Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011 Тести КПЗК роб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
644.1 Кб
Скачать

Мусульманська;

$ЮР1408,15,1,1,1,1

Яка система престолонаслідування знайшли своє закріплення Основному Нізамі (Положенні) Королівства Саудівська Аравія: "Система влади Королівства Саудівська Аравія – монархія. Влада належить синам короля – засновника держави Абдель Азіза Абдель Рахмана аль-Фейсала аль Сауда і синам їх синів. І присягає найблагочестивіший з них, вступаючи на престол… Король обирає наслідного принца і зміщує його своїм указом. Наслідний принц повністю присвячує себе діяльності спадкоємця престолу і виконує обов'язки, що доручаються йому королем. У разі кончини короля наслідний принц бере на себе кермо влади і виконує королівські обов'язки до принесення присяги"?

арабська,

патріархальна,

матріархальна,

племінна,

Мусульманська;

$ЮР1409,15,1,1,1,1

Які типи і системи престолонаслідування знайшли своє одночасне закріплення у Конституції Іспанії: "Іспанська Корона успадковується наступниками Його Величності Дону Хуана Карлоса I де Борбон, законного спадкоємця історичної династії. Спадкоємство престолу здійснюється у звичайному порядку первородства і представництва, віддається перевага попередній гілці перед подальшими, у тій же гілці – більш близького ступеня спорідненості, при тому ж ступені спорідненості – чоловіку перед жінкою, при тій же статі – старшому перед молодшим. У випадку, якщо згасають всі гілки династії, що мають право на спадкоємство Корони, Генеральні Кортеси вирішують питання про спадкоємство у найбільш відповідній для інтересів Іспанії формі".

салічна система, агнатична (або патрилінійна) прімогенітура,

австрійська (напівсалічна) система, агнатично-когнатична прімогенітура,

за законним спадкоємством;

абсолютна (або рівна) прімогенітура, шведська система;

шляхом обрання;

$ЮР1410,15,1,1,1,1

Який спосіб заміщення вакатного престолу монарха за умов відсутності законних спадкоємців передбачено у наведеному конституційному положенні: "Якщо Король неповнолітній, батько або мати Короля, а за їх відсутності повнолітній родич, другий по праву спадкоємства після неповнолітнього короля, відповідно до порядку, встановленого в Конституції, негайно вступає у Регентство і є регентом до настання повноліття Короля. Якщо Король виявиться нездатним до виконання своєї влади і ця нездатність визнається Генеральними Кортесами, регентом стає негайно Наслідний Принц, якщо він досяг повноліття. Якщо він неповнолітній, діє порядок, передбачений у попередньому пункті, доти поки не наступить повноліття Наслідного принца. 3. Якщо немає нікого, хто має право спадкоємства стати регентом, Генеральні Кортеси призначають Регентство у складі одного, трьох або п'яти чоловік. Щоб вступити в Регентство, необхідно бути іспанцем і повнолітнім. Регентство здійснюється на підставі конституційного мандата і обов'язкове від імені Короля". (ст.59 Конституції Іспанії)

патронат,

опікун,

опікунська рад,

регент,

регентська рада,

$ЮР1411,15,1,1,1,1

У відповіді під котрим номером правильно вказано слово (словосполучення), пропущене у наведеному реченні: "У даний час, зі встановленням принципу єдиноспадкування, що не допускає дроблення держави, і принципу первородства, спадкові права молодших синів втратили практичне значення і за принципами секундогенітури і тертіогенітури переходять лише деякі ______, наприклад: титул Герцога Йоркського – до Принца Ендрю – другого сина Єлизавети II; титул Герцога Едінбурзького – до Філіпа Маунтбеттена – чоловіка Королеви Єлизавети II; титул Герцога Едінбурзького – до Філіпа Маунтбеттена – чоловіка Королеви; титул Герцога Кентського – до Принца Едварда – внука Короля Георга V і двоюрідного брата Королеви Єлизавети II";

титульні листи;

території земель якої-небудь корони;

заморські території якої-небудь корони;

почесні звання для членів царюючих сімей;