Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G__1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать
  1. Види і форми фінансового контролю.

З огляду на класифікацію фінансових ресурсів за видами, місцем створення, джерелами формування, формою власності, рівнем управління та напрямами використання, а також різномаїття суб‘єктів та об‘єктів контролю загалом фінансовому контролю притаманне розмаїття видів, форм і методів його здійснення.

Проте однозначної класифікації фінансового контролю немає. Незважаючи на це, можна визначити певні спільні ознаки його поділу.

Так, залежно від суб‘єктів його здійснення поділяють на державний, муніципальний, незалежний, контроль власника. Як вже було зазначено вище, суб‘єктами державного контролю є юридичні особи, які від імені держави, відповідно до врегульованих правових норм, здійснюють контроль за діяльністю суб‘єктів господарювання, інших установ та організацій в частині дотримання ними встановлених норм щодо обігу фінансових ресурсів.

Муніципальний контроль здійснюється відповідно до законодавства про місцеві ради народних депутатів та місцеве самоврядування, тобто здійснення контролю за станом обліку та звітності на підприємства, організаціях, які є комунальною власністю, за додержанням зобов‘язань щодо платежів до місцевого бюджету.

Незалежний (аудиторський) контроль здійснюють аудитори на платних засадах за договорами з підприємствами різних форм власності. При цьому перевіряють стан обліку зазначених підприємств, відповідність звітності даним обліку, своєчасність розрахунків з бюджетом, підтверджують правильність складання фінансової звітності, декларацій, які підприємства подають податковим органам.

Контроль власника складається з внутрішньосистемного і внутрішньогосподарського контролю. Внутрішньосистемний здійснюють міністерства, державні комітети, концерни, асоціації, акціонерні об‘єднання відповідно до законодавства, якими передбачено, що комплексні ревізії і контрольні перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств проводяться за ініціативою власника, тобто органу, якому підпорядковане підприємство на правах власності.

Внутрішньогосподарський контроль передбачає контрольні функції, які здійснюються власниками підприємств відповідно до законодавства. Завданням даного контролю є перевірка господарських операцій у структурних підрозділах з метою недопущення перевитрат матеріальних та фінансових ресурсів, виконання виробничих планів, раціонального використання робочої сили, забезпечення збереження грошових коштів і ТМЦ, економного витрачання сировини, випуску продукції високої якості, яка має попит на ринку.

За періодичністю здійснення поділяють: попередній, поточний (оперативний), заключний (наступний або ретроспективний).

Попередній здійснюють перед виконанням господарських операцій, щоб запобігти нераціональним витратам і безгосподарності, незаконним діям.

Оперативний здійснюється в процесі виконання господарський операцій. Основними завданнями є виявлення відхилень в процесі виконання операцій з метою вжиття необхідних заходів щодо усунення негативних факторів і закріплення позитивного досвіду.

Заключний контроль здійснюється після завершення господарських операцій усіма контрольними органами. Основним завданням заключного контролю є перевірка правильності і законності проведення господарських операцій на підприємствах, виявлення порушень і зловживань, а також розробка заходів щодо усунення виявлених порушень і зловживань, а також розробка заходів щодо усунення виявлених недоліків і запобігання їх в майбутньому.

За інформаційним забезпеченням в контролю розрізняють: документальний,

фактичний контроль.

Документальний контроль полягає в тому, що встановлюють суть і достовірність господарських операцій за даними первинної документації, облікових регістрів і звітності, в яких вони знайшли відображення в бухгалтерському, внутрішньогосподарського і статистичного обліку.

Фактичним контроль полягає в установленні дійсного реального стану об‘єкта шляхом вимірювання, зважування, підрахунку тощо.

За формою здійснення фінансового контролю розрізняють такі контрольні перевірки: превентивні, поточні, тематичні, ревізії.

Превентивні (запобіжні) контрольні перевірки здійснюють на стадіях попереднього контролю виробничої і фінансово-господарської діяльності підприємств. Власник перевіряє оптимальність планів і збалансованість ресурсів згідно з технічно-обгрунтованими нормативами. Превентивні перевірки є найбільш ефективним засобом фінансового контролю, оскільки дають змогу запобігти виникненню недоліків, перевитрат і втрат ресурсів у господарській діяльності підприємства.

Поточні контрольні перевірки – засіб оперативного систематичного контролю конкретних операцій господарської діяльності підприємств. Поточні перевірки проводять усі контрольні органи з питань, які входять до їх компетенції.

Тематичні контрольні перевірки – засіб періодичного оперативного контролю за виконанням підприємствами однорідних господарських операцій (н-д, використання матеріальних, трудових ресурсів тощо). Тематичні перевірки подібні до поточних, але проводяться з більш широкого кола показників конкретної теми, із застосуванням методів економічного аналізу та залучення спеціалістів різного профілю.

Ревізія – метод заключного документального контролю, який дає можливість зробити всебічну оцінку виробничої і фінансово-господарської діяльності підприємства та інших об‘єктів підприємницької діяльності, дотримання законодавства з фінансових питань, достовірністю обліку і звітності, спосіб документального розкриття нестач, розтрат, привласнень та крадіжок коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань.

Отже, підсумуємо, що контроль поділяється наступним чином:

  • за суб‘єктами здійснення на: державний, муніципальний, незалежний, контроль власника;

  • за періодичністю здійснення на: попередній, поточний (оперативний), заключний (наступний або ретроспективний).

  • за інформаційним забезпеченням на: документальний, фактичний контроль

  • за формою здійснення фінансового контролю розрізняють такі контрольні перевірки: превентивні, поточні, тематичні, ревізії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]