Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14_(Pon i Sut 1).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

Функції фінансів

Будь-яка економічна категорія проявляється в її функціях. Відомо, що функції економічної категорії є формою вираження суспільного призначення цієї категорії, що певні функції властиві тільки даній категорії, а не будь-який іншій. Враховуючи зазначене, саме функції виражають те головне і специфічне, що характерно для конкретної економічної категорії. Тому визначення та вивчення функцій економічних категорій має велике практичне значення, адже, без знань суспільного призначення категорій неможливо створити ефективний фінансовий механізм господарювання на різних рівнях економіки.

Визначення функції фінансів та їх кількості залежить від концепції визначення сутності фінансів.

Так, розподільна концепція фінансів за радянських часів визначала розподільну та контролюючу функції фінансів. Розподільна функція полягає в прямому перерозподілі національного доходу з метою ефективного впливу на результати господарювання. Цей вплив досягається тим, що за допомогою фінансових відносин реалізуються закономірності в системі розподілу національного доходу. Контролююча функція знаходиться в тісному зв’язку з розподільною функцією та відображає існування механізму сигналізації про результати дотримання чи ні зазначених закономірностей розподілу ВВП та НД.

Сучасні прихильники розподільної концепції визначають наступні функції фінансів: розподільчу, перерозподільну, регулюючу, стимулюючу, контрольну тощо. До того ж немає єдиної думки щодо кількості функцій, які виконують фінанси.

Однак, на наш погляд, необхідно зважати і розмежовувати поняття “функції” і “ролі” тієї чи іншої економічної категорії. Якщо за допомогою функцій проявляється суспільне призначення економічної категорії, то її роль виражається в результатах її практичного застосування. Різні економічні категорії можуть обслуговувати одні й ті ж самі процеси відтворення, не виходячи за межі своїх специфічних функцій. Так, наприклад, до розподільчих категорій, що обслуговують рух грошей в економіці країни, відносяться гроші, фінанси, ціна, кредит.

Тобто регулювання, контроль, стимулювання – це роль, яку виконують фінанси, або інструменти, за допомогою яких реалізуються фінанси.

Відтворювальна концепція в тій чи іншій мірі прихильна стверджувати, що фінанси обслуговують рух вартості валового внутрішнього продукту на всіх стадіях відтворювального процесу. А тому в найбільш загальному плані до функцій фінансів належать:

  • створення доходів і фондів фінансових ресурсів;

  • використання доходів і фондів фінансових ресурсів.

Саме виділення цих двох функцій, які виконують фінанси, дає можливість чіткіше показати роль фінансів у економіці, зрозуміти їх об’єктивну необхідність, природу, які результати досягаються чи можуть бути досягнуті завдяки їх функціонуванню, а також побудувати адекватний пріоритетним напрямкам функціонування держави фінансовий механізм.

Так, з’ясування ролі фінансів як інструменту розподілу, контролю, регулювання й стимулювання відбувається в процесі фінансового планування, фінансового прогнозування, фінансового забезпечення, коли здійснюється формування і використання фондів фінансових ресурсів, що створює передумови для прогресивних зрушень у структурі виробництва, підвищення його ефективності.

Отже, визначення та використання функцій фінансів залежать від концепції фінансів, моделей фінансових відносин в державі, фінансової політики суб’єкта фінансових відносин і в ринковій економіці в найбільш загальному вигляді визначаються як функції створення доходу й фондів фінансових ресурсів та їх використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]