Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011 Тести КПЗК роб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
644.1 Кб
Скачать

Почесні титули членів царюючих сімей

$ЮР1412,15,1,1,1,1

Який вид прімогенітури (престолонаслідування) закріплено у §1 шведського Акта про престолонаслідування 1810 р. (у редакції 1979 р.), за яким "право успадкування шведського престолу після короля Карла XIV Iогана належить нащадкам чоловічої і жіночої статі від потомків коронпринца Iогана Баптиста Юлія по праву нисхідної лінії короля Карла XVI Густава. Старші брат і сестра і нащадки старших брата і сестри мають перевагу перед молодшим братом і сестрою і нащадками молодших брата і сестри"?

агнатична (чи патрилінійна),

когнатична,

агнатично-когнатична,

матрилінійна (або утробна),

абсолютна (або рівна),

$ЮР1413,15,1,1,1,1

Яка система престолонаслідування закріплена у §1 шведського Акта про престолонаслідування 1810 р. (у редакції 1979 р.), за яким "право успадкування шведського престолу після короля Карла XIV Iогана належить нащадкам чоловічої і жіночої статі від потомків коронпринца Iогана Баптиста Юлія по праву нисхідної лінії короля Карла XVI Густава. Старші брат і сестра і нащадки старших брата і сестри мають перевагу перед молодшим братом і сестрою і нащадками молодших брата і сестри"?

австрійська (напівсалічна),

кастильська (англійська),

абсолютна (або рівна)

салічна система.

шведська система;

$ЮР1414,15,1,1,1,1

Який спосіб заміщення вакатного престолу монарха за умов відсутності законних спадкоємців передбачено у наведеному конституційному положенні: "Якщо вік обраного еміра менше 18-ти років, правління переходить до Ради регентів, яка призначається Радою правлячої династії. Рада регентів повинна складатися з голови, не менше трьох і не більше п'яти членів. Глава Ради і більшість його членів повинні бути з правлячої династії" (ст. 16 Конституції Катару)?

патронатна рада,

опікунська рада,

піклувальна рада,

колегіальний,

регентська рада;

$ЮР1415,15,1,1,1,1

Які типи і системи престолонаслідування знайшли своє одночасне закріплення у Конституції Королівства Тонга (ч.2 ст. 32): Главою держави є король (з 11 вересня 2006 р. – Джордж Тупоу V). Престолонаслідник повинен бути народжений у шлюбі. Престол передається старшому сину, а у разі його смерті – його спадкоємцям. Якщо у старшого сина немає дітей, то престол передається другому за старшинством сину (тобто молодшому брату старшого сина) або його спадкоємцям і так далі по чоловічій лінії. Якщо в королівському роді чоловіча лінія уривається, то престол успадковується старшою дочкою і її спадкоємцями (і далі за тим же принципом, що і по чоловічій лінії). Якщо ж і по жіночій лінії не залишається спадкоємців, то престол передається нащадкам і законним спадкоємцям Уїльяма Тунгі (колишнього губернатора Вавау, принц-консорта і прем'єра Тонга). Якщо і по цій лінії відсутні законні спадкоємці, то король може самостійно (зі схвалення Палати перів) призначити за життя свого спадкоємця. Якщо цього не було зроблено, то прем'єр-міністр або Кабінет міністрів за його відсутності зобов'язані скликати перів Законодавчої Асамблеї, яка на засіданні Палати перів повинна за допомогою голосування вибрати одного з вождів як короля, заснувавши таким чином нову королівську династію.

салічна система, агнатична (або патрилінійна) прімогенітура,

за законним спадкоємством;

шляхом обрання;

за призначенням попередника;

австрійська (напівсалічна) система, агнатично-когнатична прімогенітура,

$ЮР1416,15,1,1,1,1

Які типи і системи престолонаслідування знайшли своє одночасне закріплення у Конституції Бельгії: "Конституційні повноваження Короля спадкові в прямому, природному і законному потомстві Його Величності Леопольда-Георга-Христіана-Фредеріка Саксен-Кобургського в порядку первородства (ст.85). За відсутності потомства Його Величності Леопольда-Георга-Христіана-Фредеріка Саксен-Кобургського Король може призначити свого наступника за згодою палат, вираженою більшістю у дві третини голосів членів обох палат. Якщо призначення у вказаному порядку не відбудеться, трон буде вакантним" (ст.86-87).

салічна система, агнатична (або патрилінійна) прімогенітура,

австрійська (напівсалічна) система, агнатично-когнатична прімогенітура,

за законним спадкоємством;

за призначенням попередника;

абсолютна (або рівна) прімогенітура, шведська система;

$ЮР1417,15,1,1,1,1

Яка система престолонаслідування знайшли своє закріплення у Конституції Катару: "Правління державою здійснюється за спадкоємством родом аль-Тані по чоловічій лінії спадкоємцями Хамада бен Халіфи Бен Хамада бен Абдулли бен Джассіма. Престол повинен передаватися сину, якого зватимуть "беззаперечний спадкоємець еміра". У випадку якщо в еміра немає сина, престол займає член сім'ї еміра, якого емір називає своїм спадкоємцем. Таким чином, правління передаватиметься від нього по чоловічій лінії (ст. 8). Після сімейної ради і наради зі старійшинами емір видає указ, де призначає спадкоємця. Спадкоємець престолу повинен бути мусульманином і сином мусульманки (ст. 9). Спадкоємець повинен узяти на себе правління і виконання обов'язків еміра під час відсутності останнього або якщо того вимагають обставини (ст.11). Емір має право обговорювати із спадкоємцем престолу принципи правління або звільнити його від виконання яких-небудь обов'язків (ст.12). Емір має право передати частину своїх повноважень будь-якому члену правлячої династії. Ця людина припиняє правління з моменту переходу влади до еміра (ст.13). Рішенням еміра формується Рада правлячої династії. Емір призначає її членів зі своєї сім'ї (ст. 14). У випадку якщо емір не здатний управляти країною або помер, Рада правлячої династії повинна вирішити, хто займе престол. Після таємного засідання Рада міністрів і Рада аль-Шура оголошують ім'я вступаючого на престол і представляють його як еміра (ст.15).

арабська,

патріархальна,

матріархальна,

племінна,