть сумніву, він прийде до Абсолютної Ідеї Себе, а історія закінчиться і настане Царство Волі.

12.Хто був учнем Гегеля?

У Гегеля було быгато учнiв ось вони: Розенкранц, Фейєрбах, Маркс, Енгельс, Бруно Бауер, Томас Грін,Бредлі, Ленін, Хайдеггер, Олександр Кожев, Сартр,Карл Барт,Ханс Кюнг, Хабермас, Гадамер, Ильенков

13. Що таке антропологічний матеріалізм?

Антропологічний матеріалізм:

- усматривающий в людині основну світоглядну категорію; і

- який стверджує, що тільки на її основі можна розробити систему уявлень про природі, суспільстві і мисленні.

14. Яке почуття Фейєрбах вважав найголовнішим для людини і чому?

Між тим, Фейєрбах сходиться з Бенеке в прагненні протиставити "фізику" вдач "метафізики" і розвиває цю думку в ще більш радикального формі, протиставляючи етику щастя пануючим моральним навчань. Етика має своїм об'єктом людську волю; але де немає стимули, там немає і волі, а де ні стимули на щастя, там немає і взагалі ніякого стимули. "Моральність без блаженства- це слово без сенсу"

15. Коли і ким було створено філософське вчення марксизм?

У 40-х роках XIX століття класова боротьба між пролетаріатом і буржуазією виступила на перший план в найбільш розвинених країнах Європи (повстання ліонських ткачів в 1831 і 1834, підйом руху англійських чартистов в середині 30-х - початку 50-х рр., повстання ткачів в Сілезії в 1844).

У цей період німецькі мислителі. Маркс і Ф. Енгельс навесні 1847 прилучилися до таємного пропагандистського суспільству "Союз комуністів", організованому німецькими емігрантами, з якими Маркс познайомився в Лондоні. За дорученням товариства вони склали знаменитий "Маніфест комуністичної партії", опублікований 21 лютого 1848 р. У ньому вони проголосили невідворотність загибель капіталізму від рук пролетаріату і привели коротку програму переходу від капіталістичної громадської формації до комуністичної.

16. Яке суспільство марксисти счетали ідеальним і чому?

У ряді держав протягом тих чи інших історичних періодів у владі були різні політичні партії і рухи які називають себе марксистськими, або перебували під впливом марксизму. Марксизм в цих країнах часто з'являвся офіційною державною ідеологією чи був такий де факто.

Далеко не всі політики, які використовували і використовують марксизм для виправдання своїх дій, дійсно в ньому розбиралися і були його послідовними і переконаними прихильниками. Досить часто марксизм використовувався як ідеологічну прикриття для задумів і дій, далеких від ідей та цілей марксизму.

Ряд сучасних дослідників висловлюють думку, що в СРСР і деяких інших країнах партійна номенклатура використовувала марксистські ідеї в їх догматизированном і вульгарному поданні