Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_17._Місцеві_фінанси.2009-2010_н._р.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
165.49 Кб
Скачать

3. Доходи місцевого бюджету – це грошові кошти, які надходять в безоплатному і безповоротному порядку у відповідності із законодавством в розпорядження органів місцевого самоврядування.

Доходи місцевих бюджетів формуються за рахунок наступних джерел:

  • місцевих податків і зборів якими є податок з реклами, комунальний податок, готельний збір, збір за парування автотранспорту, ринковий збір, курортний збір, збір за видачу ордера на квартиру, збір за участь у бігах на іподромі, збір за виграш на бігах на іподромі, збір за право використання місцевої символіки, збір за проведення телезйомок і кінозйомок, збір за проведення місцевого аукціону, збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг та ін.;

  • закріплених доходів якими є загальнодержавні податки та інші платежі, за якими встановлюються нормативи відрахувань в місцеві бюджети на наступний фінансовий рік, а деяких випадках і на довгостроковій основі. До них належать: прибутковий податок з громадян, податок на прибуток, платежі за спеціальне використання природних ресурсів, плата за землю, акцизний збір з вироблених в Україні товарів, фіксований сільськогосподарський податок, єдиний податок із суб’єктів малого підприємництва, державне мито тощо.;

  • неподаткових доходів якими є плата за державну реєстрацію, плата за оренду майнових комплексів, частина доходів, від приватизації майна, яка визначається Законом про державний бюджет на рік, надходження від місцевих грошово-речових лотерей, надходження від фінансових санкцій, міжбюджетні трансферти.

З прийняттям Бюджетного кодексу в Україні структура доходів місцевих бюджетів з року в рік суттєво не змінюється, в зв'язку, з повною централізацією фінансових ресурсів в державному бюджеті. В зв'язку з цим, структуру доходів місцевих бюджетів наведемо на прикладі 2006 бюджетного року. Так, доходи місцевих бюджетів складалися з:

  • податкових надходжень - 77,6% від усіх надходжень місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів);

  • неподаткові надходження - 12% від усіх надходжень місцевих бюджетів;

  • доходи від операцій з капіталом - 6,7%;

  • надходження до цільових фондів - 3,7%.

У 2006 році обсяг податкових надходжень місцевих бюджетів становив 30 931,6 млн. гривень. Це на 7 342,8 млн. грн., або на 31,1%, більше, ніж за відповідний період минулого року.

Збільшення цих надходжень відбулося в основному за рахунок таких джерел:

  • податку з доходів фізичних осіб - на 6 304,6 млн. грн., або на 38,2%;

  • плати за землю - на 404,2 млн. грн., або на 14,9%;

  • податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів - на 251,5 млн. грн.., або на 30,2%.

Видатки місцевих бюджетів – це грошові кошти, які спрямовуються на фінансове забезпечення завдань і функцій місцевого самоуправління. Видаткова частина місцевих бюджетів включає фінансування видатків, пов’язаних з вирішенням питань місцевого значення, управлінням, розвитком економіки і соціальної сфери.

Критерії розмежування видів видатків між місцевими бюджетами встановлені, виходячи з повноти надання послуги та наближення її до безпосереднього споживача.

Перша група - видатки на забезпечення бюджетних установ та заходів, які забезпечують необхідне першочергове надання соціальних послуг, гарантованих державою і які максимально наближені до споживачів. Здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст та їх об'єднань (фінансування органів місцевого самоврядування, дошкільної та середньої освіти, дільничні лікарні, будинки культури, клуби, бібліотеки).

Друга група - видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які забезпечують надання основних соціальних послуг, гарантованих законодавством для всіх громадян України. Здійснюються з бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення, а також районних бюджетів (те ж саме тільки на рівні районів, міст обласного підпорядкування).

Третя група - видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які забезпечують гарантовані державою соціальні послуги для окремих категорій громадян або фінансування програм, потреба в яких існує в усіх регіонах України. Здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів (те ж саме тільки на рівні областей, АРК).

Виключно із місцевих бюджетів фінансуються видатки на:

  • утримання органів місцевого самоврядування;

  • формування муніципальної власності та управління нею;

  • організацію, утримання і розвиток установ невиробничої сфери;

  • утримання місцевих органів охорони громадського порядку;

  • утримання житлово-комунального господарства;

  • благоустрій та озеленення територій;

  • організацію транспортного обслуговування населення;

  • реалізацію цільових програм, що приймаються органами місцевого самоуправління;

  • обслуговування і погашення муніципального боргу;

Економічна сутність місцевих бюджетів виявляється у формуванні грошових фондів, які є фінансовим забезпеченням діяльності місцевих рад народних депутатів і місцевих державних адміністрацій, розподілі та використанні цих фондів на фінансування, утримання й розвиток соціальної інфраструктури, місцевого господарства.

З місцевих бюджетів здійснюються видатки на такі цілі:

  • фінансування установ та організацій освіти, культури, науки, охорони здоров'я, фізичної культури, молодіжної політики, соціального забезпечення і соціального захисту населення, що перебувають у підпорядкуванні виконавчих органів влади АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя, а також соціально-культурних заходів відповідно до покладених на ці органи влади функцій;

  • утримання представницьких і виконавчих органів влади АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя та органів місцевого самоврядування;

  • фінансування підприємств і господарських організацій, що входять до складу місцевого господарства, природоохоронних заходів;

Усі ці витрати безпосередньо пов'язані з інтересами широких верств населення й суттєво впливають на загальні соціальні процеси в державі й насамперед на рівень його добробуту, освіченості, забезпеченості медичними послугами, а також послугами в галузі культури, спорту, соціальної захищеності на випадок непередбачуваних обставин. Найактуальнішою проблемою для зміцнення фінансової бази місцевого самоврядування і насамперед дохідної частини місцевих бюджетів є чітке розмежування доходів і видатків між місцевими і державним бюджетом України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]