Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_17._Місцеві_фінанси.2009-2010_н._р.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
165.49 Кб
Скачать

Тема 17 : Місцеві фінанси План

  1. Сутність місцевих фінансів та їх склад.

  2. Значенні місцевих бюджетів в соціально – економічному розвитку регіонів.

  3. Доходи і видатки місцевих бюджетів України.

Самостійна робота

  1. Збалансування місцевих бюджетів.

  2. Бюджет розвитку місцевих бюджетів.

  1. За економічною сутністю місцеві фінанси – це система формування , розподілу і використання фінансових ресурсів для забезпечення місцевими органами влади покладених на них функцій і завдань ,як власних так і делегованих.

За допомогою місцевих фінансів держава проводить соціальну політику, фінансування освіти, охорони здоров'я, культури, вирівнювання рівнів економічного та соціального розвитку територій. Розпорядниками місцевих фінансових ресурсів виступають органи місцевого самоврядування; управління місцевими фінансами здійснюють фінансові органи муніципальних утворень.

Місцеві фінанси охоплюють регіональні бюджети, бюджети адміністративно-територіальних одиниць і фінанси суб'єктів господарювання, які використовуються для задоволення регіональних потреб.

Місцеві бюджети виконують наступні функції:

- формування грошових фондів;

- розподіл цих фондів між галузями економіки, що фінансуються з місцевих бюджетів і наступне використання цих коштів;

- контроль за фінансово-господарською діяльністю суб'єктів економічної діяльності, які фінансуються з місцевих бюджетів.

Органи місцевого самоврядування, як і держава, бізнес, домогосподарства, мають у своєму розпорядженні певні грошові фонди та кошти, які в сукупності становлять їх фінансові ресурси. Джерелом фінансових ресурсів є ВВП. Фінансові ресурси місцевих органів влади складаються з:

  • доходів місцевих бюджетів;

  • цільових фондів;

  • місцевих позик (комунальний кредит);

  • фінансів підприємств комунальної форми власності;

  • інші фінансові ресурси.

Підприємства комунального господарства мають понад 20 напрямів діяльності серед яких :

  • житлове господарство та міські шляхи;

  • транспорт ( автобусні парки, метрополітен);

  • комунальна енергетика ( газові і теплові мережі );

  • комунальне обслуговування (готелі ) та інше.

Організаційно підприємства та заклади соціально – культурної сфери комунальної власності можна розділити на три групи :

  • підприємства ,що повністю перебувають на бюджетному фінансування;

  • підприємства ,що частково фінансуються за рахунок місцевих бюджетів;

  • підприємства ,що функціонують на принципі самоокупності .

Таким чином матеріальною основою місцевих фінансів централізовані і децентралізовані фінансові ресурси ,що формуються у фондовій і нефондовій формі.

Головними фінансовими фондами місцевих органів влади є :

  • місцеві бюджети ;

  • резервні і цільові фонди ;

  • фонди грошових ресурсів комунальних підприємств.

Ресурси, що залучаються місцевими органами влади у вигляді банківських кредитів ,від розміщення місцевих позик та деякі інші ,як правило перебувають у не фондовій формі.

Основне призначення місцевих фінансів є :

  • місцеві бюджети ;

  • регіональні фонди ;

  • місцеві позики;

  • фінанси муніципального господарства.

Головним елементом місцевих фінансів є видатки , оскільки вони відображають функції та завдання ,що покладаються на місцеву владу.

Місцеві фінанси сконцентровані в місцевих бюджетах, до яких відносяться: обласні, міські, районні, сільські і селищні бюджети.

В Україні нараховується більше 13 тисяч місцевих бюджетів. Найбільш численна група - це міські, сільські і селищні бюджети. Конституція України не передбачає існування обласних бюджетів, хоча в ній міститься нагадування про них.

Найбільше значення серед місцевих бюджетів приділяється міським бюджетам, тому що Україна - надзвичайно урбанізована держава - займає 3 - е місце в Європі по кількості міст, у містах проживає 3/5 усього населення України.

За допомогою міських бюджетів здійснюється розподіл і перерозподіл коштів між суб'єктами бюджетних відносин. Вони є інструментом управління економічними процесами на місцевому рівні.

2. Основною складовою місцевих фінансів є місцеві бюджети. У них зосереджено понад 80% від усіх фінансових ресурсів, що перебувають в розпорядженні місцевого самоврядування. Місцеві бюджети необхідно розглядати в двох аспектах. По-перше, як організаційну форму мобілізації частини фінансових ресурсів у розпорядженні органів місцевого самоврядування, по-друге, як систему фінансових відносин, які викають у процесі формування і використання фондів фінансових ресурсів.

Роль місцевих бюджетів в економічному і соціальному розвитку регіонів полягає в наступному:

  • зосередження фінансових ресурсів у місцевих бюджетах дозволяє органам місцевого самоврядування мати фінансову базу для реалізації своїх повноважень у відповідності з Конституцією.

  • формування місцевих бюджетів дає можливість регіонам в повній мірі проявити фінансово-господарську самостійність у видатках коштів на соціально-економічний розвиток регіону, забезпечити планомірний розвиток освітніх, медичних установ, установ культури, житлового фонду і комунікацій місцевого значення.

  • за допомогою місцевих бюджетів здійснюється вирівнювання рівнів економічного і соціального розвитку територій. З цією метою формуються і реалізовуються регіональні програми економічного і соціального розвитку регіонів.

  • маючи в розпорядженні бюджетні кошти, органи влади регіонів можуть збільшувати або зменшувати нормативи затрат на надання державних та місцевих послуг в установах невиробничої сфери.

  • концентруючи частину фінансових ресурсів у місцевих бюджетах, місцеві органи влади можуть централізовано спрямовувати фінансові ресурси на вирішення стратегічних завдань, розвиток в регіоні пріоритетних галузей промисловості, сільського господарства, соціальної сфери тощо.

  • місцеві бюджети через фінансові ресурси здійснюють вплив на оптимальні пропорції фінансування поточних і капітальних затрат і стимулювання ефективного використання матеріальних і трудових ресурсів, а також створення нових місцевих виробництв і промислів, що дозволяє створювати нові робочі місця і вносити певний вклад у вирішення проблем зниження безробіття в регіоні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]