Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13Ф.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 13. СТРАХУВАННЯ ТА СТРАХОВИЙ РИНОК

13.1. Об'єктивна необхідність і сутність страхового захисту. Страхові фонди як джерело забезпечення страхового захисту

13.2. Економічна природа і сутність страхування

13.3. Функції і принципи страхування

13.4. Класифікація страхування

13.5. Поняття страхового ринку його структура

13.6. Державне регулювання в сфері страхування

13.1. Об'єктивна необхідність і сутність страхового захисту. Страхові фонди як джерело забезпечення страхового захисту

В умовах розвитку ринкової економіки, ускладнення взаємовідносин між суб'єктами господарювання зростає ймовірність виникнення непередбачуваних подій, підвищується ступінь ризику в усіх сферах життя та господарської діяльності. Так, підприємницька сфера в ринковому середовищі пов'язана з певним ризиком: банкрутства, катастрофи, недоотримання прибутку, втрати капіталу. Крім того, життєдіяльність практично кожної людини також має ризиковий характер (травматизм, непрацездатність, смерть), що потребує непередбачених витрат. Наявність елементів ризику, які неодмінно супроводжу­ють суспільне виробництво, а також підприємницьку діяльність та життя ок­ремих громадян, породжує необхідність їхнього попередження, відшкоду­вання, зменшення збиткових наслідків. Взаємовідносини між людьми приводу забезпечення стійких гарантій захисту їх майнових інтересів формують зміст категорії "страховий захист".

Необхідність страхового захисту визначається кількома аспектами:

  • з позиції природних інтересів людства страховий захист виник як засіб збереження матеріального добробуту в разі настання непередбачуваних ситуацій або випадків, які можна передбачити, але яких неможливо уникнути, з метою розподілу збитків, завданих окремим громадянам, між багатьма члена­ми суспільства, задля зменшення втрат потерпілих;

  • економічний аспект страхового захисту пояснюється необхідністю організації суспільних відносин, які базуються на мобілізації та використанні фінансових ресурсів на відшкодування збитків з метою забезпечення безпе­рервного процесу суспільного відтворення;

  • соціальна потреба страхового захисту зумовлена необхідністю вирішення соціальних питань у суспільстві з метою захисту особистих інтересів громадян;

  • в юридичному аспекті організація страхового захисту як цивільно-правових відносин здійснюється відповідно до чинного страхового законодавства та договору страхування;

  • міжнародний аспект страхового захисту зводиться до усунення національних відмінностей у законодавчих актах різних країн з метою забезпечен­ня страховикам та страхувальникам достатніх фінансових гарантій.

Таким чином, страховий захист — сукупність економічних відносин, пов'язаних із попередженням, подоланням або зменшенням негативного впливу несприятливих подій (ризиків) і відшкодуванням їх наслідків з метою забезпечення безперервного і безперебійного суспільного виробництва, фінансової ста­більності держави, її сталого економічного розвитку і загального добробуту.

Страховий захист як економічна категорія має такі ознаки:

  • випадковий характер настання несприятливих подій;

  • вираження збитку в натуральній і грошовій формах;

  • нерівномірність нанесення збитку;

  • проведення заходів для попередження і подолання наслідків конкретних подій;

  • об'єктивна необхідність відшкодування збитків.

Страховий захист може бути забезпечений лише за наявності ресурсів, які зосереджуються для цих цілей у страховому фонді суспільства. Так, з'явля­ється об'єктивна необхідність формування страхового фонду для збереження збалансованості пропорційного розвитку суспільного виробництва, зменшен­ня збитків унаслідок виникнення ризикових ситуацій.

Страховий фонд як сукупність натуральних та грошових резервів, формується за рахунок частини валового внутрішнього продукту (ВВП), який у результаті розподілу та перерозподілу трансформується у фонди споживання і нагромадження. Страхові фонди створюються для відшкодування збитків і належать до фондів нагромадження.

У суспільній практиці розрізняють три основні форми організації страхо­вого фонду:

  1. централізований резервний страховий фонд;

  2. фонд самострахування;

  3. страховий фонд страховика.

