Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т5.час1.пит2promperevorot.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
35.81 Кб
Скачать

Вступ. Англія

Промисловий переворот був процесом світового масштабу, який характеризувався як загальними закономірностями, так і націоальною специфікою у країнах світу. Англія стала першою країною, де відбувся промисловий переворот в останній третині XVIII – першій половині XIX ст.

Наступний слайд – передумови

Важливою передумовою промислового перевороту булла буржуазно-демократична революція середини XVII ст., яка ліквідувала основні перепони розвитку підприємництва, розчистила шлях для становлення індустріального суспільства.

Цьому сприяв і аграрний переворот ХVІ-ХVІІ ст., внаслідок якого прискореними темпами розвивалося високотоварне, базоване на фермерській основі, сільське господарство.

До другої половини XVIII ст. в Англії завершилося формування нації —важливого політичного чинника, який мав великий вплив на становлення економічної основи цивілізації нового типу.

Зовнішньоекономічні передумови промислового перевороту в Англії полягали у безоглядному пограбуванні колоній. Постійний попит в Європі на англійські вироби, викликаний безперервними війнами, забезпечував їм ринок збуту і теж сприяв здійсненню промислового перевороту.

Надзвичайно сприятливими для промислового перевороту було географічне розташування Великобританії та природно-економічні умови країни — водні комунікації, зручні гавані, великі поклади залізної руди та вугілля, наявність сировини для текстильної промисловості.

Важливим фактором промислового перевороту був вихід на якісно новий технічний рівень англійської бавовняної промисловості, що забезпечувався поступовим впровадженням у текстильне виробництво нових машин і механізмів.

Наступний слайд – етапи

 1735 – сер. 1760 рр.: "Стан розвитку" (Джон Неф ): створення передумов для промислової революції, розвиток базових виробництв (вугільна, металургійна галузі); концентрація мануфактури; збільшення обсягу зовнішньої торгівлі.

Сер.1760 – 1785 рр: Початок промислового перевороту, розвиток легкої промисловісті (бавовняна); наявність сировини – бавовну привозили з колоній.; відсутність цехів; механізм " демонстративного споживання»

1785 – сер. ХІХ ст. Впровадження паровий машини Уатта , відкриття нового способу обробки металу – пудлингова-ние , розвиток транспортної системи, створення вітчизняного машинобудування 

Наступний слайд – наслідки

Промисловий переворот змінив економічну географію Англії. Виникли нові промислові райони, які спеціалізувалися на виробництві окремих видів товарів і продуктів. Значно зросли обсяги промислового виробництва. Англія перетворилася у «майстерню» світу, її винаходи знаходили застосування у багатьох країнах. Змінилася соціальна структура суспільства, збільшилася кількість робітників, які становили 45,5% зайнятого населення. Прискорилася урбанізація Англії. На кінець XIX ст.у містах проживало майже 75% населення.

Питання з аудиторії!!!! У чому полягала суть зміни економічної політики Англії? До 40-х років XIX ст., коли індустріалізація ще не була завершена, в Англії панували високі митні збори на іноземні товари.

Коли ж англійська промисловість наскіль­ки зміцніла, що перестала боятися іноземної конкуренції, бур­жуазія проголосила необмежену свободу торгівлі — так зване фрітредерство.

Його суть полягала в повному звільненні від мита майже всіх товарів, що завозилися в Англію, і була розрахована на взаємне спри­яння, тобто зустрічну відміну чи значне скорочення мита на ввіз англійських товарів в інші країни. Це забезпечувало Ан­глії як вільний збут за кордоном своїх товарів, так і дешеву імпортну сировину та продовольство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]