Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G__1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

3. Нормативно-правове регулювання діяльності державної контрольно-ревізійної служби в Україні.

Основним законодавчим актом, який регулює діяльність контрольно-ревізійної служби в Україні є Закон України « Про ДКРС в Україні». Цей закон визначає статус ДКРС, її функції та правові основи.

Згідно ст.. 4, ДКРС діє при Міністерстві фінансів України і підпорядковуєть йому.

Згідно ст. 5, головне КРУ очолює заступник міністра фінансів, начальник управління, який призначається КМУ за поданням міністра фінансів.

КРУ виконує такі функції:

  1. організує роботу контрольно-ревізійних підрозділів по проведенню ревізій і перевірок, узагальнюють наслідки документальних ревізій і перевірок і у випадках, передбачених законодавством, повідомляють про них органам законодавчої та виконавчої влади.

  2. проводять ревізії та перевірки фінансової діяльності, стану збереження коштів і майна, достовірності обліку і звітності в міністерствах, відомствах, інших органах виконавчої влади, державних фондах бюджетних установах, а також підприємствах, які отримують кошти з державного бюджету.

  3. Проводять ревізії та перевірки правильності витрачання державних коштів на утримання місцевих органів державної виконавчої влади.

  4. Здійснюють контроль за усуненням недоліків і порушень, виявлених попередніми ревізіями та перевірками.

  5. Розробляють інструктивні та інші нормативні акти про проведення ревізій.

Головному КРУ надається право (ст.10):

  1. перевіряти у міністерствах, державних комітетах та інших органах виконавчої влади, на підприємства, установах, що фінансуються з державного бюджету грошові та бухгалтерські документи, звіти, кошториси і інші документи, що підтверджують надходження і витрачання коштів та матеріальних цінностей.

  2. безперешкодного доступу на склади, у сховища, виробничі та інші приміщення для їх обстеження і з‘ясування питань, пов‘язаних з перевіркою.

  3. Залучати на договірних засадах кваліфікованих фахівців відповідних міністерств, держ. комітетів, інших органів виконавчої влади, працівників підприємств тощо.

  4. Вимагати від керівників відповідних організацій, що перевіряються проведення різного роду інвентаризацій;

  5. Одержувати від НБУ та його установ, банків та інших кредитних установ необхідні відомості, копії документів, довідки про банківські операції та залишки на рахунках об‘єктів, що перевіряються.

  6. Одержувати від службових і матеріально відповідальних осіб об‘єктів, що ревізуються, письмові пояснення з питань, які виникають у ході перевірок.

  7. Накладати у випадках, передбачених чинним законодавством, на керівників та інших службових осіб адміністративні стягнення.

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]