Централізований резервний страховий фонд формується в натуральній і грошовій формах за рахунок загальнодержавних ресурсів. Цей фонд призначе­ний для відшкодування збитків та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій — великомасштабних катастроф. Централізований резервний страховий фонд містить:

— стратегічні запаси держави у вигляді продукції, палива та інших ма­теріальних ресурсів, які знаходяться в підпорядкуванні спеціалізованого ві­домства Кабінету Міністрів — Державного матеріального резерву;

  • резервний фонд державного бюджету та оборотну касову готівку Держав­ного бюджету України, які перебувають у розпорядженні уряду;

  • резервні фонди місцевих бюджетів, оборотну касову готівку та вільні за­лишки бюджетних коштів місцевих бюджетів, які перебувають у розпоря­дженні органів місцевого самоврядування.

З метою державного фінансового забезпечення системи соціального захисту як самостійної галузі страхування, досягнення соціальної стабільності держа­ва формує грошові фонди цільового призначення. Такі страхові фонди орга­нізовують шляхом мобілізації обов'язкових страхових внесків фізичних та юридичних осіб з метою забезпечення їх у разі непрацездатності, старості, малозабезпеченості.

У період переходу до ринкових відносин принципових змін зазнали фонди страхового захисту суспільства. Система суспільного виробництва, яка ба­зується на приватній власності на засоби виробництва і ринковому механізмі господарювання, передбачає певну майнову самостійність суб'єктів господа­рювання. Відповідно в умовах розвинутих ринкових стосунків відокремлених суб'єктів господарювання централізований метод формування страхового фон­ду для захисту їх майнових інтересів практично не застосовується, за винят­ком спеціальних програм державної допомоги, оскільки це призвело б до без­підставного перерозподілу коштів одних підприємств і платників податків на користь інших. Значний дефіцит державних фінансових ресурсів, зумовлений фінансовими труднощами, забезпечує все меншу частку централізованих гро­шових резервів держави в джерелах надання страхового захисту.

Ринкові умови господарювання розширюють межі самострахування, вима­гають частішого прийняття рішень щодо подолання ризикових ситуацій на рівні підприємства.

Фонд самострахування формується децентралізованим методом за рахунок щорічних відрахувань чистого прибутку в розмірі, передбаченому в статутних документах суб'єкта господарювання, і використовується для подолання тимчасових труднощів, відшкодування втрат у процесі виробництва та забезпе­чення його стійкого становища на ринку в разі настання страхових випадків.

Основними недоліками самострахування є:

  • нераціональна і дорога форма страхового захисту, оскільки суб'єкт господарювання повинен витрачати кошти на створення фінансових резервів у повному обсязі можливих збитків, що звужує його фінансові можливості;

  • відволікання значних фінансових ресурсів із виробничого процесу для формування страхового фонду, джерелом якого є чистий прибуток, що значне знижує рентабельність суб'єкта господарювання та суперечить основній меті ринкового виробництва;

  • самострахування вимагає кваліфікованого управління резервними фон­дами.

Відповідно з обмеженими можливостями фінансового забезпечення страхо­вого захисту за рахунок централізованих та децентралізованих ресурсів у ринковому середовищі особливої ваги набувають страхові фонди, що формуються спеціалізованими установами — страховими компаніями. У таких умовах найбільш пріоритетною, економною, ефективною формою страхового захисту суспільства є страхування, яке забезпечує можливість за відносно незначну плату страхових премій отримати страхове відшкодування за широким колом ризиків.

Страховий фонд страховика організовується в кожній страховій компанії у вигляді страхових резервів у грошовій формі за рахунок внесків страхуваль­ників. Джерелом формування страхового фонду є також доходи від інвестиційної діяльності страховика, в управлінні якого перебувають тимчасово вільні кошти. Цільове призначення фонду — відшкодування збитків у разі настання страхових випадків. Збитки розкладаються серед усіх учасників страхового процесу, виникає перерозподіл коштів страхового фонду в просторі і часі та відбувається значне маневрування ними. Разом з тим, мобілізовані ресурси у страховому фонді страховика є суттєвим джерелом інвестицій в економіку. Організація відносин між учасниками страхового фонду здійснюється страхо­вими компаніями. Страховий захист підприємницьких структур і окремої лю­дини шляхом створення страхового фонду страховика забезпечується спе­цифічними страховими відносинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]