Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
156-186.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
63.67 Кб
Скачать

156.Відшкодування моральної шкоди

відшкодування моральної шкоди — новий і водночас найдієвіший спосіб захисту цивільних прав. Відшкодування моральної шкоди має низку особливостей, які, насамперед, полягають у чітко визначених протиправних діяннях, до яких законодавець відносить:

• заподіяння каліцтва та іншого ушкодження здоров'я, що призвело до фізичного болю та страждань фізичної особи;

• протиправну поведінку щодо фізичної особи, членів її сім'ї чи близьких родичів, яка призвела до душевних страждань фізичної особи;

• знищення чи пошкодження майна фізичної особи, що призвело до її душевних страждань;

• приниження честі, гідності фізичної особи та ділової репутації фізичної і юридичної особи.

Особливість моральної шкоди полягає в тому, що вона має немайновий характер та може полягати у фізичному болі та/або стражданнях фізичної особи, а також інших негативних наслідках немайнового характеру, які було спричинено внаслідок приниження честі, гідності фізичної особи та ділової репутації фізичної та юридичної особи, а також інших протиправних діянь.

Певні особливості має і порядок відшкодування моральної шкоди. За загальним правилом, моральну шкоду відшкодовує заподіювач на користь особи, що має право вимагати такого відшкодування. Заподіювачем моральної шкоди може бути орган державної влади, орган влади АРК, орган місцевого самоврядування, фізична або юридична особи.

встановлення розміру відшкодування моральної шкоди без належного правового врегулювання. Передбачено, що моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Щодо розміру грошового відшкодування моральної шкоди, то законодавець зазначає, що його визначає суд залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, що мають істотне значення. А це означає, що при встановленні розміру такого відшкодування ані суд, ані сторони не матимуть жодних законодавчих передумов для його визначення.

157.Відшкодування шкоди завданої працівником юридичної або фізичній особі під час виконання своїх трудових обов’язків

три спеціальні випадки, коли обов'язок відшкодування шкоди за певних умов покладається не на того, хто її завдав, а на іншу особу. При цьому критерієм виокремлення таких випадків є розрізнення суб'єкта відшкодування, яким може бути: 1) роботодавець, 2) замовник у цивільно-правовому договорі; 3) підприємницькі товариства або кооперативи стосовно своїх членів. Особою, яка завдала шкоду, відповідно є працівник, підрядник, учасник (член) підприємницького товариства або кооперативу. У разі завдання шкоди працівником, підрядником, учасником (членом) товариства або кооперативу протиправними діями (хуліганство, пустощі тощо), які за своїм змістом не випливають з його трудового (службового) становища, не тягнуть покладання обов'язку відшкодування шкоди на юридичну або фізичну особу, замовника, товариство або кооператив. Відшкодування здійснює сама особа, яка завдала шкоди, на загальних підставах (див. коментар до ст. 1166 ЦК). Відповідачем у таких справах є юридична або фізична особа, замовник, підприємницьке товариство або кооператив, а той, хто завдав шкоди, залучається до участі у справі як третя особа. Працівник, підрядник, учасник (член) товариства або кооперативу, який завдав шкоди, відповідає перед юридичною або фізичною особою, замовником, підприємницьким товариством або кооперативом у регресному порядку (див. коментар до ст. 1191 ЦК). Розмір відшкодування визначається законодавством, яке регулює відносини працівника, підрядника та учасника (члена) підприємницького товариства або кооперативу. Для виникнення обов'язку відшкодування шкоди за ст. 1172 ЦК необхідна наявність загальних умов відшкодування шкоди (див. коментар до ст. 1166 ЦК). Крім того, необхідні спеціальні умови, які визначаються залежно від суб'єктного складу відповідних відносин. Згідно з частиною 1 коментованої статті юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником, за наявності таких спеціальних умов:

наявність трудових (службових) відносин між особою, яка завдала шкоду, і юридичною або фізичною особою, на яку покладається обов'язок відшкодування шкоди.Покладення обов'язку відшкодування шкоди на підприємницьке товариство або ко­

оператив за шкоду, завдану їх учасниками (членами), може мати місце за наявності таких додаткових умов:

  • існування членських відносин між ними і особою, яка завдала шкоду;

  • завдання шкоди під час здійснення особою, яка завдала шкоду, підприємницької або іншої діяльності. Так, учасники (члени) товариства займаються підприємницькою діяльністю від імені товариства (див. коментар до ст. 116 ЦК), а члени кооперативу спільно здійснюють виробничу або іншу господарську діяльність, яка базується на їхній власній трудовій участі (див. коментар до ст. 163 ЦК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]