Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т10.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

2. Фінансовий план та порядок його складання

За ринкової економіки для вирішення виробничих та комерційних за­вдань, які потребують вкладання коштів, необхідною є розробка вну­трішньо фірмового документа — бізнес-плану.

Бізнес-план має:

  • давати конкретні уявлення про те, як функціонуватиме підприємство, яке місце воно займатиме на ринку;

  • містити всі виробничі характеристики майбутнього підприємства, де­тально описувати схему його функціонування;

  • розкривати принципи та методи керівництва підприємством;

  • обов'язково містити програму управління фінансами, без якої неможливо розпочати справу та забезпечити ефективність її виконання;

  • показати перспективи розвитку підприємства інвесторам та кредиторам.

Складання фінансового плану може відбуватися в три етапи:

  1. Аналіз очікуваного виконання фінансового плану поточного.

  2. Розгляд та вивчення виробничих, маркетингових показників, на підставі яких розраховуватимуться планові фінансові показники.

  3. Розробка проекту фінансового плану.

Мета складання фінансового плану полягає у взаємоузгодженні доходів та витрат Поточний фінансовий план складається на рік з розбивкою по кварталах оскільки протягом року потреба в грошових ко­штах значно змінюється і може статися брак або надлишок фінансових ресурсів

Фінансовий план підприємства може складатися з одного дохід­ного розділу «Джерела формування та надходження коштів» і чотирьох розхідних:

  • «Приріст активів підприємства»;

  • «Повернення залучених коштів»;

  • «Витрати, пов'язані з внесенням обов'язкових платежів до бюджету та державних цільових фондів»;

  • «Покриття збитків минулих періодів».

У дохідній частині фінансового плану — розділ 1 «Джерела форму­вання та надходження коштів» відображаються показники, які характе­ризують очікуваний обсяг надходжень інвестиційних ресурсів (власних, залучених і позичених).

Процес фінансового планування передбачає, що при виникненні ситуації, коли у плановому періоді не очікується отримання прибутку від звичайної діяльності підприємством, то до фінансового плану до­датково вноситься розрахунок формування фінансових результатів ді­яльності підприємства за встановленою формою. Для перевірки пра­вильності складання балансу доходів і видатків розробляють спеціальну перевірочну таблицю — так званий шаховий баланс. У підметі шахового балансу записують усі доходи і надходження коштів на підприємство, у присудку — усі видаткові платежі підприємства. Таким чином, по вер­тикалі групуються видатки в розрізі джерел їх покриття, а по горизонталі здійснюється розподіл доходів за напрямками їх використання. Після затвердження Положення про складання річного фінансово­го плану державними підприємствами підприємствам недержавної фор­ми власності також доцільно дотримуватися прийнятої для державних підприємств системи фінансового планування, оскільки вони забезпечує співвідношення планових і звітних показників.

Підприємствам важливо знати стан своїх фінансових ресурсів не тільки за певний період часу, а й на конкретну дату. Для цього розробля­ють платіжний календар.

Платіжний календар — це оперативний фінансовий план, який розробляють зазвичай на місяць із розбивкою на декади або тижні. У ньому визначають очікувані грошові потоки (у національній і чужозем­ній валютах) за всіма напрямами і термінами їх надходження і викорис­тання, а також порівнюють залишки грошових коштів, їх надходження і вибуття та оцінюють спроможність підприємства своєчасно виконувати всі свої поточні фінансові зобов'язання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]